foto

James Gregory

  • nar. 23.12.1911
    Bronx, New York City, New York, USA
  • zem. 16.9.2002 (90 let)
    Sedona, Arizona, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Gregory se narodil v Bronxu, vyrůstal v New Rochelle, dnes součást New Yorku. Ke hraní se dostal na vysoké škole. Jeho cílem bylo stát se makléřem, po ukončení školy se začal seznamovat s burzou na Wall Street jako poslíček. Divadlu se věnoval nadále, hrával v New Yorku, New Jersey a Marylandu. V roce 1935 si herectví vybral za své povolání. Na Brodway debutoval roku 1939 ve hře KEY LARGO. Působil zde následujících 16 let s výjimkou války, kdy absolvoval tříletou službu v armádě.

K filmování se dostal roku 1947. V televizi (těsně po válce bylo v USA asi 10 000 televizorů) učinkoval v pořadech KRAFT TV THEATRE a PANTOMINE QUIZ. Ve stejném roce začal natáčet svůj první film (uvedený následujícího roku) THE NACKED CITY. Filmem THE MANCHURIAN CANDIDATE z roku 1962 se zařadil mezi herce, kteří mohli vstoupit na rudý koberec. V politickém thrilleru s Frankem Sinatrou v hlavní roli, hrál senátora Iselina. Byl hercem druhých rolí, ale hrál s herci první třídy. Jeho partnery byli např. Gregory Peck (CAPTAIN NEWMAN, 1963), John Wayne (THE SONS OF KATIE ELDER, 1965), nebo Dean Martin (MURDERER'S ROW, 1966).

V televizi byl známý ze sérií ALFRED HITCHCOCK a TWILIGHT ZONE, THE VIRGINIAN (V letech 1962 až 1971 se natočilo 249 dílů po 75 minutách.) V 70. letech si zahrál ve dvou dílech COLUMBO a u nás neznámého THE STREETS OF SAN FRANCISCO. Jednalo se o detektivní TV seriál s Michaelem Douglasem v hlavní roli. Mezi lety 1975 až 1982 hrál inspektora Lugeho v TV seriálu BARNEY MILLER. Čeští fanoušči jej znají jako generála Ursuse z DO NITRA PLANETY OPIC, a (opět) generála Prentisse z TAJNÁ VÁLKA HARRYHO FRIGGA, nebo Gougha v ŽENA V RINGU s Barbarou Streisand v hlavní roli.

Po roce 1985 a dvou prodělaných infarktech odešel do důchodu. James Gregory si 25. května 1944 vzal zpěvačku Anne Miltner (1917–2005). Pár spolu žil do hercovy smrti v roce 2002.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1983 Wait Till Your Mother Gets Home! (TV film)
1982 Flight of Dragons, The
1981 Goldie and the Boxer Go to Hollywood (TV film)
1980 Comeback Kid, The (TV film)
Gridlock (TV film)
1979 Žena v ringu
1978 Bastard, The (TV film)
1976 Francis Gary Powers: The True Story of the U-2 Spy Incident (TV film)
1975 The Abduction of Saint Anne (TV film)
The Strongest Man in the World
1973 Miracle on 34th Street (TV film)
1972 Very Missing Person, A (TV film)
Weekend Nun, The (TV film)
1971 Million Dollar Duck, The
The Late Liz
Vyrovnávání účtů
1970 Do nitra Planety opic
Havajané
1969 The Flim-Flam Man (TV film)
The Love God?
1968 Call to Danger (TV film)
Tajná válka Harryho Frigga
1967 Mejdan
The Ambushers
1966 Murderers' Row
The Silencers
1965 Rage to Live, A
Synové Katie Elderové
1964 Distant Trumpet, A
Quick Before It Melts
1963 Captain Newman, M.D.
PT 109
Twilight of Honor
1962 Mandžuský kandidát
Two Weeks in Another Town
1961 X-15
1959 Al Capone
Hey Boy! Hey Girl!
1958 Onionhead
Underwater Warrior
1957 Gun Glory
Mladý cizinec
Nightfall
The Big Caper
1956 The Scarlet Hour
1951 The Frogmen
1948 Obnažené město

