Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023 Autor Goldbeater

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které si většina diváků ve spojení s touto společností představí, jsou horory a sci-fi vznikající od druhé poloviny padesátých let (The Quatermass XperimentPes Baskervillský). Slávu studiu Hammer přinesly zejména pestrobarevné nové adaptace klasických gotických hororů, v jejichž čele se objevovali herci jako Peter Cushing a Christopher Lee (a velmi často společně bok po boku). Byla to navíc zejména díla režiséra Terence Fishera jako Frankensteinova kletba, Dracula nebo Mumie z roku 1959, která započala rovnou celé série hororových filmů, jež studiu přinesly divácký úspěch.

 

Ačkoliv bylo toto studio od konce padesátých let prakticky synonymem pro britskou žánrovou produkci, s příchodem sedmdesátých let se dostalo do finančních problémů, což nakonec vedlo k jeho likvidaci v roce 1979. Částečnou obnovu si vysloužilo po roce 2000, což přineslo například koprodukční snímky jako Intimní past, Žena v černémChata z roku 2019 nebo nadcházející mysteriózní horor Doctor Jekyll s Eddiem Izzardem v hlavní roli. Od dřívější slávy má studio Hammer Films samozřejmě v současnosti na míle daleko, ale nyní jak se zdá přijde nový pokus tohle renomé změnit. Jen před pár dny tuto značku totiž zakoupil renomovaný britský divadelní producent John Gore, majitel společnosti John Gore Organization, která mimo jiné různě po světě propaguje a distribuuje populární broadwayská představení a za svou činnost dokonce získala rovnou několik prestižních divadelních ocenění, jako jsou Tony či Olivier.

 

Gore nově transformované studio Hammer Films povede jako nový CEO a k celé transakci se vyjádřil následujícími slovy: „Už jako malý chlapec jsem byl očarován kouzlem Hammer Films. Jeho příběhy, jeho postavy a jeho jedinečné místo v britském dědictví a kinematografii byly zdrojem inspirace a úžasu. Dnes, když stojím u kormidla tohoto ikonického studia, je můj závazek dvojí: oslavit a zachovat bezkonkurenční odkaz Hammer a zahájit novou éru filmového vyprávění, která uchvátí publikum po celém světě. Díky značným investicím a nové kreativní vizi zajistíme, že duch Hammer Films nejen přetrvává, ale bude také prosperovat.“


Zajímavé je, že Hammer svou obnovou následuje poměrně nedávné vzkříšení jiného ikonického britského studia zaměřeného na žánrovou produkci, jímž je Amicus Productions, které bylo aktivní v letech 1962 až 1977 a zaměřovalo se hlavně na hororové antologie, v jejichž čele se často objevovali opět výše zmínění Peter Cushing a Christopher Lee nebo třeba herci Herbert Lom a Denholm Elliott (Dům smrtiAsylum, Tales from the Crypt). Pod vedením nového generálního ředitele, režiséra a producenta Lawrieho Brewstera, se toto studio pokusí o obnovení zašlé značky a to zejména s pomocí nového antologického filmu pod názvem In the Grip of Terror, u něhož však Brewsterovy ambice nekončí a v případě úspěchu by pak samozřejmě rád navázal dalšími projekty.

 

„Naším cílem je obnovit Amicus Productions jako maják nezávislého britského hororu. Tvoříme film, který zachytí podstatu a eleganci, díky nimž je studio ikonické. Důrazem na atmosférické vyprávění, praktické efekty a skutečný respekt k žánru je naší vizí teleportovat diváky zpět do zlaté epochy britského hororu. Tento počin přesahuje pouhé oživení studia – je to renesance vášně, pocta bohatému filmovému dědictví a zároveň svědectví o zdatnosti nezávislé kinematografie,“ dodal Brewster. Slova jsou to hezká, nechme se tedy překvapit, jak oba pokusy o návrat dříve slavných britských značek nakonec dopadnou.

