foto

J. K. Rowling

  • nar. 31.7.1965 (52 let)
    Yate, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joanne "Jo" Rowlingová, známá spíše pod jménem J. K. Rowling, se sice neproslavila ve filmovém řemeslu, stala se však velmi důležitou kapitolou kouzelnické dětské fantasy literatury, díky své sedmidílné fantasy sérii Harry Potter, která se v roce 2001 začala filmovat a poslední díl (rozdělen na dvě části) bude natočen v roce 2011. Díky této sérii je Joanne známá po celém světě a má nespočet fanoušků a obdivovatelů.

J. K. Rowlingová se narodila 31. července roku 1965 ve městě Yate v Anglii. Její rodiče se jmenovali Peter James Rowling a Anne Rowlingová a měla sestru Dianne. Když jí byly čtyři roky, přestěhovala se společně s rodinou do nedaleké vesnice zvané Winterbourne. Navštěvovala základní školu St Michael's Primary School, kde také potkala školního ředitele Alfreda Dunna, který se později stal její inspirací pro ředitele Bradavic - Albuse Brumbála.

Joanne již jako malá psala fantasy povídky, které pak často četla se svou sestrou. Její první takováto povídka vyprávěla o králíkovi jménem Rabbit, který dostal spalničky a následovně ho začali navštěvovat všichni jeho přátelé. Její literární vzor byla spisovatelka Jessica Mitford, od které měla všechny její díla.

Joanne navštěvovala střední školu Wyedean School and College, kde její matka pracovala jako technik v oddělení vědy. V tom období také byla vzorem pro vznik Hermiony z Harryho Pottera, tím se však příliš nechlubí. Po roce studia v Paříži se přestěhovala do Londýna, kde začala pracovat jako výzkumník a dvoujazyčný tajemník pro Amnesty International.

V roce 1990 byla čtyři hodině Joanne zdržena ve vlaku do Londýna, přičemž se jí začínal rýsovat příběh o brejlatém kouzelníkovi Harrym Potterovi. Za nedlouho se z tohoto tématu stala literární i filmová legenda. U prvního dílu u prvních vydání byla Joanne zveřejněna s celým jménem, později se však začala strachovat, že by její díla lidé nekupovali kvůli tomu, že je žena a proto se začala publikovat jako J. K. Rowling a dnes téměř žádní nefanoušci neznají její celé jméno.

Martin "StrYke" Mihula

Spisovatelská filmografie

Filmy

2020 Fantastic Beasts and Where to Find Them 3 - kniha
2018 Fantastic Beasts and Where to Find Them 2 - kniha
2016 Fantastická zvířata a kde je najít - kniha
2011 Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 - kniha
2010 Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 - kniha
2009 Harry Potter a Princ dvojí krve - kniha
2007 Harry Potter a Fénixův řád - kniha
2005 Harry Potter a Ohnivý pohár - kniha
2004 Harry Potter a vězeň z Azkabanu - kniha
2002 Harry Potter a Tajemná komnata - kniha
2001 Harry Potter a Kámen mudrců - kniha

TV seriály

2018 Strike (TV seriál) - kniha
Epizoda 2 (S03E02) - kniha
Epizoda 1 (S03E01) - kniha
2017 Strike (TV seriál) - kniha
Epizoda 2 (S02E02) - kniha
Epizoda 1 (S02E01) - kniha
Epizoda 3 (S01E03) - kniha
další epizody (5)
2015 Prázdné místo (TV seriál) - kniha
Epizoda 3 (E03) - kniha
Epizoda 2 (E02) - kniha
Epizoda 1 (E01) - kniha

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(259)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace