Reklama

Reklama

Kozure Ókami: Sono čísaki te ni

  • Japonsko 子連れ狼 その小さき手に (více)

Recenze (3)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tento film bývá v angličtině nazýván "Lone Wolf and Cub: The Final Conflict". V podstatě se jedná o remake šesti filmů ze 70. let o neporazitelném samuraji-mstiteli Ogami Ittovi, který se s dřevěným kočárkem a malým synkem vydává na pouť pomsty za vyvraždění rodiny a jeho cesta je poseta potoky krve, mrtvolamy a usekanými končetimani. Hlavní roli v původních šesti filmech si zahrál úžasný Tomisaburo Wakayama. Tento remake, ale hlavně POCTA původní filmové předloze, byla natočena rok po jeho úmrtí. Remake naštěstí neupadá do nějakých poslepovaných sestřihů jako to bylo u Shogun Assasina (1980), ale jedná se o plnohodnotné dvouhodinové samurajské drama neuvěřitelných kvalit. Každopádně člověk musí zapomenout na předlohu s Wakayamou, nesmí srovnávat. Důležitý je zde jen scénář, tedy děj. Začátek je v podstatě stejný. Ogamiho hraje Masakazu Tamura a jeho podání hlavní postavy je naprosto odlišné od té Wakayamově. Mladý samuraj, obličej plný citu a lásky ke svému synkovi. Jeho synovi je zde věnován skutečně velký prostor. Zejména jeho vztahu k otci. Souboje jsou zde vedlejším produktem (narozdíl od řezničin s Wakayamou), ale jsou klasicky perfektně natočeny, tady prostě Japonci nemohou zklamat. Úhlavního Ogamiho nepřítele hraje japonská herecká legenda Tatsuya Nakadai, který podává špičkový herecký výkon. Při prvním ozbrojeném střetu, který jsem očekával podle původní verze jsem téměř ani nedýchal. Strašlivý smutek nad zabitou manželkou a chvíle, kdy Ogami bere do rukou meč je prostě poctou Lone wolfa jako takového, Ogamiho, Wakaymy i samurajských filmů v dějinách japonské kinematografie. Při závěrečném duelu Tamura vs Nakadai u moře na pláži jsem měl oči plné slz a ve finále se rozbrečel jak malé děcko ... Film si skutečně zaslouží název "Final Conflict". Skutečně nemohu jinak, než dát plný počet, opravdu bych si nemohl odpustit hvězdičku méně. Ale pokud bych měl srovnávat s předlohou, tak ta by měla hvězd asi 20 ... Původním filmům s Wakayamou se nemůže naprosto rovnat nic, navíc Tamura neumí tak dobře zacházet s mečem jako Wakayama (ani jsem nikdy nikoho takového ve filmu neviděl ...), postava Ogamiho je naprosto jiné podstaty, je to hrdina, dobrák, otec ... Wakayama byl stroj na smrt. Chybí gejzíry krve a gore. Ale i tak ... jedná se o naprostou špičku a podstu, která nevykrádá, ale skládá obrovský hold jedné z nejkultovnějších samurajských klasik všech dob ... ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Zle, zle, zle.. Všetko zle a to som sa na toto pomyselné uzatvorenie série Lone wolf and the cube veľmi tešil. To čo som však dostal mi nahnalo akurát tak testosterón do krvného obehu. Ani jeden s hercov sa nepodobal pôvodnému spracovaniu a ani komiksu, ktorý síce načítaný nemám ale videl som z neho pár obrázkov. Ogami Itto je tu slabý ako puding. Nevidieť tu ani len maličký prúd krvi a nie to ešte fontána na akú sme navyknutý, nehovoriac o rozsekaných končatinách, trupoch a tak ďalej. Jediný komu tu tečie krv je samotný Ogami... Čo ? Viete si to predstaviť. Dokonca sa mu tu na konci zlomil meč. Nesympatická hudba hrajúca jednu melancholickú melódiu ma tiež iba nahnevala. Melodramatické momenty, ktorých ru bolo plno. boli trápne. A vrcholom toho všetkého bolo to, že tu nebol ani len KOČÍK!!!! Je pekné od tvorcov, že chceli tento celok podať originálnejšie ale na 100% urobili zle. Aj tá najlacnejšia časť s pôvodnej série držala viac po kope a bola lepšia ako toto. Tomisaburo Wakayama (hlavná postava pôvodných filmov) sa musí obracať v hrobe ()

tomisaburo 

všechny recenze uživatele

Pocta legendární verzi ze 70. let se pokouší o dokončení příběhu. Ogami a Retsudo konečně pořádně zkříží meče. Kdyby snad někoho napadlo srovnávat s originálem, musel by Masaru vstát z hrobu a popadnout svůj dōtanuki… ()

Reklama

Reklama