Reklama

Reklama

Obsahy(1)

John Wayne se vrací domů a společně s bratry nachází rodný ranč v cizích rukou. Johna Eldera, který v Clearwateru právě pohřbil svou matku, zastaví šerif a radí mu, aby toto místo rychle zase opustil. Kromě toho mu sdělí, kde se může sejít se svými třemi bratry. Když mu pak řekne, že se Elderův ranč zatím stal vlastnictvím Morgana Hastingse a že jeho otec krátce předtím zemřel za podivných okolností, vydají se po shledání všichni čtyři bratři za Hastingsem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Mol 

všechny recenze uživatele

Až na to, že John Wayne měl na konci filmu v revolveru dvakrát tolik nábojů bez nabití, až na to strašný moralizování na začátku od tý blonďatý cuchty (která mi mimochodem připomínala tu divnou blbku na krátko střiženou v big bang theory), až na to, že z bratrů Elderovejch byly jen 2/4 o něčem (správně John Wayne a Dean Martin) a až na to, že vlastně už ani nevim. Takže až na těch pár výhrad vlastně krásnej film. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Když jsem nějakých 10 let nazpátek viděl Four Brothers, hrozně se mi to líbilo, a to jsem vůbec netušil, že je ten film inspirován westernem Henryho Hathawaye. A vlastně jsem to nevěděl doteď, než jsem si pustil tenhle film a říkal si, že mi to něco strašně moc připomíná. A stejně jako mě bavila novodobá verze, bavila mě i ta původní. Během těch dvou hodin jsem se celou dobu bavil povědomým, a přeci jiným příběhem o sjednocených čtyřech bratrech. A super byl taky George Kennedy v jedné z jeho dřívějších rolích - a že mu ten padouch šel. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pokud nemáte rádi westerny a viděli jste jen stěžejní díla tohoto žánru, pak ani na tento počin nekoukejte, neboť nepřináší nic extra nového, nic, co byste neviděli v nejslavnějších westernech a už při úvodních titulcích budete slyšet melodii, jež vykrádá slavný motiv Sedmi statečných. Holt Elmer Bernstein se nezapře. :) Pakliže ale máte rádi westerny a Johna Waynea, nesmíte si Hathawayův snímek nechat ujít. Prostředí, v němž se příběh odehrává, potěší, zaujme zmíněná hudba, ale také děj, který jednak staví na rodinných hodnotách, resp. bratrských vztazích, ale rozehrává se tu také motiv pomsty a otázka soudce lynče. Všichni čtyři bratři Elderovi jsou sympatičtí, největší oblibu si musí získat John Wayne a Dean Martin, kteří jsou vskutku vynikající. Zaujala mě také kamera a jako příklad dobré práce s ní uvedu hned úvod na hřbitově, kdy obřad sledujeme ze skal jakoby z pozice první osoby, tedy hlavního hrdiny, přičemž po přemístění obrazu blíže k hrobu uvidíme záběr zpět do skal, kde již stojí John Wayne tak, jak ho známe a máme rádi. Westernu nechybí ani napětí, za zmínku stojí určitě scéna v baru, když Dean Martin předvádí svůj trik se skleněným okem a následně je přestřelka na spadnutí. Zde opravdu velmi dobře zhoustla atmosféra a divák je v napětí, jak to dopadne, neboť zde to mohlo skončit opravdu jakkoliv. Další napínavou scénou je běsnící dav před věznicí, v níž jsou Elderové. Nezapomenutelná a napínavá je také přestřelka pod mostem přes potok, která rozhodně patří mezi ty scény, které by se daly nazvat památnými. Dech však tento film neztrácí ani v úplném finále, takže za mě je to jasných 5*. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazené, ale to u tohohle žánru vždy nerozhoduje. Klasický souboj zla ( bohatý vlivný občan města ) s dobrem ( bratři a slušný šerif ) v tomhle filmu funguje jako vždy, ale není to ta klasika. Nedokážu přesně říct, proč se z tohohle snímku nestalo Rio Bravo nebo El Dorado. Všechny předpoklady jsou, ale někdy to tak nedopadne :) ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jak čtveřice nezdárných synů po pohřbu matky k sobě nachází cestu a zároveň poznává, že poměry v jejich rodném městečku se změnily a nevyšetřená smrt otce bude mít dohru i pro ně, to mě hodně bavilo. Bohužel pouze sourozeneckým rodinným dramatem nemůže být klasický americký western živ, tudíž v závěrečném dějství přebírají otěže zinscenované obvinění a předlouhé přestřelkové vyústění, statické a teatrální jak zákon a John Wayne káže. Ale slabé 4 * dám už za tu Bernsteinovu výbornou hudbu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (9)

  • Tento film je označován jako návrat Johna Wayna, který čtyři měsíce před tímto filmem prodělal operaci, při které mu byly odstraněny dvě žebra a levá polovina plíce, protože mu v roce 1964 byla diagnostikována rakovina plic. Chtěl dělat všechny kaskadérské kousky, aby všem ukázal, že ho operace nijak nezpomalila. (Mol)
  • Wayneův dvojník Chuck Roberson nahradil George Kennedyho ve scéně, kdy John Elder (John Wayne) praští Curleyho (George Kennedy) toporem od sekyry. (Mol)
  • Film se začal natáčet v záři v roce 1964, byl však přerušen, když byl Johnu Wayneovi diagnostikována rakovina plic. Znovu se začalo natáčet v lednu 1965. (Mol)

Reklama

Reklama