foto

Paolo Villaggio

  • nar. 30.12.1932
    Janov, Itálie
  • zem. 3.7.2017 (84 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paolo pochází z dvojčat. Jeho otec byl inženýrem a profesorem. Dětství a mládí strávil v rodném městě pod přísnou matčinou výchovou. Opustil studia na Janovské univerzitě a odešel do Velké Británie, kde pracoval jako hlasatel rozhlasové stanice BBC. Po pěti letech nastoupil jako navigátor u plavební holandské společnosti. Z čtyřletéhoputování po moři se vrátil zpět do Janova a pokusil se o pěveckou kariéru u malé gramofonové firmy. Pět let pak vzdoroval nudné a monotonní úřednické práci, než se rozhodl pro kariéru kabaretního komika.

První angažmá absolvoval v janovském kabaretu Iva Chiesy, kde jeho groteskněsatirické výstupy zaujaly vlivného divadelníka Maurizia Constanzu, který mu nabídl smlouvu do římského kabaretu 78. Zakrátko pronikl také do TV, kde v samostatných programech bavil diváky svými osvědčenými figurkami, neschopným profesorem Kranzem a bojácným účetním Fantozzim, jehož pronásleduje všemocný šéf. Koncem 60. let přenesl těžiště svých hereckých aktivit na film. plátno, kde nejčastěji představuje typ malého, obtloustlého, nemotorného smolaře.

Velkou popularitu mu přinesla zejména úloha bankovního úředníčka Huga Fantozziho, jehož ztělesnil v sérii bláznivých komedií, k nimž napsal i námět (Fantozzi, Tragéd Fantozzi, Maléry pana účetního, Fantozzi znovu zkouší, Báječný Fantozzi, Pan účetní jde do důchodu, Fantozzi v protiútoku, Fantozzi v ráji a Pan účetní opět zasahuje).

Ačkoliv je téměř výhradně obsazován do nepříliš kvalitních burleskních komedií, v posledních letech se snaží prokázat vyšší umělecké ambice v náročnějších filmech. Dramaticky složitější úlohu, bývalého prefekta Genollu, mu svěřil režisér Federico Fellini ve svém posledním filmu, alegorické komedii o náměsíčném mladíkovi Hlas luny.

Podmanivě dojemný portrét lidového intelektuála se mu podařilo vystihnout v sociálně-kriticky laděné komedii Doufejme, že to dokážu (r. L. Wertmüllerová), kde ztělesnil dobrosrdečného učitele Sperelliho, který si postupně podmaní svými pedagogickými nápady všechny žáky z malého městečka, kam byl nedopatřením přeložen. Za svůj přínos italské kinematografii byl Paolo odměněn Zvláštním Zlatým lvem na MFF v Benátkách 1992.

Martin "Ripper" Patyla

Herecká filmografie

Filmy

2012 Tutto tutto niente niente
2009 Generazione mille euro
Questione di cuore
2008 Torno a vivere da solo
2007 Hermano
2005 Gas
2004 Renzo a Lucia (TV film)
2002 Bible - Nový zákon: Apokalypsa (TV film)
2001 Heidi
2000 Azzurro
Denti
1999 Pan účetní opět zasahuje
1998 Podvodníček v ráji
1997 Banzai
1996 Návrat pana účetního
1995 Fantozzi ve škole
Sněhová koule
Číšníci
1994 Bláznivá komedie 3
Drazí, zatracení přátelé
1993 Fantozzi v ráji
Tajemství starého lesa
Čau profesore!
1991 Bláznivá komedie 2
1990 Bláznivá komedie
La Voce della luna
Pan účetní se nevzdává
1989 Vyhrál jsem v loterii
1988 Lišák
Milionová pojistka
Pan účetní jde do důchodu
1987 Hasiči 2: Hrdinská mise
Luxusní prázdniny
Rimini Rimini
Škola zlodějů 2
1986 Báječný Fantozzi
Obchodní domy
Škola zlodějů
1985 Drákulův sluha
Hasiči
1984 Mezi čtyřma očima
1983 Maléry pana účetního 2
Pappa e ciccia
1982 Bonnie a Clyde po italsku
Zakázané sny
1981 Taková malá bestie
Třetí na řadě
1980 La Locandiera
Maléry pana účetního
Trampoty bankovního úředníčka
1979 Dr. Jekyll a milá dáma
1978 Dove vai in vacanza?
Já jsem tygr, ty jsi tygr, on je tygr
Profesor Kranz, Němec z Německa
Quando c'era lui... caro lei!
1977 Krásná země
Tři tygři proti třem tygrům
1976 Dámy a pánové, dobrou noc
Quelle strane occasioni
Signor Robinson, mostruosa storia d'amore e d'avventure, Il
Tragéd Fantozzi
1975 Fantozzi
Mazurka del barone, della santa e del fico fiorone, La
V jakém znamení ses narodil?
1974 Jak jsem uspořádal Ameriku
Mé drahé mamince k narozeninám
Nedotýkej se bílé ženy
1972 Beati i ricchi
Bez rodiny
Co my máme společného s revolucí?
1970 Brancaleone na křížové výpravě
Létající dort
1969 I Quattro del pater noster
Il Terribile ispettore
Pensando a te
1968 Eat It

TV seriály

2002 Carabinieri (TV seriál)
1999 Angelo di seconda classe (TV seriál)
1985 Sogni e bisogni (TV seriál)
1975 Giandomenico Fracchia (TV seriál)

Dokumentární

2017 La voce di Fantozzi
2009 La maglietta rossa
2004 Come inguaiammo il cinema italiano - La vera storia di Franco e Ciccio - a.z.

TV pořady

1951 Festival di Sanremo (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(235)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace