foto

Alfréd Swan

  • nar. 14.10.1950 (68 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo

Biografie

Alfréd Swan sa narodil 14.10.1950 v Bratislave. Vyrastal v príjemnom malomeste na Záhorí, v Malackách. Nepochádzal z bohatej rodiny. Jeho detstvo je spojené s povojnovým obdobím, obdobím tvrdej totality. Ako dieťa sa venoval futbalu, divadlu, prírode a náboženstvu.

Keď dospel, začal sa venovať štúdiu na VŠMU v Bratislave. V roku 1973 vyštudoval odbor herectvo. Po doštudovaní sa stal na jeden rok hercom vo Vojenskom umeleckom súbore v Bratislave a od roku 1974 je dlhoročným členom činohry divadla Nová scéna v Bratislave.

Počas svojho hereckého pôsobenia stvárnil mnoho divadelných, filmových a televíznych postáv. Jeho debut prišiel v roku 1975 vo filme PANI HELÉNE. Ako mladší herec stvárňoval viac hlavných rolí, v novších tituloch je dosadzovaný zväčša do vedľajších postáv. Jeho život je i v tomto období prepojený s Malackami, konkrétne s ochotníckym Divadlom na hambálku. Spolu so zosnulým Michalom Dočolomanským sú jeho krstnými rodičmi.

Okrem filmu a divadlu sa od roku 1991 venuje nahrávaniu zvukových kníh, ktorých načítal už niekoľko desiatok. Takisto sa venuje aj prednesu poézie, za čo bol ocenený Krištáľovou ružou.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

2015 Ráno (studentský film)
2014 Krok do tmy
2011 Filmoviedky: Zradení (TV film)
2009 Nedodržený slib
2006 Ábelův černý pes (studentský film)
1997 Blúznenie srdca a rozumu (TV film)
Tábor padlých žien
1995 Iba taká hra (TV film)
Mikuláš Mráz
1994 Národný hriešnik (TV film)
Psí život (TV film)
1993 Príbeh Mateja Hóza (TV film)
Tri stromy (TV film)
1992 Najdúch (TV film)
1991 Variácie slávy (TV film)
1990 Svědek umírajícího času
1989 Pohotovosť (TV film)
Reverend (TV film)
Vrana vrane (TV film)
1988 Stilmondský starosta (TV film)
1987 Matej Bel z Očovej (TV film)
Posledná hodina (TV film)
1986 Neobyčajné všedné dni (TV film)
Riaditeľ (TV film)
Smutné radosti (TV film)
1985 Darček pod jedličku (TV film)
Kamenný chodníček (TV film)
Predsunutý (TV film)
Sekera (TV film)
Zlatná krajina (TV film)
1984 Berdiho koberec (TV film)
Súťaž o milión (TV film)
1982 Cesta (TV film)
Nech sa niekto opováži alebo ako Ďuro Konôpka o fujaru prišiel (TV film)
1981 Desiaty chlap (TV film)
Macbeth (TV film)
1980 Druhovia (TV film)
Klenovič Ján (TV film)
Macbeth (divadelní záznam)
Posledný súd Michelangela Buonarrotiho (TV film)
Strašne ošemetná situácia (TV film)
Toto leto doma
1979 Jurčíkovci (TV film)
Smrť chodí po horách (TV film)
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 Bendžo kvintet (TV film)
Hranica zodpovednosti (TV film)
1977 Blízko odpovede (TV film)
Humánna povinnosť (TV film)
Oblak v nohaviciach (TV film)
Vietor v starých stromoch (TV film)
Yetiho stopy (TV film)
Šediny doktora Ondáka (TV film)
1976 Dni Turbinovcov (TV film)
Krátký život
Plukovník Chabert (TV film)
Pozor, ide Jozefína!
Valaštiatko bielo (TV film)
1975 Iba láska (TV film)
Karol Ketzer (TV film)
Pani Heléne (TV film)
Prerušujem pojednávanie (TV film)
Príbeh o Fatime a Omarovi (TV film)

TV seriály

2018 Vlci (TV seriál)
Episode 9 (E09)
2014 Superhrdinovia (TV seriál)
Lupa (E01)
2013 Kolonáda (TV seriál)
2012 Búrlivé víno (TV seriál)
Dr. Dokonalý (TV seriál)
2009 Jak jsem přežil (TV seriál)
Dieťa za život (E02)
2008 Mesto tieňov (TV seriál)
Záchvat ľudskosti (S01E01)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2005 Rodinné tajomstvá (TV seriál)
1990 Ujo maliar pozýva (TV seriál)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
Za svobodu! (E03)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Stalo sa pozajtra (TV seriál)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
Črty zo života (TV seriál)

Dokumentární

2013 Prvá (TV seriál) - vyp.
2008 Míľniky slovenského parlamentarizmu

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace