foto

Emil Jannings

  • nar. 23.7.1884
    Rorschach, Švýcarsko
  • zem. 2.1.1950 (65 let)
    Strobl, Rakousko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Emil Jannings (vlastním jménen Theodor Friedrich Emil Janenz) se narodil 23. července 1884 v Rorschachu ve Švýcarsku. Již v mládí se projevoval výrazně dobrodružnou povahou a v 16 letech odešel z domova a nechal se najmout na jeden oceánský parník, kde pracoval jako námořník a pomocník lodního kuchaře. Po dvouletém brázdění širých moří se vrací zpět domů a začíná se zajímat o divadelní svět. V 18 letech si odbývá své první divadelní vystoupení a s jednou divadelní společností vyráží na turné po mnoha evropských městech.

V roce 1906 se seznamuje s tehdejší špičkou mezi divadelními režiséry a reformátorem divadelní režie Maxem Reinhardtem a dostává angažmá v jeho Berlínském divadle, které patřilo tenkrát mezi nejúspěšnější v Evropě. Kdo prošel Reinhardtovou hereckou školou, tomu se dostalo skutečně kvalitního hereckého vzdělání. Výjimkou nebyl ani Emil Jannings, který se u něho naučil vskutku přirozenému a charakternímu hereckému projevu.

Jako u spousty jiných herců i u Janningse bylo jen otázkou času, kdy přejde z divadelních prken do světa filmu. Ani Max Reinhardt mu nedokázal svázat křídla a tak si Emil Jannings v roce 1914 odbývá svůj debut na filmovém plátně ve snímku ARME EVA. V dalších letech hraje v celké řadě snímků, vesměs německé a italské produkce a převážnou většinu tvoří historická dramata, kde ztvárňuje různé slavné historické osobnosti. V polovině dvacátých let pak zpolupracuje s mnoha významnými německými filmaři. S F.W. Murnauem točí dva filmy - POSLEDNÍ ŠTACI (DER LETZTE MANN), kde bravurně ztvárnil postavu nočního hlídače, a působivý přepis klasického Goethova FAUSTA, kde si zahrál ďábelského Mephista. Podílí se také na vlně avantgardního expresionismu, když s Paulem Lenim natočí klasický KABINET VOSKOVÝCH FIGURÍN.

V roce 1927 odjíždí na pozvání filmové společnosti Paramount do Holywoodu a za hlavní role ve snímcích LAST COMMAND a WAY OF ALL FLESH získává prestižní Oscary. V roce 1929 se vrací zpět do Německa. Tehdejší okolnosti ho donutí ke spolupráci s ministrem propagandy Goebbelsem a tak v následujících letech točí převážně snímky, výrazně podporující a propagující nacistickou ideologii. V roce 1938 za tuto činnost dostává od Goebbelse ocenění a medaili a je jmenován vedoucím filmového průmyslu.

Soukromý život Emila Janningse byl divoký a neuspořádaný. Jeho životem prošla spousta žen a celkem čtyřikrát byl ženatý - s Lucií Koflich, Hannou Ralph, Gussy Holl a Marianou Hoppe. Avšak žádné z těchto manželství nemělo dlouhého trvání, protože žádné z těchto žen se nepodařilo svázat jeho věčně roztažená křídla. Po skončení války už Jannings do filmového světa příliš nezasahoval, protože byl zapsán na černé listině kvůli spolupráci s nacisty. Umřel ve věku 66 let 3. ledna roku 1950 v rakouském Stroblu.

caligari

Herecká filmografie

Filmy

1958 Das gab's nur einmal
1945 Wo ist Herr Belling?
1943 Altes Herz wird wieder jung
1942 Die Entlassung
1941 Ohm Krüger
1939 Der letzte Appell
Der Trichter Nr.3
Robert Koch, bojovník se smrtí
1937 Der zerbrochene Krug
Vládce
1936 Traumulus
1935 Der alte und der junge König - Friedrichs des Grossen Jugend
1934 Der schwarze Walfisch
1933 Dobrodružství krále Pausola
Merry Monarch, The
1932 Stürme der Leidenschaft
1930 Liebling der Götter
Modrý anděl
The Blue Angel
1929 Popeleční středa
1928 Hříchy otců
Patriot
Poslední komando
Street of Sin
1927 Velké pokání
1926 Faust
1925 Liebe macht blind
Tartuffe
Varieté
1924 Kabinet voskových figurín
Nju
Nju - Eine unverstandene Frau
Peter the Great
Poslední štace
Quo Vadis?
1923 Alles für Geld
Tragédie lásky
1922 Gräfin von Paris, Die
Othello
Peter der Große
Žena faraonova
1921 Danton
Die Brüder Karamasoff
Ratten, Die
Schwur des Peter Hergatz, Der
Stier von Olivera, Der
1920 Algol - Tragödie der Macht
Anna Boleynová
Colombine
Das große Licht
Dcerušky pana Zajíčka
Der Schädel der Pharaonentochter
1919 Der Mann der Tat
Keimendes Leben, Teil 2
Madame DuBarry
Rose Bernd
Tochter des Mehemed, Die
Vendetta
1918 Fuhrmann Henschel
Keimendes Leben, Teil 1
Muž beze jména
Nach zwanzig Jahren
1917 Das Geschäft
Der zehnte Pavillon der Zitadelle
Fidele Gefängnis, Ein
Hoheit Radieschen
Lulu
Ring der Giuditta Foscari, Der
Wenn vier dasselbe tun
1916 Aus Mangel an Beweisen
Das Leben ein Traum
Die Bettlerin von St. Marien
Ehe der Luise Rohrbach, Die
Frau Eva
Im Angesicht des Toten
Nächte des Grauens
Stein unter Steinen
Unheilbar
1914 Arme Eva
Im Schützengraben
Passionels Tagebuch

Dokumentární

2014 Od Caligariho k Hitlerovi - a.z.
2012 Pokoj 237
2006 Ernst Lubitsch in Berlin - Von der Schönhauser Allee nach Hollywood
2003 Los 5 Faust de F.W. Murnau - a.z.
1999 Berlin Metropolis: Jews in Early German Film - a.z.
1992 Die UFA - a.z.
Stars der UFA
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1958 Kommt nicht wieder, Das
1950 Herrliche Zeiten - a.z.
1949 Sie sind nicht mehr - a.z.
1933 The Film Parade
1925 Der Film im Film

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace