foto

Lenny Henry

  • nar. 29.8.1958 (60 let)
    West-Midlands, Anglie, Velká Británie

Biografie

Lenworth George Henry se narodil 29.srpna 1958 v Dudley jamajským rodičům, kteří imigrovali do Anglie několik let před jeho narozením. Poprvé pronikl do oka veřejnosti roku 1975 ve svých 16-ti letech, kdy vyhrál talentovou show "NEW FACES" (Nové tváře). Tímto započala jeho dráha komika, kdy následně dostal příležitost se angažovat v projektech televizních sérií "THE FOSTERS" (1976) a "TISWAS" (1974).

Na základě jeho výkonů z komediálního filmu "LENNY LIVE AND UNLEASHED" z roku 1989 Henryho kontaktovala společnost Walt Disney, která mu nabídla hlavní roli v americkém filmu "TRUE IDENTITY" (1991) a to včetně smlouvy na další dva budoucí filmy produkované touto společností. Netrvalo dlouho, a smlouva byla ukončena přičemž Henry získal polovinu výdělku z toho, jako kdyby sehrál všechny tři nabídnuté filmy dohromady. V tuto chvíli Lenny začíná být všeobecně známý ve Spojených státech za roli Garetha Blackstocka v show BBC nazvané "CHEF!" (1993). Lenny se angažoval také v komedii, kterou pro něj napsal jeho bratr Paul Henry.

S manželkou Dawn French má jedno vlastní dítě. Lenny dále adoptoval dítě, dceru jménem Billie. Spolupracoval s kapelou "Style Council" na albu "Our Favourite Shop", kde bylo poukazováno, aby baviči a komikové nestavěli svoji kariéru na levném humoru, který je mířen proti homosexuálům, Aziatům a černochům (konkrétně se jednalo o píseň "A Stand-Up Comic's Instructions").

Mladší diváci mohou znát Lennyho z filmu "HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU", kde propůjčil svůj hlas komika svraštělé hlavě v záchranném autobuse.

FIBO

Herecká filmografie

Filmy

2018 Zog (TV film)
2015 Danny and the Human Zoo (TV film)
2012 Piráti!
The Comedy of Errors (divadelní záznam)
2006 Berry's Way (TV film)
Penelope
2004 Harry Potter a vězeň z Azkabanu
2001 Goodbye, Mr Steadman (TV film)
2000 French & Saunders Live
1999 2000 Today (TV film)
Comic Relief: Doctor Who and the Curse of Fatal Death
The Man (TV film)
The Nearly Complete and Utter History of Everything (TV film)
1996 Famous Fred
1995 Comic Relief (TV film)
1994 Kdo nehraje, nevyhraje (TV film)
1992 In Dreams (TV film)
1991 Bernard and the Genie (TV film)
Lenny Go Home (TV film)
Pravá totožnost
Žije a kope (TV film)
1989 A Night of Comic Relief 2 (TV film)
Lenny Live and Unleashed
The Secret Policeman's Biggest Ball (divadelní záznam)
Work Experience
1988 Suicide Club, The
1987 Coast to Coast (TV film)
Secret Policeman's Third Ball, The (divadelní záznam)
Spitting Image: The Ronnie and Nancy Show (TV film)

TV seriály

2019 Soon Gone: A Windrush Chronicle (TV seriál)
2017 Broadchurch (TV seriál)
Episode 8 (S03E08)
Episode 7 (S03E07)
Episode 6 (S03E06)
další epizody (8)
2003 Robotkové (TV seriál)
2000 Lenny Henry in Pieces (TV seriál)
1999 Hope & Glory (TV seriál)
1998 Lenny Goes to Town (TV seriál)
1993 Chef! (TV seriál)
1987 Lenny Henry Show, The (TV seriál)
1986 Lenny Henry Tonite (TV seriál)
1984 Mladí v partě (TV seriál)
Letní prázdniny (S02E06)
1981 Three of a Kind (TV seriál)
1976 The Fosters (TV seriál)
1975 Summer Show, The (TV seriál)

Dokumentární

2016 Alžběta II. - 90 let v 90 minutách (TV film)
Neil Gaiman: Dream Dangerously
2011 Ben Elton: Laughing at the 80s (TV film)
Warren Ellis: Captured Ghosts
2009 Mamba černá: Smrtící hrozba (TV film)
2007 100 Greatest Stand-Ups (TV film) - a.z.
The Comedy Map of Britain (TV seriál)
2005 Comic Strip: A Retrospective, The
2004 Funny Ladies of British Comedy, The (TV film)
Head to Shrunken Head
2003 Christmas Night with the Stars (TV film)
2002 Party at the Palace: The Queen's Concerts, Buckingham Palace (koncert)
2001 The Sketch Show Story (TV seriál)
2000 Lenny's Big Atlantic Adventure (TV film)
1998 The Best of British (TV seriál)
1997 Příběh pana Beana (TV film)
1988 Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2000 Lenny Henry in Pieces (TV seriál)

TV pořady

2004 Lenny Henry Show, The (TV pořad)

Host

TV pořady

2012 Sunday Brunch (TV pořad)
2011 Adam Hills in Gordon St Tonight (TV pořad)
Comic Relief: Red Nose Day 2011 (TV pořad)
Magicians, The (TV pořad)
2007 Comic Relief 2007: The Big One (TV pořad)
Jackanory Junior (TV pořad)
The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2006 The ONE Show (TV pořad)
2004 Jack Dee Live at the Apollo (TV pořad)
Lenny Henry Show, The (TV pořad)
2002 Mornings with Kerri-Anne (TV pořad)
2001 Comic Relief Short Pants (TV pořad)
Comic Relief: Say Pants to Poverty (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1997 Comic Relief (TV pořad)
1996 Good News Week (TV pořad)
Nose at Ten, The (TV pořad)
1995 Comic Relief: Behind the Nose (TV pořad)
1994 Lenny Henry Show, The (TV pořad)
1993 Comic Relief: The Invasion of the Comic Tomatoes (TV pořad)
Jools's Hootenanny (TV pořad)
1991 Comic Relief (TV pořad)
1990 The Best of 'The Lenny Henry Show' (TV pořad)
1989 Hysteria 2! (TV pořad)
1988 Comic Relief (TV pořad)
Comic Relief (TV pořad)
1984 Lenny Henry Show, The (TV pořad)
1982 OTT (TV pořad)
1974 Tiswas (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace