foto

Eddie Izzard

  • nar. 7.2.1962 (55 let)
    Aden, Jemen
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Komik, dyslektik, maratónec, transvestita, zbloudilý Python...to jsou všechno přízviska, která se hodí k výstřednímu britskému herci. Plným jménem Edward John Izzard je sice Brit, ale narodil se 7. 2. 1962 v jemenském Adenu, když tam jeho rodiče byli pracovně. Matku ztratil v šesti letech - zemřela na rakovinu. Sklon k veřejnému předvádění se definitivně potvrdil během studií, než se dostal k filmu, proslul jako bavič v divadle a v televizi.

Na plátně se objevil až v roce 1996, v dramatu BOMBA PRO GREENWICH. Během natáčení se spřátelil s Robinem Williamsem. Z mnoha dalších filmů, ve kterých se objevil, jmenujme SAMETOVOU EXTÁZI (1998), VE STÍNU UPÍRA (2000), druhý a třetí díl DANNYHO PARŤÁKŮ (2004 a 2007) a nedávno jako jednoho ze strůjců atentátu na Hitlera ve VALKÝŘE (2008).

Jeho doménou zůstává "bavičství" a je také dobrý imitátor, převážně Jamese Masona a Seana Conneryho. Jeho humor je silně ovlivněn Monty Pythony, zejména bizarním skákáním od tématu k tématu a improvizací. Nějakými scénáři se - tedy alespoň na pódiu - Eddie jako dyslektik zásadně neřídí. V roce 1999 byl hostem televizního speciálu k třicátému výročí založení zmíněné skupiny komiků a John Cleese o něm prohlásil, že byl zbloudilým Pythonem.

Eddie je, jak bylo v úvodu řečeno, znám i svým transvestitismem. Střídavě si pro svá vystoupení vybírá mužské a ženské šaty a prohlašuje, že závidí dívkám jejich ňadra. Když má definovat svoji sexualitu, říká, že se cítí kompletně jako muž, ale navíc ještě z poloviny jako žena. V roce 2009 bez nějaké větší přípravy naběhal mezi britskými a skotskými městy postupně 1 100 mil (po 30 mílích denně) - nikoliv z hecu, ale vydělával tím peníze na charitu. V politice fandí Eddie labouristům a finančně je podporuje. Svůj soukromý život si s ohledem na své blízké udržuje v tajnosti.

Martin "c.tucker" Boček

Herecká filmografie

Filmy

2018 M
2017 LEGO® Batman film
Viktorie a Abdul
2016 Pes ro(c)ku
Whisky Galore!
2015 Absolutely Anything
Day Out of Days
2014 Castles in the Sky
Monty Python živě (převážně)
Životní šance
2012 Mockingbird Lane (TV film)
Ostrov pokladů (TV film)
The Secret Policeman's Ball (divadelní záznam)
What About Dick?
2011 Auta 2
Ztracené Vánoce
2010 Huge
Zítra snad bude líp
2009 Eddie Izzard: Live from Wembley
Eddie Izzard: Stripped (divadelní záznam)
Rage
2008 Igor
Valkýra
2007 Across the Universe
Dannyho parťáci 3
Kitchen (TV film)
Pan Včelka
2006 Divočina
Moje superbejvalka
The Secret Policeman's Ball (divadelní záznam)
2005 Romance a cigarety
2004 Blueberry
Dannyho parťáci 2
5 dětí a To
2003 Eddie Izzard: Sexie (divadelní záznam)
2002 Eddie Izzard: Circle (divadelní záznam)
Revengers Tragedy
2001 Komando v sukních
Lepší společnost
2000 Nikomu nevěř
Ve stínu upíra
1999 Eddie Izzard: Dress to Kill (divadelní záznam)
Kriminál
Mystery Men
1998 Mstitelé
Sametová extáze
1997 Eddie Izzard: Glorious (divadelní záznam)
Inspector Derrick (TV film)
Lust for Glorious (TV film)
1996 Eddie Izzard: Definite Article (divadelní záznam)
Tajný agent
1995 Aristophanes: The Gods Are Laughing (TV film)
1994 Eddie Izzard: Unrepeatable (divadelní záznam)
Open Fire (TV film)

TV seriály

2016 The Big Fat Quiz of Everything (TV seriál)
2015 Powers (TV seriál)
The Devil You Know (TV seriál)
Hannibal (TV seriál)
Antipasto (S03E01)
2014 Hannibal (TV seriál)
Futamono (S02E06)
Mukozuke (S02E05)
Takiawase (S02E04)
2013 Hannibal (TV seriál)
Rôti (S01E11)
Entrée (S01E06)
2012 Bullet in the Face (TV seriál)
The Last Leg (TV seriál)
2011 Tara a její svět (TV seriál)
Bryce Will Play (S03E09)
Chicken 'n' Corn (S03E08)
The Electrifying & Magnanimous Return of Beaverlamp (S03E07)
další epizody (8)
2010 Simpsonovi (TV seriál)
Panu dozorci s láskou (S21E20)
2009 Den trifidů (TV seriál)
Just for Laughs (TV seriál)
2007 Invaze buranů (TV seriál)
2003 40 (TV seriál)
2001 Stop! Kung Fu! (TV seriál)
1997 Ruby (TV seriál)

Dokumentární

2016 Dying Laughing
The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years
2013 Nevěřící
2011 QI Genesis (TV film)
2010 Sweeney: The Life and Work of Jim Sweeney, The
2009 Monty Python - málem pravda (TV seriál)
2007 Comedy Map of Britain, The (TV seriál)
100 Greatest Stand-Ups (TV film)
2002 Best Ever Bond (TV film)
RIP 2002 (TV film)
1999 Here, There and Everywhere: a Concert for Linda (koncert)
1995 VH1 Legends (TV seriál)
1994 It's Just a Ride (TV film)

TV pořady

2016 The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2013 Eddie Izzard: Force Majeure Live (TV pořad)
2011 Eddie Izzard: Live at Madison Square Garden (TV pořad)
2010 Green Room with Paul Provenza, The (TV pořad)
2004 Big Fat Quiz of the Year, The (TV pořad)
Jack Dee Live at the Apollo (TV pořad)
2003 QI (TV pořad)
2002 Billy Connolly: A BAFTA Tribute (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
We Know Where You Live (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1998 Monty Python's Flying Circus: Live at Aspen (TV pořad)
1997 Jack Docherty Show, The (TV pořad)
Unseen Frank Skinner TV Show, The (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
Where's Elvis This Week? (TV pořad)
1995 Unbroadcastable Have I Got News for You (TV pořad)
1993 Eddie Izzard: Live at the Ambassadors (TV pořad)
1990 Have I Got News for You (TV pořad)
1980 Newsnight (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Eddie Izzard: Live from Wembley

TV seriály

2009 Just for Laughs (TV seriál)

TV pořady

2013 Eddie Izzard: Force Majeure Live (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace