Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jitka je obézní dospívající dívka, která se obtížně vyrovnává se svou tloušťkou a nemotorností i s posměšky spolužáků. Největší muka prožívá zejména v hodinách tělocviku vedených sympatickým tělocvikářem, dívkami přezdívaným Bohoušek. Jedinou výjimkou je vybíjená, kde její střely jsou nechytatelné. Nikdo netuší, že trénuje doma ve sklepě, kde se trefuje míčem do zdi, na níž je Bohouškovo jméno. Změnou k lepšímu se stane zápas ve vybíjené, který dívky vyhrají právě díky Jitčiným dělovkám. Hned při prvním zápasu ji kluk z publika označí přezdívkou Metráček, což ji tak dopálí, že do hry vloží veškerý vztek a výrazně přispěje k vítězství v turnaji. A právě tentýž kluk, který se jí po zápase omluví, ji přivede do atletického oddílu, kde se Jitka začne věnovat vrhu koulí a prožije tam svou první lásku. (TV Nova)

(více)

Recenze (168)

Zevon 

všechny recenze uživatele

Klidně bych přidal ještě jednu hvězdu za nostalgické vzpomínky na dobu a město, kde se tréningy a závod na stadionu natáčel, dokonce mám za to, že tam někde na tribuně jako malý sopel budu:-). Na svou dobu velmi slušný film, nic jiného projít ani nemohlo, přitom ani zmínka fašistické propagandy pod rudou zástavou a podlézavého řiťoidství, které lemovalo téměř veškerou tehdejší normalizační produkci. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Trochu jiný film ze školních lavic než ty, na které jsme zvyklí. Je to spíše psychologická sonda do života 14leté tlusté holky, která má obrovskou sílu a tu využije jak ve vybíjené, tak později ve vrhu koulí. A později i v životě, kdy se do ní zamiluje Vítězslav Jandák. [8334. hodnocení, 144. komentář, 60%] ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Keď má dievča štrnásť rokov a ku tomu zopár kilo navyše, nemá to ľahké. Tlustoprdky bývajú terčom teenagerského posmechu. Tak tomu bolo aj v dobách dávno minulých. Pionierka Jitka Pažoutová rieši svoj problém s nadváhou tým, že sa stane dôležitou členkou dievčenského teamu a ide svoju školu reprezentovať na okresný turnaj vo vybíjanej. Tam sa spozná s mladým atletom Honzom Koubkem, ktorý ju zlanári do ich športového oddielu. Jitka sa začne venovať disciplíne, čo je pre ňu priam ako stvorená. Dá sa na vrh guľou. Popri tom sa samozrejme aj zaľúbi do blonďavého Honzíka. ** ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na knihách Stanislava Rudolfa jsem vyrostla a ještě dnes po některých sáhnu. Takže moje hodnocení ovlivňuje velká dávka nostalgie, ale tak to se vzpomínkami chodí. Příběh je to inteligentní a nenajdou se tu žádné vulgarismy, což mi vyhovuje. Stále má co nabídnout i dnešnímu divákovi. Věřím, že se v něm spousta lidí najde. Hodně se povedlo obsazení herců do rolí dospělých. Můžu vyjmenovat třeba Ladislava Mrkvičku nebo Helenu Růžičkovou, ale i rodiče Jitky jsou povedený páreček. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Feministky se radují, diváci už tolik ne. Těžká normalizace udělala z filmů (kromě pohádek) docela slušnou hrůzu, jak se dá vidět na tomhle příkladu. Je to takový budovatelský film, kde i tlustá holka může něco znamenat. Ono to tak ve výsledku funguje, ale myslím si, že ta utopie tady byla až moc velká. 35% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (14)

  • Film byl natočen podle knihy „Metráček aneb Nemožně tlustá holka“ od Stanislava Rudolfa z roku 1969. V roce 1977 vyšlo její pokračování „Metráček 2 aneb Kosti jsou vrženy“. (SONY_)
  • Hlavní představitelce bylo v době natáčení 16 let, ačkoliv hrála žákyni základní školy. (M.B)

Reklama

Reklama