Reklama

Související novinky

Lord of the Rings - The Two Towers in Concert

Lord of the Rings - The Two Towers in Concert

03.08.2023 Reklama

Po obrovském diváckém zájmu o uvedení prvního dílu v prosinci 2022, uvádí JV Classics pokračování epické fantasy trilogie Pán prstenů: Dvě věže. Představení velkolepé projekce za doprovodu 230 členů… (více)

Van Helsing se dočká rebootu

Van Helsing se dočká rebootu

02.12.2020

Studio Universal oznámilo reboot slavného lovce monster Van Helsinga. Snímek natočí Julius Avery (Overlord), co je ale důležitější, bude ho skrze svoji společnost Atomic Banners produkovat mistr… (více)

Pán prstenů: Dvě věže v O2 aréně

Pán prstenů: Dvě věže v O2 aréně

14.12.2016

Po obrovském diváckém zájmu uvádí JV Agentura pokračování epické fantasy Pán prstenů – Dvě věže. Premiéra velkolepé projekce na filmovém plátně s plochou více než 150 metrů čtverečních za doprovodu… (více)

Christopher Lee 1922 - 2015

Christopher Lee 1922 - 2015

11.06.2015

Kdekdo si možná myslel, že tu s námi Christopher Lee bude věčně, ale tahle přání se bohužel nevyplní. Britská herecká legenda totiž zemřela v neděli 7. června v londýnské nemocnici Chelsea and… (více)

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

17.09.2013

Nějak se mu ten comeback nedaří. Jeho režijní debut Man of Tai Chi moc slávy ani peněz nepobral a obludně předražená samurajská fantasy 47 Ronin (rozpočet údajně přesáhl 200 milionů dolarů) vypadá na… (více)

Z Harryho a Hermiony Frankenstein a Popelka?

Z Harryho a Hermiony Frankenstein a Popelka?

04.03.2013

Nutno uznat, že omladina z Bradavic si buduje zajímavější filmovou kariéru, než by jeden čekal. A jejich další projekty rovněž vypadají slibně. Daniel Radcliffe si po Ženě v černém a letošním Horns… (více)

Hobit – poslední klapka!

Hobit – poslední klapka!

07.07.2012

Peter Jackson z Nového Zélandu hlásí, že je dotočeno. 6. července 2012 ztichly kamery na placu dvoudílného Hobita, adaptace Tolkienova „rozjezdu“ k Pánovi prstenů. Natáčení trvalo 266 dní. A protože… (více)

Režisér Pottera chce zfilmovat Doctora Who

Režisér Pottera chce zfilmovat Doctora Who

15.11.2011

„Pán času“ příští rok oslaví padesátiny. To z něj dělá seriál s největší výdrží. Původní Doktor putoval časem a prostorem úctyhodných 26 sezón. Nová verze, která odstartovala v roce 2005, se právě… (více)

Souboj o nejlepší trpaslickou družinu?

Souboj o nejlepší trpaslickou družinu?

26.06.2011

Natáčení dvoudílného Hobita je v plném proudu, takže představitele třinácti trpaslíků, kteří doprovodí Bilba a Gandalfa k Osamělé hoře, už dávno známe. Peter Jackson vsadil spíš na méně provařená… (více)

Ian McKellen je zpátky. Kdo ještě?

Ian McKellen je zpátky. Kdo ještě?

12.01.2011

Fanoušci si konečně vydechli. Více než roční natáčení dvoudílného Hobita oficiálně startuje už 14. února (navzdory mnoha sporům a dohadům pěkně doma na Novém Zélandu), ale Ian McKellen a Andy Serkis… (více)

Z Bradavic do strašidelného baráku

Z Bradavic do strašidelného baráku

12.09.2010

Ani ne za dva týdny zahájí britský režisér James Watkins (proslavil ho drsný survival Jezero smrti) natáčení gotického hororu The Woman in Black. Produkci vzkříšeného studia Hammer Films se povedlo… (více)

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama