foto

John Steiner

  • nar. 7.1.1941 (79 let)
    Chester, Cheshire, Anglie, Velká Británie

Biografie

Vysoký blonďatý herec se narodil v roce 1941 v anglickém Cheshiru. Stal se známým díky ztvárnění několika známých záporáků v italské kinematografii, především v hororech a spaghetti westernech. Z jeho raných filmů je nejznámější polodivadelní snímek Marat Sade (1966), kde Steiner ztvárnil pedofilního zvrhlíka v ústavu Charenton.

Herec se stal známým především díky filmům mistra italského hororu Lucia Fulciho White Fang (1973), Il ritorno di Zanna Bianca (1974), Challenge to White Fang (1974) a Count Dragalescu in Il cav. Costante Nicosia demoniaco (1975). Svou démonickou stránku pak naplno vyjevil v  nazisploitation Rino Di Silvestro's Le deportate della sezione speciale SS (1976). Menší roli ztvárnil i v kontroverzním Caligulovi (1979) v hlavní roli s Malcolmem McDowellem.  Za jedno z jeho nejslavnějších účinkování je považováno giallo Daria Argenta Tenebre (1982).

Nezanedbatelný je též jeho přínos v žánru spaghetti westernů. V levicovém snímku Tepepa (1969) ztvárnil mstícího se anglického lékaře, lahůdkou v jeho podání je pak záporák v temném post-spaghetti Mannaja (1977). Steiner si zahrál i v dramatických filmech s nacistickou a fašistickou tématikou jako Masakr v Římě (1973), Ve stínu hákového kříže (1989) nebo Salamandr (1981).

Herecká dráha Johna Steinera končí 90. léty, nyní žije na penzi v jižní Kalifornii ve Spojených státech.


Tormentor665

Herecká filmografie

Filmy

2010 Now Here
1991 Michelangelo (TV film)
Paprika
1989 Gioco al massacro
Sindibád sedmi moří
1988 Appuntamento a Liverpool
Big Man II. - Bumerang (TV film)
Žoldáci strachu
Žralok
1987 Camping del terrore
Julie a Julie
Útočník
1986 Notte d'estate con profilo greco, occhi a mandorla e odore di basilico
Návrat divokých hus
Osamělý běžec
Troppo forte
1985 Berlin Affair, The
Komando Leopard
Sejmi ho a běž
1984 Caso d'incoscienza, Un (TV film)
Due carabinieri, I
1983 Jeden proti celému impériu
Mystère
Temná moc slunečního boha
1982 Cacciatori del cobra d'oro, I
Temnota
1981 Car crash
Salamandr
1980 Action
Lovci apokalypsy
1979 Caligula
Piccolo Archimede, Il
1978 Effetti speciali (TV film)
Il prigioniero (TV film)
Láska s otazníkem
1977 Antonio Gramsci: i giorni del carcere
Malavita attacca... la polizia risponde., La
Mannaja
Sbohem a amen
Von Buttiglione Sturmtruppenführer
Válka gangů
Šok
1976 Guêpier, Le
Le deportate della sezione speciale SS
Mark colpisce ancora
Milano violenta
Salon Kitty
Velký strach
1975 Cav. Costante Nicosia demoniaco ovvero Dracula in brianza, Il
I Don't Want to Be Born
Krutý Řím
Sleeping Car - Supplemento Rapido Con Cadavere
Una ondata di piacere
1974 L'invenzione di Morel
Návrat bílého tesáka
Occupations (TV film)
Poslední den školy před vánočními svátky
1973 Bílý tesák
Masakr v Římě
Polizia è al servizio del cittadino?, La
Profesionál (TV film)
Villeggiatura, La
1972 Aféra z titulní stránky
1971 Vyšetřování skončilo, zapomeňte!
1970 Alba pagana
Asino d'oro: processo per fatti strani contro Lucius Apuleius cittadino romano, L'
El bosque del lobo
Incontro d'amore
Ragazza di nome Giulio, La
1969 12 + 1
Tepepa
1968 Work Is a 4-Letter Word
1967 Marat - Sade
Okouzlený
1965 Alice (TV film)

TV seriály

1989 Ve stínu hákového kříže (TV seriál)
1985 Léta Páně (TV seriál)
1971 Hine (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
Orlando (TV seriál)

Dokumentární

2019 Deodato Holocaust - a.z.
2012 Eurocrime! The Italian Cop and Gangster Films That Ruled the '70s