Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

O tom, jak až rozvod přesvědčil manžele, že se mají doopravdy rádi. C. Grant a I. Dunn v prvním ze tří společných filmů. (KIT.HL)

Recenze (38)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, svým způsobem bláznivý námět, u kterého mi ale něco našeptává, že měl Leo McCarey vsadit na podobnou kartu jako v následujících letech jeho kolegové z branže Hawks a Cukor - tj. postavit Carymu naproti Katharine Hepburn. Ti dva se s velkým úspěchem střetli ve známé hře "Philadelphia Story" a Katharinin cit pro sarkastickou komiku, respektive lišáckost by dle mého názoru vynikl i zde. Dobře je to například vidět na scéně sporu o "Smittyho" - měl bych aspoň ztíženou možnost v rozhodování, které postavě přát. (Podobná slova bych použil i na Rosalind Russell, která hlavní mužské hvězdě vzdorovala v "His Girl Friday".) Irene Dunne, ač mi její výkon výrazným způsobem nevadil, v tomto směru zaostává a snad poprvé jako vždy skvostný Archie tak nemá výrazného komediálního partnera. Ale i s jeho maličkostí je snímek i se sedmi křížky na hrbu stále svěží, což kdyby mi někdo řekl ještě před pár lety, samým údivem bych se s křečí smál. P.S. Nevím, jestli to byl jen můj dojem, ale tento film jako kdyby posloužil Billymu Wilderovi k inspiraci pro slavnou scénu u biografu v "Slaměném vdovci". ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Cary Grant naoko odcestoval na Floridu, ve skutečnosti ale zůstal doma v New Yorku, zřejmě z důvodu ve filmu nespecifikovaných záletů. Opálení, prozíravě získané v soláriu, přijde vniveč, když se od manželky dozví, že na Floridě celou dobu pršelo. Podezření z nevěry je na obou stranách, protože kolem Caryho ženušky Irene Dunne se podezřele točí těžkopádný učitel rétoriky. Rozvod je na spadnutí... O mylnosti tradované domněnky, že tato komedie "stvořila" Caryho Granta, jak ho známe z pozdějších filmů, se lze snadno přesvědčit nalezením třeba jen ukázek z jeho starších filmů. To, co se změnilo, je kontext a způsob, jak jeho výrazové prostředky využít v čistě komických scénách. To je, jak se zdá, opravdu zásluha režiséra McCareyho. Nahá pravda vznikla jako už třetí adaptace obnošeného námětu, ale i když se odehrává převážně v interiérech, má dost šťávy a rytmu, aby nepůsobila divadelně. I když nedosahuje bláznivosti Leopardí ženy ani sofistikovanosti Holiday, má nejméně pět scén, které si budu pamatovat vždy jen odsud. Ve dvou z nich figuruje talentovaný foxteriér v roli Mr.Smithe, psa, kterého si u soudu nárokují obě znesvářené strany. :-) I když se nemůžu zbavit dojmu, že dramaticky využitelnější by byla ta část děje, kterou film přeskočil (Cary Grant, který má být pryč a není by bezradně sledoval domnělé zálety své ženy a nespatřen by se jim snažil zabránit), je to stále solidní zábava a jedna z příležitostí ocenit u nás nepříliš známou Irene Dunne, schopnou herečku s nakažlivým smíchem. 70% ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

LEND AN EAR, I IMPLORE YOU, THIS COMES FROM MY HEART: I'LL ALWAYS ADORE YOU, 'TILL DEATH DO US PART! Příjemná oddychovka s výtečným Carym. Filmeček je roztomilí a v některých scénách i vysoce vtipný, ale od chvíle, kdy Lucy přišla na banket za sestru Jerryho, tak jsem měl sto chutí ji dát facku. Zkazila na co přišla, i když to bylo ve jménu lásky. Hodně povedená byla scéna s komorníkem "Kato" a jeho jiu jitsu, následovaná trapným Jerryho rozsekáním se na židli. Další taková byla s Jerryho přítelkyní, která předběhla Marilyn Monroe o dobrých pár let a pak ještě scéna v Lucy-ině bytě, kde se všichni kluci setkali. Konec dobrý všechno dobré. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tie najlepšie (romantické) komédie by mali podla mňa pôsobiť dojmom, že dialógy v nich sú spontánnym výsledkom situácie, v ktorej sa postavy neočakávane ocitli. Že reakcia na akciu napadla jeho/ju práve v ten moment, keď on/ona vyslovil/a uštipačnú poznámku. Lenže za tým je kvantum práce scenáristu, aby tento dojem vyvolal. A možno aj trochu tej improvizácie, ako hovoria legendy o The awful truth. Táto komédia totiž takto pôsobí, ako prirodzená roztržka dvoch reálnych manželov, prinajmenšom aspoň ako stand up comedy dvoch zohratých komikov. Druhým, rovnako dôležitým faktorom funkčnosti tohoto filmu je dokonalá chémia medzi Grantom a Dunneovou. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Prvá spolupráca Irene Dunne s Cary Grantom, určite lepšia ako "My favorite wife" ktorá sa pokúsila zopakovať, neúspešne, tento. "Cirkusové" zvieratká, Mr. Smith a čierna mačka sú super a na film nezabudnem hlavne kvôli dvom úžasným scénam. Cary a Irene bojujúci o priazeň Mr. Smitha a jazda na policajných motorkách po "nehode" :) Skutočne som sa nasmiala a jediné, čo ma mrzí, že Carymu sa taký vtipný nezdal. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (10)

  • Film vychází z broadwayské hry Arthura Richmana z roku 1922, kterou dokonce dvakrát zfilmovala dnes již zbankrotovaná Pathé Studia. (Pavlínka9)
  • Za necelý měsíc si film vydělal sám na sebe a na zisku překročil hranici půl milionu amerických dolarů hned v prvním kole promítání. (Pavlínka9)
  • Při natáčení filmu nebyla režiséru McCareymu přidělena kancelář, tudíž si provizorní zřídil v autě. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama