foto

Richard Curtis

  • nar. 8.11.1956 (63 let)
    Wellington, Nový Zéland

Biografie

Richard Whalley Anthony Curtis, narozen 8.11.1956, pochází z Nového Zélandu. Stal se britským scénaristou a režisérem. Proslavil se zejména scénáři k filmům ČTYŘI SVATBY A JEDEN POHŘEB, NOTTING HILL, LÁSKA NEBESKÁ, ČERNÁ ZMIJE, MR.BEAN a THE VICAR OF DIBLEY. V průběhu života hodně cestoval. S rodinou se stěhovali mimo jiné do Švédska nebo na Filipíny. Část rodiny žije dodnes v Sydney. Od svých 11ti let žije v Anglii. Chodil na Papplewick School, kde získal stipendium na Harrow. Na Christ Church v Oxfordu dosáhl prvního stupně v anglickém jazyce a literatuře. Zde potkal Rowana Atkinsona a začali spolupracovat.

S Philipem Popem z Hee Bee Gee Bees´ napsali písně Meaningless Songs, kde parodovali disco hity skupiny Bee Gees. Poté začal Curtis psát komedie, často s Rowanem Atkinsonem. Stal se pravidelným dopisovatelem pořadu Not the Nine O'Clock News a s Benem Eltonem se podílel na seriálu Černá zmije, kde každý díl ukazoval část z britské historie. V letech 1990 – 1995 následovala řada komediálních seriálů o legendárním Mr. Beanovi. Po tomto hitu čekala na Curtise další příjemná záležitost a to scénář ke Čtyřem svatbám a jednomu pohřbu s Hughem Grantem a Andie MacDowell v hlavních rolích. Ač byl film natočen s limitovaným rozpočtem Working Title Films, z Granta se rázem stal světoznámý herec a Curtis byl nominován na Oscara. To ale netušili, že je čeká ještě větší úspěch – Notting Hill. Vedle Granta si tentokrát zahrála Julia Roberts. Pak přišel DENÍK BRIDGET JONESOVÉ a to také proto, že se Curtis osobně zná s Helen Fielding.

Poté se Curtis posadil se na režisérské křeslo a natočil LÁSKU NEBESKOU, S množstvím slavných hvězd jako Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Liam Neeson, Alan Rickman, Keira Knightley a další. DÍVKA Z KAVÁRNY (z produkce HBO a BBC) byla načasována do doby summitu G8 v roce 2005. Film obdržel 3 ceny Emmy, z nichž jedna připadla přímo Curtisovi. V květnu 2007 pak dostal Fellowship Award v rámci BAFTA Television Awards. Byl oceněn za úspěchy ve filmu a za charitní úsilí. Nyní chystá svůj druhý film, který režíruje – THE BOAT THAT ROCKED.

S Bobem Geldofem organizuje Live 8, koncerty na pomoc Africe. Je také zakladatelem nadace Comic Relief. Nyní žije ve Walberswicku (Suffolk), kde se svou ženou Emmou Freud vychovává 4 děti.

K "villon17" M

Scenáristická filmografie

Filmy

2019 One Red Nose Day and a Wedding (TV film)
The Little Mermaid
Yesterday
2017 Red Nose Day Actually (TV film)
2015 Roald Dahl's Esio Trot (TV film)
2014 Odpad
2013 Ahi Ka
Lásky čas
Smrt si říká malárie (TV film)
2011 Válečný kůň
2009 Piráti na vlnách
2005 The Girl in the Café (TV film)
2004 Bridget Jonesová - S rozumem v koncích
2003 Láska nebeská
2001 Deník Bridget Jonesové
1999 Bestián: Kupředu, zpátky jen krok!
Notting Hill
Sob Robbie a Velké sobí závody (TV film)
1997 Bean 2: Vzrušující kousky pana Beana (video kompilace)
Mr. Bean: Největší filmová katastrofa
1995 Comic Relief (TV film)
1994 Čtyři svatby a jeden pohřeb
1991 Bean 3: Příšerné příběhy pana Beana (video kompilace)
Bernard and the Genie (TV film)
1989 The Tall Guy
1988 Blackadder: The Cavalier Years (TV film)
Vánoční koleda u Černé zmije (TV film)
1983 Přesný jako smrt

TV seriály

2010 Pán času (TV seriál)
Vincent a doktor (S05E10)
2000 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Summer (S03E04)
1999 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Spring (S03E03)
Winter (S03E02)
Autumn (S03E01)
1998 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Love and Marriage (S02E04)
Celebrity Vicar (S02E03)
Dibley Live (S02E02)
1997 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Engagement (S02E01)
1996 The Vicar of Dibley (TV seriál)
The Christmas Lunch Incident (S01E08)
The Easter Bunny (S01E07)
1994 The Vicar of Dibley (TV seriál)
Animals (S01E06)
Election (S01E05)
The Window & the Weather (S01E04)
další epizody (6)
1991 Mr. Bean (TV seriál)
Pan Bean jde do města (E04)
1990 Mr. Bean (TV seriál)
Prokletí pana Beana (E03)
Návrat pana Beana (E02)
Pan Bean (E01)
1989 Černá zmije (TV seriál)
Sboheeem (S04E06)
Vojenský lazaret (S04E05)
Letecká esa (S04E04)
další epizody (6)
1987 Černá zmije (TV seriál)
Duel a dualita (S03E06)
Žně a ženich (S03E05)
Sen a senilita (S03E04)
další epizody (6)
1986 Casualty (TV seriál)
Černá zmije (TV seriál)
Okovy (S02E06)
Pivo (S02E05)
Peníze (S02E04)
další epizody (6)
1984 Spitting Image (TV seriál)
1983 Černá zmije (TV seriál)
Černá pečeť (S01E06)
Čáryčichač a lovec čarodějnic (S01E05)
Vous královny španělské (S01E04)
další epizody (6)
1979 Žádné zprávy v devět (TV seriál)

Dokumentární

1992 Rowan Atkinson živě (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

2018 Ara Marumaru
2017 Red Nose Day Actually (TV film)
2013 Ahi Ka
Lásky čas
2009 Piráti na vlnách
2003 Láska nebeská

Hudební videoklipy

2011 Take That & Fake That - Happy Now (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2019 Yesterday

Host

TV pořady

2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 117)