TV seriály

1985 Mr. Belvedere (TV seriál)
1979 Detective School (TV seriál)
Supertrain (TV seriál)
1978 Flying High (TV seriál)
1977 The Love Boat (TV seriál)
1976 All's Fair (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
1975 Barney Miller (TV seriál)
McCoy (TV seriál)
1974 Kolchak: The Night Stalker (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Železňák Kelly (S03E04)
1973 Kriminální oddělení (TV seriál)
1972 Emergency! (TV seriál)
Jigsaw (TV seriál)
Sanford and Son (TV seriál)
Search (TV seriál)
The Paul Lynde Show (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Rozhodující zápas (S02E03)
Past (S01E06)
1971 All in the Family (TV seriál)
Cade's County (TV seriál)
Cannon (TV seriál)
1970 Headmaster (TV seriál)
McCloud (TV seriál)
Night Gallery (TV seriál)
The Partridge Family (TV seriál)
1969 Bracken's World (TV seriál)
Love, American Style (TV seriál)
Medical Center (TV seriál)
My World and Welcome to It (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
Lancer (TV seriál)
The Good Guys (TV seriál)
The Mod Squad (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
The Outcasts (TV seriál)
The Outsider (TV seriál)
1967 Cowboy in Africa (TV seriál)
Ironside (TV seriál)
Judd for the Defense (TV seriál)
Neúplatný (TV seriál)
The High Chaparral (TV seriál)
1966 Mission: Impossible (TV seriál)
Star Trek (TV seriál)
Dýka v mysli (S01E10)
Tarzan (TV seriál)
That Girl (TV seriál)
1965 F Troop (TV seriál)
Hogan's Heroes (TV seriál)
Man Called Shenandoah, A (TV seriál)
The Big Valley (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
The Loner (TV seriál)
The Wild Wild West (TV seriál)
1964 Daniel Boone (TV seriál)
The Rogues (TV seriál)
1963 Breaking Point (TV seriál)
Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
The Lieutenant (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1962 Empire (TV seriál)
Sam Benedict (TV seriál)
The Eleventh Hour (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)
Ben Casey (TV seriál)
Frontier Circus (TV seriál)
Target: The Corruptors (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
The New Breed (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Passersby (S03E04)
1960 Checkmate (TV seriál)
Insight (TV seriál)
Moment of Fear (TV seriál)
My Three Sons (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
Buick-Electra Playhouse (TV seriál)
Laramie (TV seriál)
Rawhide (TV seriál)
The DuPont Show with June Allyson (TV seriál)
The Lawless Years (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Where is Everybody? (S01E01)
The Untouchables (TV seriál)
1958 Lux Playhouse (TV seriál)
Pursuit (TV seriál)
Westinghouse Desilu Playhouse (TV seriál)
1957 Alcoa Theatre (TV seriál)
Suspicion (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1956 On Trial (TV seriál)
Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Appointment with Adventure (TV seriál)
Gunsmoke (TV seriál)
Playwrights '56 (TV seriál)
Star Stage (TV seriál)
Star Tonight (TV seriál)
The Alcoa Hour (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
Disneyland (TV seriál)
Inner Sanctum (TV seriál)
Justice (TV seriál)
Love Story (TV seriál)
The Mask (TV seriál)
1953 Eye Witness (TV seriál)
General Electric Theater (TV seriál)
Letter to Loretta (TV seriál)
The Man Behind the Badge (TV seriál)
The United States Steel Hour (TV seriál)
You Are There (TV seriál)
1952 Campbell Playhouse (TV seriál)
Police Story (TV seriál)
Short Short Dramas (TV seriál)
1951 Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
Danger (TV seriál)
Lux Video Theatre (TV seriál)
Musical Comedy Time (TV seriál)
Robert Montgomery Presents (TV seriál)
The Billy Rose Show (TV seriál)
The Web (TV seriál)
1949 Suspense (TV seriál)
The Big Story (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)
The Philco Television Playhouse (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

TV pořady

1965 The Hollywood Squares (TV pořad)
1960 Here's Hollywood (TV pořad)
1947 Pantomime Quiz (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace