foto

Marcia Wallace

  • nar. 1.11.1942
    Creston, Iowa, USA
  • zem. 25.10.2013 (70 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marcia Karen Wallace se narodila v Crestonu v Iowě jako nejstarší ze tří dětí Arthura Wallace a Joann. Její otec vlastnil a řídil Wallace Sundries, malý krámek se zbožím, kde Marcia, její sestra Shanon a bratr Jim často pomáhali.

Na střední škole třídní učitelka přesvědčovala Marciu, aby se přihlásila na hereckou školu po svém výkonu ve školní hře.  Prioritou pro Marciu byl zájem pro novinařinu. Po absolvování střední školy v Crestonu byla přijata na Parsonovu Univerzitu v Iowě, která jí nabídla plné stipendium. Studovala učitelství a angličtinu a hrála i v několika školních hrách.

V den promoce se Marcia přestěhovala z Iowy do New Yorku s pouhými 148 dolary v kapse. Aby vyšla s penězi psala scénáře, vystupovala na letních táborech, dělala reklamy a příležitostně pracovala jako učitelka angličtiny v Bronxu. Po čtyřech letech vystupování v nočním klubu Marcia a její čtyři přátelé založili improvizovanou skupinu nazvanou The Fourth Wall. V roce 1968 vystupovala se svou skupinou na Broadway. Začala se objevovat v několika divadelních hrách a seriálech. 

Marcia Wallace se vdala za hoteliéra Dennise Hawleyho v roce 1986. Pár adoptoval syna Michaela. Její manžel zemřel v roce 1992 na rakovinu slinivky. V roce 1995 byla herečce diagnostikována rakovina plic, které podlehla v roce 2013 ve svých 70 letech, týden před svými 71. narozeninami. 

Tereza "Streeper" Filounková

Herecká filmografie

Filmy

2008 Tru Loved
2007 Simpsonovi ve filmu
2004 Forever for Now
2003 The Simpsons: Dark Secrets (video kompilace)
2000 The Simpsons.com
1999 Simpsons: Greatest Hits, The
1998 Simpsonovi: Příliš drsný pro TV (TV film)
1991 Bob Newhart Anniversary, The (TV film)
Ghoulies III: Ghoulies Go to College
1989 Mladá čarodějnice
My Mom's a Werewolf
1984 Finder of Lost Loves (TV film)
1980 Gridlock (TV film)
Pray TV
1979 Castaways on Gilligan's Island, The (TV film)
1978 Flying High (TV film)
1971 Columbo: Její příležitost (TV film)
Columbo: Vražda podle knihy (TV film)

