Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben, Frank a Paul byli přátelé na život a na smrt. Když na konci šedesátých let utíkali před mafií z Hongkongu, aby se vrhli do víru černého obchodu ve válkou zničeném Vietnamu, netušili, že jejich přátelství bude vystaveno té nejtěžší zkoušce. Gangsterské války saigonských klanů, zajetí Vietkongem - to vše rozežralo jejich přátelství jako koncentrovaná kyselina. A tak všechno skončilo jako tisíckrát předtím i potom. Kulkou v hlavě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že hongkongské filmy Johna Woo by mohly být můj šálek čaje, ale nevypadá to tak. Námět dobrý, možná dokonce vynikajicí. všechno ostatní je průměrné až podprůměrné. Herecké výkony za moc nestojí, hudba je snad vytáhlá z počítačů 80. let a především ta Woova režie "krvavého baletu" mě nechala absolutně chladným, připadalo mi to jako Rambo 2, jen ty záběry byly trochu zpomalené a a z lidí stříkala krev. Zvuk úderů je typicky béčkovitě zvýrazněný, střih mi připadal poměrně amatérský a všude jenom ratatata....ratatatata, mrtvoly jsou všude ( a že jich jsou snad stovky ), policie nikde, některé dialogy jsou vskutku mizerné ( ..."jsme kamarádi a jsme si rovni"... ). Chápu principy nadsázky, nečekal jsem realismus, ale režijní zručnost ano. 50%. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

John Woo je opravdu veliká srdeční záležitost a jeho filmy se většinou nedají hodnotit jinak, než velkou poklonou. Kulka v hlavě člověka přimrazí k sedačce a nepustí do poslední chvíle. Celý film graduje do nesnesitelna a když vrcholí, samozřejmě plameny, auty a dvěma muži se zbraněmi, z nichž jeden drží v ruce lebku, pořád jste ještě napjatí, protože vítě, že ve filmech Johna Woo občas zařve hlavní hrdina... Jen opět varuji před dabingem...je hrůzný.To mě vážně dokáže zvednout, zvlášť u mých milovaných filmů. :-((( ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Navzdory veškeré té režijní preciznosti a poutavému vyprávění je Kulka v hlavě tak trochu schizofrenní záležitostí. Na jedné straně tento film funguje jakožto soustředěné a sociálně interesované drama o rozkladu přátelství tří mužů, avšak na straně druhé redukuje psychologii a snaží se diváka opájet povrchními atrakcemi. A nebudeme si nic nalhávat, John Woo je mistrem právě takovýchto atrakcí, kde se ve zpomalených záběrech smršť kulek boří živého masa, sklo se tříští a vzduchem vedle prázdných nábojnic poletují třísky. Ač působí první třetina sebevíc osudověji, s příchodem do Vietnamu se to celé zvrhne v přímočarou (avšak efektivní) střílečku, jejíž „superhrdinské“ pojetí mi vůbec nesedí k sociálnímu realismu úvodní části. Navíc i ono vykreslení „zlaté horečky“ působí jako vystřižené z šestákového westernu. Závěr celkový dojem výrazně napravuje především díky transformaci akce ve vehikl osudového vyprávění a musím uznat, že na mě při závěrečné konfrontaci tíha celého příběhu konečně zapůsobila ve vší své síle. Kulka v hlavě přes zmíněné výtky patří k tomu nejlepšímu, co Johna Woo natočil. Kéž by nikdy neodcestoval do Hollywoodu. 85% ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje spoustu skvěle natočených akčních scén, ale ještě více než právě tyto bojové scény mě zaujal ten vztah mezi trojicí přátel (Ben, Tommy, Frank), ke kterému navíc neustále hraje ta mega dojemná a přátelská hudba a když tato hudba nastupuje ve chvíli, kdy se ve Vietnamu (když se to odehrává v tom šikmovokém táboře, je to fakt pořádný nátlak na psychiku) Tommy kvůli zlatu vykašle na Bena a Franka, je to fakt až nechutně dojemný. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to typický film Johna Woo. Zdá sa, že v súlade s tým máme všetky štandardy jeho výtvorov na svojom mieste. Zločinci, tragédia, okázalé prestrelky a úžasné akčné sekvencie so vzťahovou drámou, ktorá sa odohráva uprostred toho. Toto všetko je tu a funguje to veľmi dobre. V podstate je to príbeh troch priateľov, ktorí spolu prechádzajú zločinom a vojnou, tragickým spôsobom menia ich dynamiku. 9/10 ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení snímku probíhalo převážně v Thajsku, kde se filmaři vytvořily odpovídající podmínky nasvědčující vietnamskému prostředí, a v hongkongském filmovém studiu Cinema City Studio. Filmové záběry z letící helikoptéry, jichž je divák svědkem během přepadení filmového tábora, byly pořízeny již v minulosti, v době, kdy ve Vietnamu zuřila válka, neznámým, neohroženým kameramanem. (Conspi)
  • V alternativním konci Tony Leung zabíjí Waise Leeho hned v realitní kanceláři stejným způsobem, jako Waise Lee zabije Jackyho Cheunga v průběhu filmu. Tento alternativní konec byl uzamčen v trezoru na pět let. (tequilla)

Reklama

Reklama