foto

Jérémie Renier

  • nar. 6.1.1981 (40 let)
    Brusel, Belgie

Biografie

Jérémie Renier je belgický herec. Žije a tvoří v Paříži a Bruselu. Jeho filmovým debutem byl kritiky velice dobře přijatý snímek LA PROMESSE /1996/, režírovaný Lucem a Jeanem-Pierrem Dardennovými. Slavným se ovšem stal účinkováním v historickém dramatu BROTHERHOOD OF THE WOLF /2001/ s Vincentem Casselem a Monicou Bellucci a v belgickém snímku L'ENFANT /2005/. S Colinem Farrellem si zahrál postavu Eirika v krimi dramatu IN BRUGES /2008/.

Za roli ve filmu POTICHE /2010/  s Gerardem Depardieuem a Catherine Deneuve obdržel cenu Magritte Award pro nejlepšího herce. V roce 2012 ztvárnil roli slavného zpěváka Clauda Francoise v životopisném snímku CLOCLO. Za tuto roli získal na filmovém festivalu Cabourg Romantic Film Festival cenu pro nejlepšího herce. V roce 2006 vyhrál cenu Jeana Gabin Award a cenu Joseph Plateau Award pro nejlepšího belgického herce za film L'Enfant.

Oba jeho rodiče jsou povoláním chiropraktici. Jeho bratr Yannick Renier je taktéž hercem. Navíc má ještě dvě sestry a je nejmladším členem rodiny. V roce 2002 byl jmenován evropskou vycházející filmovou hvězdou společností European Film Promotion. Je ženatý s Helene Helinck – bývalou televizní moderátorkou a nyní dětskou módní návrhářkou, se kterou má dva syny.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2021 Albatross
2020 L'Ennemi
Slalom
2019 Convoi exceptionnel
Frankie
2018 L'Ordre des médecins
2017 Dvojitý milenec
2016 L'Ami, François d'Assise et ses frères
Neznámá dívka
Věčnost
2015 Ladygrey
Ni le ciel ni la terre
Sanctuaire (TV film)
2014 Le Grand homme
Prázdnota
Saint Laurent
2013 La Confrérie des larmes
2012 Cloclo
Elefante blanco
2011 Dobrodružství Philiberta, kapitána paniců
Kluk na kole
Possessions
2010 Profesionální manželka
Svatební dort
2009 Demain dès l'aube
La veine du vigneron
2008 Letní čas
Mlčení Lorny
V Bruggách
Viník
2007 Pokání
2006 Dikkenek
Fair Play
Prezident
Soukromý majetek
2005 Dítě
Kavalkáda
Skrývaná láska (TV film)
2004 Le Pont des Arts
Na hraně (TV film)
Petite Fadette, La (TV film)
San Antonio
Toi, vieux
2003 En territoire indien
Un fils de notre temps (TV film)
Violence des échanges en milieu tempéré
2002 Jean Moulin (TV film)
La guerre à Paris
Troisième oeil, Le
2001 Bratrstvo vlků - Hon na bestii
Le Pornographe
Mère de toxico (TV film)
2000 Faites comme si je n'étais pas là
Fétichiste, Le
Saint-Cyr
1999 Zamilovaní vrazi
1996 Slib

TV seriály

2020 Amour fou (TV seriál)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)
2019 Criminal: Francie (TV seriál)
Jerome (E03)
2017 Calls (TV seriál)
2028 Prise son d’un long-métrage (Forêt Domaniale d’Orléans) (S01E06)
2027 Sources multiples (Servon / France) (S01E04)
2007 Chez Maupassant (TV seriál)
Miss Harriet (S01E07)
1982 Komisař Moulin (TV seriál)
Komisař Moulin, kriminální policie: Ano, šéfe (S02E04)

Dokumentární

2004 Par ici la sortie

Režijní filmografie

Filmy

2018 Carnivores

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Carnivores

Host

TV pořady

2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)

Fanoušci tvůrce