Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oblíbená pohádka vznikla podle předlohy K. J. Erbena. V jednom království rostla zlatá jablka, ale v noci na ně někdo chodil. Nebyl to však ledajaký zloděj, byl to kouzelný pták. Panu králi (V. Ráž) to dělalo velké starosti, a tak se princ (I. Luťanský) rozhodl s pomocí chytré lišky ptáka získat. Přesněji řečeno – ukrást. A přitom poznal krásnou princeznu Marjánku (V. Freimanová), která Ohniváka a jeho zpěv měla moc ráda a za nic by ho nikomu nedala. Že příběh končí velkou láskou, netřeba dodávat… (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

dogrose 

všechny recenze uživatele

Už při premiéře pohádky se mi líbilo jiskření mezi princem a Rusovláskou. Líbí se mi kombinace studia a reálu - i to, jak štáb zaimprovizoval: na natáčení ve stáji odhaduju nebyly peníze, takže vidíme "stáj" kašírovanou, stín koně je určitě loutka, nicméně v dalším záběru už jede princ na skutečném Zlatohříváku. Pěkné dialogy, kromě ústřední dvojice jsem vždy měla slabost pro Josefa Beka, který si vždy na rybách věší korunu na větev ("Já jsem taky Veličenstvo"). Oceňuju krásné loutky Ivo Houfa i hlas Lišky (někdy udělám statistiku, kolik těch loutek Alena Kreuzmanová v tv pohádkách namluvila). Pro fanoušky připomínám, že holčička v úvodu je malá Markéta Hrubešová. Je to dobře udělaná pohádka pro malé děti (stopáž 3/4 hodiny) a doufám, že nezapadne ani v 21. století. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Tak nevím proč napsali, že je to na námět K. J. Erbena, protože ten kdyby to viděl, tak Kuršovou vlastnoručně uškrtí. Takhle zpotvořený námět, to se jen tak nevidí. Pokusili se sice použít některé náměty ze staršího filmu Zlatovláska se Štěpánkem, například toho krále, který chodí na ryby, ale moc to nepomohlo. ()

Reklama

Mrtvobog 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý aj napriek skromnej výprave a minimálnych efektoch zaujme diváka (mňa teda určite). Herci boli príjemní, príbeh zaujímavý a to je hlavné, aby sa človek bavil. Kto však čaká veľkofilm a megalomanské počítačové triky nech siahne do iného súdka. (V galérii sú čierno-biele fotky, ale v televízii uvádzali farebnú verziu - asi sa rozprávka dodatočne kolorovala). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavě natočené a dobře zahrané. V televizních poměrech sice vzniklo nepřeberné množství více či méně kvalitních pohádek, ale speciálně tahle jako by se od počátku chtěla vymanit z tuctového televizního průměru. O tom svědčí poměrně filmověji zvolená výprava. Obsazení je důležitou složkou. Předčasně zesnulý Luťanský dokazoval, jak umí ztvárnit charismatické šlechtice, a další role jsou také vhodně obsazeny. Stáří se na pohádce podepsalo docela výrazně. Obraz je mezi přechody z přírodních exteriérů do papundeklových interiérů poněkud nekvalitní a to samé platí o zvuku. A liška i pták Ohnivák svoji umělostí přece jen budí pousmání. Nejedná se o přeslazenou pohádku a její nepříliš časté reprízování je vlastně její velkou výhodou. 70% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Květě Kuršové se dovedně povedlo pohádku „vecpat“ do předepsané jedné kulisy a dvou exteriérů, aby se vše odehrálo v podstatě na jednom místě, ale toto zestručnění paradoxně příběhu spíše pomohlo a dialogy mezi princeznou a princem jsou velmi životné, vtipné a plné hraní si se slovíčky. Bek jako král je neopakovatelně optimistický a pohodový, s notnou dávkou nadhledu, zato Ráž mne zde jako král poněkud zklamal, jeho výkon je skutečně nemastný i neslaný. Nakonec mi vlastně jen vadilo nějaké dovysvětlení, kdo je liška Ryška a proč vlastně princi pomáhala - asi ne za tu jednu sluku. Neubránil jsem se porovnání s pozdějším Vorlíčkovým filmem pro Němce, a musím říct, že loutka Ohniváka v této pohádce působí daleko živěji než pozdější vycpaný protějšek. Jo, a Hrubešová zde výjimečně neukáže kozy ani frndu, asi proto, že jí bylo teprve osm. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama