foto

Gabriele Ferzetti

  • nar. 17.3.1925
    Řím, Itálie
  • zem. 2.12.2015 (90 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ferzetti Gabriele sa narodil ako Pasquale Ferzetti 17. marca 1925 v Ríme. Tento taliansky herec študoval herectvo u Silvia D'Amica v Národnej akadémii dramatického umenia v Ríme. Po ukončení štúdia v roku 1951 nastúpil s Massimom Girottim a Vittoriom Gassmanom do Národného divadla v Ríme. Presadzoval sa hlavne vo vážnych divadelných úlohách. Pred kameru sa postavil v 40. rokoch. Debutoval vo filme Žena z provincie v úlohe profesora Vegenzziho, za čo dostal Donatellovho Davida.

Najväčšiu popularitu dosiahol v spolupráci s režisérom Michelangelom Antonionim, ktorý ho obsadzoval do náročných úloh mužov s rôznymi charakterovými vlastnosťami počnúc jemnými, nerozvážnymi a končiac brutálnymi a násilnými zbabelcami. Ďalší úspech dosiahol v úlohe záletníka, architekta Sandra vo filme Priateľka, ktorý bol natočený podľa predlohy Cesara Paveseho, či v Dobrodružstve kde sa opisuje citová prázdnota rímskej smotánky. Vynikajúco zahral profesora Francisca Villaniho, ktorý zahodil všetky svoje ideály v dráme Svedok ktorý neprehovoril (r. F. Vancini). V réžii Lugiho Zampu si zahral v snímke Skalpel v rukách bielej mafie zkorumpovaného primára kliniky, chirurga Valottiho ktorý porušuje lekársku etiku. V réžii M. Schella natočil prepis novely Friedricha Dürrenmatta, Sudca a jeho kat. Zahral si tiež vo filme Vtedy na Západe ochrnutého majiteľa železnice Mortona, či vyšetrovateľa Kohoutka vo filme Doznání s Yvesom Montandom v réžii Constantina Costa-Gavrasa.

V poslednom čase sa venuje väčšinou televíznej tvorbe. Dodnes natočil okolo 160 filmov a získal niekoľko talianskych ocenení.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

2010 Po osmnácti letech
2009 Mé jméno je láska
2005 Callasová a Onassis (TV film)
Concorso di colpa
2003 Avvocato de Gregorio, L'
Ztracená láska
2002 Ragazze di Miss Italia, Le (TV film)
1998 Věž prvorozeného (TV film)
1997 Con rabbia e con amore
Porzus
1995 Othello
1994 Burattinaio, Il
Coraggio di Anna, Il (TV film)
Vánoční koncert (TV film)
1992 Ringe des Saturn, Die (TV film)
1991 Caldo soffocante
Nero come il cuore (TV film)
1990 Fredda mattina di maggio, Una (TV film)
Únos lodi Achille Lauro (TV film)
1989 Cesta kolem světa za 80 dní (TV film)
1988 Andělé moci (TV film)
Computron 22
1987 Julie a Julie
1986 Follia amore mio (TV film)
1985 Quo vadis (TV film)
1984 Quartetto Basileus, Il
1982 Ambizioni sbagliate, Le (TV film)
Grog
Quasi quasi mi sposo (TV film)
1981 Inchon
1979 Anni struggenti
Encuentro en el abismo
Pokrevní příbuzní
Porci con la P.38
1978 Mon premier amour
Ordre et la sécurité du monde, L'
Suggestionata
1977 Uomo di Corleone, L'
Zvuky temna
1976 A Matter of Time
Amici di Nick Hezard, Gli
Guêpier, Le
Lezioni di violoncello con toccata e fuga
Orca, La
1975 ...a tutte le auto della polizia
Corruzione al palazzo di giustizia
Jackpot
Sleeping Car - Supplemento Rapido Con Cadavere
Soudce a jeho kat
1974 Appassionata
Fatevi vivi: la polizia non interverrà
Noční vrátný
Processo per direttissima
Prova d'amore, La
1973 Divorce His - Divorce Hers (TV film)
Hitler: The Last Ten Days
Skalpel v rukou bílé mafie
1972 Alta tensión
Tři miliardy bez výtahu
1971 Anguilla da trecento milioni, Un'
Mendiants et orgueilleux
Uomo dalla pelle dura, L'
1970 Cannabis
Doznání
Studený pot
1969 Amica, L'
Intoccabili, Gli
V tajné službě Jejího veličenstva
1968 Diablo bajo la almohada, Un
Escalation
Età del malessere, L'
Grazie, zia
Meglio vedova
Nádherný listopad
Protagonisti, I
Roma come Chicago
Tenkrát na Západě
1967 Každému, co mu patří...
1966 Bible
L'Arcidiavolo
Luce a gas (TV film)
1965 Par un beau matin d'été
Scippo, Lo
Trois chambres à Manhattan
1964 Crucero de verano
Desideri d'estate
Mort, où est ta victoire?
1963 Beta Som
Calda vita, La
Císařská Venuše
Nejkratší den
Tentativo sentimentale, Un
1962 Congo vivo
Don giovanni della Costa Azzurra, I
Jessica
La croix des vivants
Le Crime ne paie pas
Monaca di Monza, La
Rencontres
1960 Carro armato dell'8 settembre, Il
Dobrodružství
Femmine di lusso
Labbra rosse
Svědek, který nepromluvil
1959 Annibale
Il cavaliere e la zarina
Tutti innamorati
1958 Ballerina e Buon Dio
Racconti d'estate
Tant d'amour perdu
1957 Nata di marzo
Parola di ladro
Vzpomínka na Itálii
1956 Difendo il mio amore
Donatella
1955 Adriana Lecouvreur
Le avventure di Giacomo Casanova
Prezzo della gloria, Il
Přítelkyně
Un po' di cielo
1954 Camilla
Casa Ricordi
Cento anni d'amore
Vergine moderna
1953 Provinciale, La
Puccini
Sole negli occhi, Il
Vestire gli ignudi
1952 Inganno
1951 Core 'ngrato
Tre storie proibite
1950 Barriera a Settentrione
Benvenuto, reverendo!
Cristo proibito, Il
Falsari, I
Milenci z Ravella
Sigillo rosso
Zappatore, Lo
1949 Fabiola
1948 Guglielmo Tell
Miserabili, I
1942 Benghází
La contessa Castiglione
Via delle cinque lune

TV seriály

1997 Un prete tra noi (TV seriál)
1992 Vysoká společnost (TV seriál)
1988 Due fratelli (TV seriál)
1987 Vůle zvítězit (TV seriál)
1978 I vecchi e i giovani (TV seriál)
1967 Dossier Mata Hari (TV seriál)

Dokumentární

2003 Opera of Violence, An
Something to Do with Death
Wages of Sin, The
1983 Návrat k Lisca Bianca (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace