foto

Robert Roth

  • nar. 28.10.1972 (47 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo

Biografie

Robert Roth je slovenský herec so zaujímavým hlasovým fondom. Začínal v Detskej rozhlasovej dramatickej družine. Vyštudoval na konzervatóriu v Bratislave hudobno – dramatický odbor.

Hercom Činohry Slovenského národného divadla je od roku 2000. V tom istom roku bol nominovaný na Dosky 2000 za rolu Ariela v Shakespearovej Búrke. V SND hral aj v ďalších dvoch Shakespearových hrách - Antonius a Kleopatra, Trojkráľový večer alebo čo len chcete (šašo Feste), na Bratislavskom hrade zase v Kupcovi benátskom (Gratiano). Stvárnil Jarryho Tatka Ubu, za ktorého získal v Česku cenu za herecký výkon, Arthura v Mrožekovom Tangu, za Šabrina v adaptácií Dostojevského próz (Cudzia žena a muž pod posteľov) získal nomináciu na Dosky 2006. V roku 2008 ziskal Dosky za postavu Hamleta v rovnomennej inscenacii SND. Cena Nadacie Tatra Banky za umenie 2008.

Bol nominovaný na Krištáľové krídlo v kategórii divadlo. Hráva aj v projektoch mimo domovského divadla - v Gogoľových Hráčoch či Shepardovej hre Posadnutí láskou (Bratislavské mestské divadlo, Divadlo a.h.a). Hral vo filme Vladimíra Morávka Hrubeš a Mareš sú kamaráti do dažďa.

Spolupracuje s rozhlasom - hra Baudolino, Pán prsteňov (Rádio Slovensko). Načítal román Michala Hvoreckého Eskorta, ktorý je prvou slovenskou audioknihou vo formáte MP3. Trvá takmer 9 hodín.

Obľubuje kapelu Rolling Stones. 26. marca mu vyšiel debutový album s názvom Klamanie telom. 11 piesní v šansónovom duchu nadväzuje na tradíciu Deža Ursíniho a Jara Filipa, avšak s osobitou poetikou Marcela Buntaja a Maroša Hečka, ktorí sú väčšinovými tvorcami piesní. Rothova nespútaná energia sa v skladbách nepresadzuje, naopak, na platni ho objavíte s kultivovaným prejavom. Aranžmány, postavené na akustických nástrojoch a nápadité vokály sa na chvíľu stali zázemím, v ktorom sa naplno rozvíja Rothove zatiaľ neobjavené muzikantské alter ego. Jeho hlas možno počuť v reklamách na denník SME či reklame na Citroen.

Od 26. júla 2008 je ženatý (manželka Magdaléna).

Martin "emdee" Dubovan

Herecká filmografie

Filmy

2019 Voda, čo má drží nad vodou
2017 Nina
2015 MILA FOG (studentský film)
2014 Jak jsme hráli čáru
2013 Zázrak
2012 Tygři ve městě
2009 Bratislavafilm
Hrubeš a Mareš Reloaded
Oko ve zdi
Ženy mého muže
2008 Smog
2005 Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště
2004 O dve slabiky pozadu
1994 Zlatohláska (TV film)
1993 Anděl milosrdenství
Na Bukvovom dvore (TV film)
1991 Dobrodinec (TV film)
1990 V rannej hmle
Šípková Růženka
1983 A počúvaj brata (TV film)
Deravé vrecko (TV film)

TV seriály

1996 Konec velkých prázdnin (TV seriál)
Ztráty a nálezy (E06)
Úzká brána k širému světu (E01)

Dokumentární

2019 Zrod divadla: Ruské denníky (TV film)
2016 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Kamily Magálové (S12E03)
2015 Herec: Ivan Mistrík (TV film)
True Štúr
2013 Neobyčejné životy (TV seriál)
Ladislav Chudík (S05E07)
2011 Pygmejové, děti džungle - vyp.
2010 Bude nám horúco? (TV film) - vyp.
2008 Cudzia žena a muž pod posteľou (TV film)
Ladislav Chudík (TV film)
Radosť zo života (TV seriál)

Divadelní záznam

2016 Morálka 2000+ (divadelní záznam)
2015 Mojmír II. alebo Súmrak ríše (divadelní záznam)
Prorok Štúr a jeho tiene (divadelní záznam)
Umenie pre život (divadelní záznam)
2013 Bratia Jurgovci (divadelní záznam)
2007 Cudzia žena a muž pod posteľou (divadelní záznam)
1997 Pacho sa vracia (divadelní záznam)

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(33)