foto

Damon Wayans

  • nar. 4.9.1960 (58 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Damon Kyle Wayans je členem rozsáhlé herecké rodiny Wayansových z New Yorku. Ve světě showbyznysu se prosadil nejprve jako jevištní komik na počátku 80.let, účinkoval mimo jiné i v proslulé Saturday Night Live. Ve filmu si zahrál malé cameo v krimikomedii s Eddie Murphym POLICAJT Z BEVERLY HILLS. Následovaly větší úlohy v rodinou plně obsazeném snímku DOSTANU TĚ, SYČÁKU, sci-fi komedii POZEMŠŤANKY JSOU LEHCE K MÁNÍ a dramatu BARVY. Jeho hlas zazní též v rodinné komedii KDOPAK TO MLUVÍ 2.

Velký posun v kariéře pro něj byla účast na televizním seriálu IN LIVING COLOR, na němž spolupracoval se starším bratrem Keenenem Ivorym, nejen jako herec, ale rovněž jako scénárista (nominace na cenu Emmy). Úspěch mu přinesla výrazná role amerického fotbalisty Jimmyho Dixe v akčním thrilleru s komediálními prvky POSLEDNÍ SKAUT, kde dělal parťáka Bruci Willisovi. Autorsky se podílel na komediálních seriálech DAMON a MY WIFE AND KIDS, v nichž obou ztvárnil titulní role.

Jeho filmová kariéra v poslední době dost upadá, mnohem více se znovu soustředí na práci pro televizi, kde hraje, píše i produkuje v nejrůznějších zábavných show. Damon je rozvedený a má čtyři děti, jenž se také věnují herectví. Je blízkým přítelem slavného basketbalisty Michaela Jordana.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2010 Marmaduk
2006 Behind the Smile
Holky jdeme na to aneb putování tučňáků
2004 Homey the Clown
2003 Marci X
2000 Síla klamu
1999 Goosed
Harlem Aria
1996 Blázniví fandové
Střelený
Velký švindl
1995 Major Payne
1994 Blankman
1993 Poslední akční hrdina
1992 Prachy
1991 Poslední skaut
1990 Damon Wayans: The Last Stand? (TV film)
Kdopak to mluví 2
1988 Barvy
Dostanu tě, syčáku
Pointa
Pozemšťanky jsou lehce k mání
1987 Hollywoodská rošáda
Roxana
1986 Triplecross (TV film)
1984 Policajt v Beverly Hills

TV seriály

2019 Smrtonosná zbraň (TV seriál)
The Spy Who Loved Me (S03E15)
A Game of Chicken (S03E14)
Coyote Ugly (S03E13)
další epizody (6)
2018 Happy Together (TV seriál)
Like Father, Like Son (E05)
Smrtonosná zbraň (TV seriál)
Bad Santas (S03E09)
What the Puck (S03E08)
Bali (S03E07)
další epizody (21)
2017 Smrtonosná zbraň (TV seriál)
Wreck The Halls (S02E10)
Fools Rush In (S02E09)
Fork-Getta-Bout It (S02E08)
další epizody (19)
2016 Smrtonosná zbraň (TV seriál)
Bouchačky kam se podíváš (S01E09)
Malý svědek (S01E08)
Módní policie (S01E07)
další epizody (9)
2011 Šťastní až do smrti (TV seriál)
Like Father, Like Gun (S01E05)
2001 My Wife and Kids (TV seriál)
1998 Damon (TV seriál)
1990 In Living Color (TV seriál)
1989 One Night Stand (TV seriál)

Dokumentární

2013 Richard Pryor: Zapomeňte na logiku - a.z.
2009 Why We Laugh: Black Comedians on Black Comedy
2002 Inside TV Land: African Americans in Television (TV film)
2001 Making of 'Bamboozled', The
2000 All Jokes Aside
Intimate Portrait: Robin Givens (TV film)
1996 Classic Stand-Up Comedy of Television (TV film)

Hudební videoklipy

2003 Luther Vandross - Dance With My Father (hudební videoklip)
1998 Will Smith - Just The Two Of Us (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2006 Behind the Smile
1995 Major Payne
1994 Blankman
1992 Prachy
1991 Best of Robert Townsend & His Partners in Crime, The (TV film)
1990 Damon Wayans: The Last Stand? (TV film)

TV seriály

2004 Rodney (TV seriál)
2001 My Wife and Kids (TV seriál)
1998 Damon (TV seriál)
1997 413 Hope St. (TV seriál)
1990 In Living Color (TV seriál)
1989 One Night Stand (TV seriál)

TV pořady

2006 Underground, The (TV pořad)
1997 Premium Blend (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2006 Behind the Smile

TV pořady

2006 Underground, The (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

2006 Behind the Smile

Host

TV pořady

2006 Underground, The (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2003 ABC's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 Mark Twain Prize: Richard Pryor, The (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace