foto

Milan Klásek

  • nar. 5.10.1932
    Svatobořice u Kyjova, Československo
  • zem. 9.4.2010 (77 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Milan Klásek vystudoval herectví na brněnské JAMU (1955) a první stálé angažmá měl v Krajském oblastním divadle v Hradci Králové (1955-1956), následně absolvoval základní vojenskou službu v rámci Armádního divadla v Martině (1956-1958). Pak následovala dvě krátká angažmá v Těšínském divadle v Českém Těšíně (1958-1960) a v Západočeském zájezdovém divadle v Klatovech (1960-1961).

Delší dobu pak Milan Klásek strávil na jevišti Jihočeského divadla v Českých Budějovicích (1961-1971), kde dostával středně velké příležitosti v různorodém repertoáru, často účinkoval například ve hrách W. Shakespeara (Mnoho povyku pro nic, Jak se vám líbí, Večer tříkrálový), velkou roli rytíře de Grieux hrál v Nezvalově Manon Lescaut, koncem 60. let se pak propracoval i k několika málo hlavním úlohám (Jak je důležité míti Filipa). Do doby budějovického angažmá spadají i Kláskovy první role ve filmu, díky mimopražskému působišti jich ale nebylo mnoho. V epizodní roli vojáka se poprvé objevil ve filmu NEKLIDNOU HLADINOU (1962), ve vedlejší postavě závodníka Dlaboly jej pak bylo možno vidět v psychologickém dramatu ŠKOLA HŘÍŠNÍKŮ (1965), v malé úloze dvořana jej můžeme zaznamenat i ve slavné pohádce ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (1968).

Počátkem sedmdesátých let přešel Milan Klásek do Prahy a více než dvacet sezón až do svého odchodu do důchodu odehrál ve Vinohradském divadle (1971-1992). Počátkem roku 1972 se ještě jednou vrátil do Českých Budějovic v hlavní roli pásma Reportáž psaná na oprátce na motivy knihy Julia Fučíka. Politicky motivovaným projektům normalizačního režimu se ostatně věnoval častěji, což vyplývalo z jeho aktivního členství v Komunistické straně. Na jevišti Vinohradského divadla hrál spíše menší role, ale patřil k platným členům hereckého souboru. Objevoval se v moderním i klasickém repertoáru, vidět jej bylo možno například v dobově velmi slavných představeních Dům na nebesích (1980) nebo Cyrano z Bergeracu (1986), která byla zaznamenána i televizní kamerou.

Ve filmu i televizi se objevoval více či méně pravidelně po celá 70. a 80. léta, ale i práce před kamerou se odehrávala převážně v souvislostech jeho politického přesvědčení, takže pokud nešlo o vysloveně zpolitizované filmy (ČLOVĚK NENÍ SÁM, 1971; VÍTĚZNÝ LID, 1977; HNĚV, 1977), jednalo se o tituly dnes již zapomenuté, jen výjimečně se objevil ve snímcích vyšších hodnot, znovu v uniformě příslušníka bezpečnosti jej můžeme vidět například ve filmu PANELSTORY ANEB JAK SE RODÍ SÍDLIŠTĚ (1979), později pak jako profesora Kláska v melancholicky laděném snímku PRODLOUŽENÝ ČAS (1984). Stejně jako řada jiných herců, tak i Milan Klásek dostal více příležitostí v televizi a navíc v umělecky hodnotnějších počinech jako byly inscenace SLEČNA RAJKA (1979), MĚSÍČNÍ TÓNINA (1981), ČTVEREC MIZENÍ (1982) nebo LÉKAŘI (1988), které vycházely z kvalitních literárních předloh. V nevelkých rolích participoval také na řadě televizních seriálů, často spolupracoval také s rozhlasem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1991 Romeo a Julie (TV film)
1990 Tichá myš (TV film)
1989 Stopy zločinu: Pátek, čas motýlů (TV film)
1988 Lékaři (TV film)
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Domácí lékař (TV film)
Hříšný Václav (TV film)
Kus života (TV film)
1984 Dům na nebesích (divadelní záznam)
Prodloužený čas
Žofka z Janovic (TV film)
1982 Čtverec mizení (TV film)
Kvůli mně přestane (TV film)
1981 Dostih
Měsíční tónina (TV film)
1979 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
Poslední koncert (TV film)
Rukojmí v Bella Vista
Smrt stopařek
1978 A zvítězila pravda dělníkova (TV film)
Rudý primátor (TV film)
Slečna Rajka (TV film)
Ztrácím tě, lásko (TV film)
1977 Dům bez oken (TV film)
Hněv
Vítězný lid
1976 Případ Adam a Eva (TV film)
1975 Ať hodí kamenem (TV film)
Když Praha povstala (TV film)
1974 Černá horečka (TV film)
O Emínce a Havlíčkovi (TV film)
1973 Klobouk plný deště (TV film)
Kukačky (TV film)
1972 Kronika žhavého léta
1971 Člověk není sám
1968 Šíleně smutná princezna
1967 Útěk
1965 Škola hříšníků
1962 Neklidnou hladinou

TV seriály

1991 Štúrovci (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Identifikační kresba (S02E07)
1988 Rodáci (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Pan rada v Paříži (E08)
1986 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Valutová příhoda (E15)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Výprava do minula (E02)
Země roku 2484 (E01)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Sněhurka a sedm trpaslíků (E09)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Předvoj nového života (E03)
Hořký ústup (E02)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Muzikantský celník (E01)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Poselství z neznámé země (S03E08)
1975 My z konce světa (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Bestie (S01E06)
1972 Duhový luk (TV seriál)

TV pořady

1978 Silvestr hravý a dravý (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace