Reklama

Reklama

René Clair

René Clair

nar. 11.11.1898
Paříž, Île de France, Francie

zem. 15.03.1981 (82 let)
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie

Zajímavosti (12)

  • Na podzim 1928, kdy byl dokončován film Dva nesmělí, vstoupila do Francie zvuková revoluce, o níž byl Clair přesvědčen, že zničí poetiku němého filmu. Ještě v roce 1972 potvrzoval publicistovi Charlesi Samuelsovi svou tehdejší snahu „podat i řeč prostřednictvím obrazů spíše než zvukem“. (Zdroj: Letní filmová škola)

Manželé z roku II (1971)

Výtah na popraviště (1958)

  • Malle chcel cieľavedome ukázať moderné mesto ináč, odbočiť od tradične prezentovaného Paríža Reného Claira. Malle chcel ukázať jednu z prvých moderných budov v Paríži. Sám tvrdil, že ukázal Paríž, ktorý nebol mestom budúcnosti, no moderným mestom, už tak trochu dehumanizovaným svetom. (Biopler)

Strašidlo na prodej (1935)

  • Fantastická komedie, postavená na kontrastu starého světa a americké drzosti, se stala nejnavštěvovanějším britským filmem roku 1936. Byl to zároveň začátek Clairova působení v anglofonním kulturním prostředí, nejprve v Anglii, v letech 1940 až 1945 v USA. (Zdroj: NFA)

Dva nesmělí (1928)

  • V původní jevištní podobě šlo o humornou jednoaktovku, již kritik Charles St. Cyr považoval za „tretku... lehčí než uschlý list“. Dokonce i pro mnohé dobové filmové kritiky neznamenali Dva nesmělí více než příjemnou variaci na bravurní Slaměný klobouk (1928). Ovšem při bližším zkoumání autorka Clairovy monografie Celia McGerrová dospěla k názoru, obecně stále sdílenému, že se jedná o „jeden z vizuálně nejnápaditějších a nejúspěšnějších filmů němé éry“. (Zdroj: Letní filmová škola)

Dva nesmělí (1928)

  • Když společnost Films Albatros obnovila v roce 1927 po úspěchu Slaměného klobouku (1928) smlouvu s René Clairem, režisér začal pracovat na realistické krimi „Enquéte est ouverte“ (Vyšetřování započalo). Avšak problémy s cenzurou projekt zastavily. Clair se proto vrátil k rozpracovanému scénáři, stejně jako v případě Slaměného klobouku založenému na divadelním kusu Eugèna Labiche, a natočil komedii Dva nesmělí. (Zdroj: Letní filmová škola)

Jiří Menzel

  • Na své začátky coby filmového diváka vzpomínal: "Nebyl jsem moc velkej filmovej fanda. V padesátých letech tady nebyly žádné filmové kluby, jenom pár nadšenců zorganizovalo promítání filmů z filmového archivu. Každý čtvrtek večer v Kinu mladých v Klimentské ulici. Tady jsem poprvé viděl Intoleranci, Občana Kanea, Zrzka, Pepé le Moko, Dovženkovu Zemi, Děti ráje, filmy Chaplinovy a Clairovy, Ejzenštejnův Křižník Potěmkin. Bylo to v době, kdy jsem toho moc nevěděl, ale moje hlava i srdce byly otevřené a tyhle filmy mi řekly všechno, co jsem potřeboval o filmu vědět. Jeden z těch večerů byl věnovaný Renoirovi a před Velkou iluzí běžel krátký snímek Výlet do přírody. Tenhle film rozsvítil mou hlavu jako lampu na plyn, mohu-li citovat klasika. Spolu s filmem Soví řeka patří k absolutní špičce mého diváckého žebříčku. Film, i ten zvukový, nemá být nic jiného než vyprávěním v obrazech. Vedle těch dvou filmečků mi připadají současné filmy většinou spíš užvaněné a ukodrcané." (NIRO)

Režisér

Scenárista

Producent

Herec

Filmy
1963

V zajetí smíchu

1922

Le Sens de la mort

1921

Parisetta

 

Sirotek Ginetta

1920

Le Lys de la vie

Dokumentární
2019

Les Trésors de Marcel Pagnol - a.z.

1974

Histoire du cinéma français par ceux qui l'ont fait (seriál)

1969

Cinéma de notre temps : René Clair (TV film)

1964

Chroniques de France (seriál)

1956

Cinépanorama (seriál)

Krátkometrážní
1967

Člověk a obrazy (TV film)

Střihač

Spisovatel

Filmy
1991

Sir Christopher (TV film) - povídka

Reklama

Reklama