TV seriály

2014 Simpsonovi (TV seriál)
Muž, který modifikoval příliš mnoho (S25E13)
2013 Simpsonovi (TV seriál)
Žiješ jen jednou (S25E04)
Čtyři chyby a jeden pohřeb (S25E03)
Speciální čarodějnický díl XXIV (S25E02)
další epizody (6)
2012 Simpsonovi (TV seriál)
Den, kdy se ochladila Země (S24E07)
Ve Springfieldu roste strom (S24E06)
Speciální čarodějnický díl XXIII. (S24E02)
další epizody (6)
2011 Simpsonovi (TV seriál)
Bartův nový hrdina (S23E02)
Dravec a fešák (S23E01)
Ned-nebezpečnější úlovek (S22E22)
další epizody (7)
2010 Simpsonovi (TV seriál)
Lepší holub v hrsti než pes v boudě (S22E07)
Panu dozorci s láskou (S21E20)
Pohlednice ze Springfieldu (S21E14)
další epizody (5)
2009 Simpsonovi (TV seriál)
Rošťárny bez konzervantů (S21E06)
Ďábel nenosí Pradu (S21E05)
Speciální čarodějnický díl XX (S21E04)
další epizody (11)
2008 Simpsonovi (TV seriál)
Homer a Lisa ve při (S20E06)
Speciální čarodějnický díl XIX (S20E04)
Sranda na objednávku (S19E14)
další epizody (4)
2007 Simpsonovi (TV seriál)
Stůj, nebo můj pes vystřelí (S18E20)
Pařanka Marge (S18E17)
Zpívá celá spodina (S18E14)
2006 Simpsonovi (TV seriál)
Speciální čarodějnický díl XVII (S18E04)
Myslete na Marge (S17E20)
Holky těžší to maj...? (S17E19)
další epizody (7)
2005 Simpsonovi (TV seriál)
Taliján Bob (S17E08)
Otec, syn a host svatý (S16E21)
Požírač srdcí (S16E17)
další epizody (6)
2004 Simpsonovi (TV seriál)
Noci s nepřítelem (S16E03)
Ve válce sporáků je vše dovoleno (S16E02)
Nepřátelé státu (S15E21)
další epizody (8)
2003 Simpsonovi (TV seriál)
Předsedkyně pro parádu (S15E03)
Zabrzděte moji ženu (S14E20)
Vraťte mi hvězdnou oblohu (S14E16)
další epizody (6)
2002 Simpsonovi (TV seriál)
Veliká Marge (S14E04)
Bart versus Líza versus 3.A (S14E03)
Homerova rock'n'rollová brnkačka (S14E02)
další epizody (7)
2001 That's My Bush! (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Zamilovaný Burns (S13E04)
Rodičovské pouto (S13E02)
Speciální čarodějnický díl XII (S13E01)
další epizody (11)
2000 Simpsonovi (TV seriál)
Skinnerova zkouška sněhem (S12E08)
Podfuk za všechny prachy (S12E07)
Muž, který věděl příliš mnoho (S12E06)
další epizody (13)
1999 Simpsonovi (TV seriál)
Hračka snů (S11E09)
Marge jako rukojmí (S11E08)
Osm raubířů (S11E07)
další epizody (14)
1998 Simpsonovi (TV seriál)
Střet s mafií (S10E09)
Líza má jedničku (S10E07)
Bart v úloze matky (S10E03)
další epizody (13)
1997 Simpsonovi (TV seriál)
Zázrak na Evergreen Terrace (S09E10)
Líza skeptik (S09E08)
Dvě paní Nahasapímapetilonové (S09E07)
další epizody (9)
1996 Simpsonovi (TV seriál)
Simpsonovi na prázdninách (S07E25)
Zuřící dědeček a jeho reptající vnuk v Prokletí pekelných ryb (S07E22)
Líza bortí mýty (S07E16)
další epizody (4)
1995 Simpsonovi (TV seriál)
Speciální čarodějnický díl VI. (S07E06)
Domove, sladký domove (S07E03)
Trojský citron (S06E24)
další epizody (6)
1994 Simpsonovi (TV seriál)
Líza - posila mužstva (S06E08)
Dům plný hrůzy (S06E06)
Návrat Leváka Boba (S06E05)
další epizody (8)
1993 Simpsonovi (TV seriál)
Poslední pokušení Homera Simpsona (S05E09)
Bart táborníkem (S05E08)
Bartovo vnitřní dítě (S05E07)
další epizody (7)
1992 Simpsonovi (TV seriál)
Marge jde do zaměstnání (S04E07)
Bartův trest (S04E06)
Speciální čarodějnický díl III. (S04E05)
další epizody (8)
1991 Simpsonovi (TV seriál)
U ohnivého Vočka (S03E10)
Zvláštní čarodějnický díl II. (S03E07)
Bart vrahem (S03E04)
další epizody (5)
1990 Simpsonovi (TV seriál)
Bart propadá (S02E01)
Mluvící hlava (S01E08)
Homerova odysea (S01E03)
další epizody (4)
1989 Camp Candy (TV seriál)
1987 Plný dům (TV seriál)
1978 B.J. and the Bear (TV seriál)

Dokumentární

2001 A&E Biography: Bob Newhart - The Last Sane Man... (TV film)
2000 Claudia Jennings: The E! True Hollywood Story (TV film)

TV pořady

2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
1990 Match Game, The (TV pořad)
1984 Super Password (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1977 Battle of the Network Stars II (TV pořad)
1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)
1973 Match Game 73 (TV pořad)
The $10,000 Pyramid (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace