Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1943 - a Němci ještě stále vyhrávají válku. Být bojový pilot a k tomu Afroameričan, který má kromě válečných problémů ještě starosti s předsudky a rasismem, není žádný med. V alabamské Tuskegee šikovní rekruti tmavé pleti bojují nejen proti nepříteli, ale také o uznání bigotních nadřízených, kteří nevěří, že černoši mají dostatek kuráže a inteligence na to, aby se mohli stát bojovými piloty. Černí chlapci ze stíhací letky 332 přesto vytrvale trénují a překonávají nespočetné překážky, aby dokázali, že jsou silnější, rychlejší, houževnatější a lepší letci než většina bílých pilotů, a mohli vzlétnout proti nepříteli. V hlavních rolích válečného dramatu z produkce HBO, které bylo natočeno podle skutečných událostí, hrají Laurence Fishburne, Allen Payne, Malcolm-Jamal Warner ad. (HBO Europe)

(více)

Recenze (32)

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že se zahraje na tu nejcitovější strunu. Nestalo se a jsem za to rád. Příběh není zbytečně utahaný, o rasových předsudcích toho také hodně napoví. Jen některé proslovy byly dle mého názoru až příliš. Bojové scény slabé, doplněné dokumentárními záběry, za celý film zahlédnete pouze jeden bombardér. Ale televizní film si těžko může dovolit lepší výbavu. Jedna věc mi nejde do hlavy - je to s tím torpédoborcem pravda? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dobré filmy o letcoch každý deň nevznikajú a tých naozaj dobrých spočítame na prstoch jednej ruky. Tento sa môže radiť k tomu lepšiemu, čo na túto tému vzniklo. Vyslovene protirasistické podanie robí z filmu trochu jednostranný pohľad, na druhej strane si treba priznať chyby a uznať, že objektívne je v snímku mnoho pravdy. Akčné scény sú ozdobou filmu, síce ich nie je tak veľa akoby sme si želali, ale rozhodne nie sú zlé. Film určite poteší predovšetkým fanúšikov vojnového žánru i milovníkov lietadiel a lietanie celkovo. Mám iba jediný problém s tým, že po skončení filmu na mňa doľahol pocit, že jedine čierny pilot to vie a lepší neexistuje. Keby sa tomuto tvorcovia dokázali vyhnúť, tak by som mal z filmu o niečo lepší pocit. 70%. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Viděno až po příšernosti Reda Tails, což je jen pompéznější, špatně natočený remake, takže tohle působilo jak balzám na duši. Bez zbytečného rasismu naruby, velkohubých černošských gest, jež jsou pro podobné filmy charakteristické a nakonec bez zbytečného pocitu ublíženosti. Jenom válečná záležitost, která střízlivě a věrohodně popisuje osudy slavné černosšské 332. letky. Škoda, že nebyly peníze na triky, protože Tuskegee Airmen by rozhodně kino snesli. 80% ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Vojnový film ukazujúci že aj černošskí piloti vedeli lietať a dokonca sa im darilo. Bieli Američania tomu nemohli uveriť a ako to býva rasová diskriminácia bola aj v armáde.Všetci im neverili a urážali, ale oni išli za svojim cieľom. Pekná vojnová dráma na ktorej vidieť malý rozpočeť ale ktorá je pútavo natočená. 80% ()

Galerie (3)

Zajímavosti (10)

  • Cuba Gooding Jr. (Billy Roberts) si zahrál i ve filmu Red Tails (2010), který vypráví příběh o stejné jednotce letců. (ČSFD)
  • Nahrávka potápějící se lodi, na kterou koukají vojáci, se objevila i v seriálu Letka černých ovcí (od r. 1976). Navíc je to japonská loď, a ne německá. (Cheeker)

Reklama

Reklama