Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nevychovaná Julie Marsden (Bette Davis) si svým provokativním chováním působí v jižanské společnosti stále další nepříjemnosti, až to na jednom bálu přežene a rozhádá se tak se svým snoubencem (Henry Fonda). Po roce se s ním znovu shledá a kajícně ho prosí za odpuštění... (Pohrobek)

Zajímavosti (9)

Bette Davis

  • Byla první herečkou, která obdržela deset nominací na Oscara, celkem jich měla jedenáct, z toho dvě proměnila – za výpravný epos Jezábel (1938) a drama Nebezpečná (1935). (ČSFD)

Lištičky (1941)

  • Na Broadwayi v roli Reginy excelovala Tallulah Bankheadová, na rozdíl od několika dalších herců se ovšem z jeviště na plátno nepřesunula, protože dle výsledků hereččiných předchozích filmů bylo zřejmé, že její talent funguje na divadelních prknech podstatně lépe, a její roli získala Bette Davisová. Přestože s Wylerem pracovala už potřetí, oba předchozí snímky – Jezebel (1938) a Dopis (1940) – byly velmi úspěšné a oni k sobě navzájem chovali mimořádný profesionální respekt, natáčení Lištiček se proměnilo ve zlý sen a skutečný souboj vůle. Herečka s režisérem se především nikdy neshodli na interpretaci hlavní postavy a v prostředcích, které tuto interpretaci měly doprovázet. Hádky vyvrcholily tím, že Davisová z filmu odešla a vrátila se až po třech týdnech, kdy už hrozilo, že bude nahrazena. Boje ovšem pokračovaly až do konce a Wyler s Davisovou pak už nikdy nepracoval. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama