foto

Rosemary Murphy

  • nar. 13.1.1927
    Mnichov, Německá říše
  • zem. 5.7.2014 (87 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA

Biografie

Rosemary Murphyová se narodila 13. ledna 1927 v Mnichově jako dcera amerického diplomata. Po vypuknutí druhé světové války se její rodina přestěhovala do New Yorku. Zde Rosemary navštěvovala Neighborhood Playhouse a Actors Studio, na divadelní scéně však debutovala v rodném Německu v roce 1949 v Ibsenově dramatu PEER GYNT.

V roce 1950 vystoupila poprvé na Broadwayi, poté účinkovala ještě v dalších patnácti broadwayských představeních, naposledy v roce 1999 ve hře Noela Cowarda WAITING IN THE WINGS. Výrazná byla její role v televizním životopisném miniseriálu ELEANOR A FRANKLIN (1976), v němž ztělesnila matku budoucího amerického prezidenta Saru Delano Rooseveltovou. Za tuto roli získala cenu Emmy.

Hrála též ve slavném dramatu Freda Zinnemanna JULIA (1977) po boku Jane Fondové, Vanessy Redgraveové a tehdy začínající Meryl Streepové. Později účinkovala rovněž ve třech filmech Woodyho Allena: ZÁŘÍ (SEPTEMBER - 1987), DON´T DRINK THE WATER (1994) a MOCNÁ AFRODITÉ (MIGHTY APHRODITE - 1995). I v pokročilém věku je Rosemary Murphyová stále profesně aktivní, zahrála si například v tragikomedii Tamary Jenkinsové DIVOŠI (THE SAVAGES - 2004) a nově se objevila i v režijním debutu věhlasného oscarového scénáristy Charlieho Kaufmana SYNECDOCHE, NEW YORK (2008).

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Herecká filmografie

Filmy

2010 Romantici
2009 Po životě
2008 Synecdoche, New York
2007 Divoši
2001 Dust
1999 Hon na vraha (TV film)
Vzkaz v láhvi
1995 Letci z Tuskegee (TV film)
Mocná Afrodíté
1994 Nepijte vodu (TV film)
1993 A kapela hrála dál (TV film)
Twenty Bucks
1991 For the Boys
1987 Září
1983 Woman Who Willed a Miracle, The (TV film)
1981 Pan Griffin a já (TV film)
Ruka
1980 Attic, The
1979 Before and After (TV film)
1977 Eleanor and Franklin: The White House Years (TV film)
Julie
1976 Eleanor and Franklin (TV film)
1974 Case of Rape, A (TV film)
Lady's Not for Burning, The (TV film)
Lucas Tanner (TV film)
1973 40 Carats
Ace Eli and Rodger of the Skies
Kráčející skála
1972 A Fan's Notes
Ben
You'll Like My Mother
1966 Každou středu
1962 Jako zabít ptáčka
1961 Young Doctors, The
1957 That Night!
1949 Ruf, Der

TV seriály

1999 Frasier (TV seriál)
Stepování v Montaně (S06E18)
1997 Frasier (TV seriál)
Niles a papoušek (S04E14)
1993 Doktorka Quinnová (TV seriál)
Portréty (S01E17)
1991 A Woman Named Jackie (TV seriál)
Právo a pořádek (TV seriál)
In Memory Of (S02E07)
1984 George Washington (TV seriál)
1974 Lucas Tanner (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
V nouzi poznáš přítele (S03E08)
1973 Mladí a neklidní (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)
1954 The Secret Storm (TV seriál)

Host

TV pořady

1976 The 28th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace