foto

Eddie Izzard

  • nar. 7.2.1962 (58 let)
    Aden, Jemen

Biografie

Komik, dyslektik, maratónec, transvestita, zbloudilý Python...to jsou všechno přízviska, která se hodí k výstřednímu britskému herci. Plným jménem Edward John Izzard je sice Brit, ale narodil se 7. 2. 1962 v jemenském Adenu, když tam jeho rodiče byli pracovně. Matku ztratil v šesti letech - zemřela na rakovinu. Sklon k veřejnému předvádění se definitivně potvrdil během studií, než se dostal k filmu, proslul jako bavič v divadle a v televizi.

Na plátně se objevil až v roce 1996, v dramatu BOMBA PRO GREENWICH. Během natáčení se spřátelil s Robinem Williamsem. Z mnoha dalších filmů, ve kterých se objevil, jmenujme SAMETOVOU EXTÁZI (1998), VE STÍNU UPÍRA (2000), druhý a třetí díl DANNYHO PARŤÁKŮ (2004 a 2007) a nedávno jako jednoho ze strůjců atentátu na Hitlera ve VALKÝŘE (2008).

Jeho doménou zůstává "bavičství" a je také dobrý imitátor, převážně Jamese Masona a Seana Conneryho. Jeho humor je silně ovlivněn Monty Pythony, zejména bizarním skákáním od tématu k tématu a improvizací. Nějakými scénáři se - tedy alespoň na pódiu - Eddie jako dyslektik zásadně neřídí. V roce 1999 byl hostem televizního speciálu k třicátému výročí založení zmíněné skupiny komiků a John Cleese o něm prohlásil, že byl zbloudilým Pythonem.

Eddie je, jak bylo v úvodu řečeno, znám i svým transvestitismem. Střídavě si pro svá vystoupení vybírá mužské a ženské šaty a prohlašuje, že závidí dívkám jejich ňadra. Když má definovat svoji sexualitu, říká, že se cítí kompletně jako muž, ale navíc ještě z poloviny jako žena. V roce 2009 bez nějaké větší přípravy naběhal mezi britskými a skotskými městy postupně 1 100 mil (po 30 mílích denně) - nikoliv z hecu, ale vydělával tím peníze na charitu. V politice fandí Eddie labouristům a finančně je podporuje. Svůj soukromý život si s ohledem na své blízké udržuje v tajnosti.

Martin "c.tucker" Boček

Herecká filmografie

Filmy

2020 Kalifornský sen
M
Six Minutes to Midnight
2019 Boyz In The Wood
Píseň jmen
Sněžný kluk
2018 The Flip Side
2017 LEGO® Batman film
Viktorie a Abdul
2016 Pes ro(c)ku
Whisky Galore!
2015 Absolutely Anything
Day Out of Days
2014 Castles in the Sky
Monty Python živě (převážně)
Životní šance
2012 Mockingbird Lane (TV film)
Ostrov pokladů (TV film)
What About Dick?
2011 Auta 2
Ztracené Vánoce
2010 Huge
Zítra snad bude líp
2009 Den trifidů (TV film)
Eddie Izzard: Live from Wembley
Rage
2008 Igor
Valkýra
2007 Across the Universe
Dannyho parťáci 3
Kitchen (TV film)
Pan Včelka
2006 Divočina
Moje superbejvalka
2005 Romance a cigarety
2004 5 dětí a To
Blueberry
Dannyho parťáci 2
2002 Revengers Tragedy
2001 Komando v sukních
Lepší společnost
2000 Nikomu nevěř
Ve stínu upíra
1999 Kriminál
Mystery Men
1998 Mstitelé
Sametová extáze
1997 Inspector Derrick (TV film)
Lust for Glorious (TV film)
1996 Tajný agent
1995 Aristophanes: The Gods Are Laughing (TV film)
1994 Open Fire (TV film)

TV seriály

2019 Temný krystal: Věk vzdoru (TV seriál)
Jen střepina byla ztracena (E10)
Krystal volá (E09)
Vědmy nevědí vše (E08)
další epizody (10)
Zelená vajíčka se šunkou (TV seriál)
Kdekoli (E13)
Tam (E12)
Loď (E11)
další epizody (13)
2016 The Big Fat Quiz of Everything (TV seriál)
2015 Powers (TV seriál)
F@#K the Big Chiller (S01E10)
Level 13 (S01E09)
Aha Shake Heartbreak (S01E08)
další epizody (10)
The Devil You Know (TV seriál)
Hannibal (TV seriál)
Antipasto (S03E01)
2014 Hannibal (TV seriál)
Futamono (S02E06)
Mukozuke (S02E05)
Takiawase (S02E04)
2013 Hannibal (TV seriál)
Rôti (S01E11)
Entrée (S01E06)
2012 Bullet in the Face (TV seriál)
The Last Leg (TV seriál)
2011 Dobrá manželka (TV seriál)
Zóna smrti (S03E02)
Tara a její svět (TV seriál)
Bryce Will Play (S03E09)
Chicken 'n' Corn (S03E08)
The Electrifying & Magnanimous Return of Beaverlamp (S03E07)
další epizody (8)
2010 Simpsonovi (TV seriál)
Panu dozorci s láskou (S21E20)
2009 Just for Laughs (TV seriál)
2008 Invaze buranů (TV seriál)
The Lying King (S02E07)
Dead Calm (S02E06)
Trust Never Sleeps (S02E05)
další epizody (7)
2007 Invaze buranů (TV seriál)
Waiting for Dogot (S01E13)
It's a Wonderful Lie (S01E12)
Anything Hugh Can Do, I Can Do Better (S01E11)
další epizody (13)
2003 40 (TV seriál)
2001 Stop! Kung Fu! (TV seriál)
1997 Ruby (TV seriál)
1996 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Confession (S07E11)

Dokumentární

2018 Farther and Sun: A Dyslexic Road Trip (TV film)
2016 Beatles: Perná léta
Dying Laughing
2014 Monty Python's Best Bits (mostly) (TV seriál)
2013 Greatest Stand Up Comedians (TV film)
Nevěřící
2011 QI Genesis (TV film)
2010 The Sweeney: The Life and Work of Jim Sweeney
2009 Monty Python - málem pravda (TV seriál)
2007 100 Greatest Stand-Ups (TV film)
The Comedy Map of Britain (TV seriál)
2002 Best Ever Bond (TV film)
RIP 2002 (TV film)
1999 Here, There and Everywhere: a Concert for Linda (koncert)
1995 VH1 Legends (TV seriál)
1994 It's Just a Ride (TV film)

Divadelní záznam

2012 The Secret Policeman's Ball (divadelní záznam)
2009 Eddie Izzard: Stripped (divadelní záznam)
2006 The Secret Policeman's Ball (divadelní záznam)
2003 Eddie Izzard: Sexie (divadelní záznam)
2002 Eddie Izzard: Circle (divadelní záznam)
1999 Eddie Izzard: Dress to Kill (divadelní záznam)
1997 Eddie Izzard: Glorious (divadelní záznam)
1996 Eddie Izzard: Definite Article (divadelní záznam)
1994 Eddie Izzard: Unrepeatable (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Filmy

2020 Six Minutes to Midnight
2009 Eddie Izzard: Live from Wembley

TV seriály

2009 Just for Laughs (TV seriál)

TV pořady

2013 Eddie Izzard: Force Majeure Live (TV pořad)

Host

Fanoušci tvůrce