foto

Jan Čuřík

  • nar. 1.11.1924
    Praha, Československo
  • zem. 4.12.1996 (72 let)
    Praha, Česko

Biografie

Jan Čuřík byl uznávaný český kameraman, jehož filmy jsou i do dneška autorsky rozpoznatelné. Během nacistické okupace pracoval jako laborant v Herafilmu. V letech 1945–1949 působil jako asistent kamery v Krátkém filmu, v letech 1950–1955 pak jako kameraman krátkých a dlouhých filmů v Armádním filmu. Zde získal bohaté zkušenosti, které pak mohl od roku 1955 čile uplatnit během svého působení ve Filmovém studiu Barrandov.

Od 70. let zde výrazně spolupracoval zejména s Karlem Kachyňou (Setkání v červenci, Pozor vizita, Sestřičky, Blázni a děvčátka). Jeho kameramanské umění ale můžeme obdivovat též ve filmech Jaromila Jireše (Žert, Valerie a týden divů, Lev s bílou hřívou), Františka Vláčila (Holubice) a dalších.

Na svém kontě má ale Čuřík i jednu režii, a to u filmu  Bloudění z roku 1965, na kterém spolupracoval s Antonínem Mášou. K této práci se ale dostal tak trošku náhodou. „Během filmování Každý den odvahu Schorm onemocněl. Natáčení ale pokračovalo. Máša s Čuříkem se na pár dní ujali režie. Tak se dali dohromady. Všichni jsme u následujícího filmu Bloudění poskočili o jednu funkci výše,“ vzpomíná Čuříkův kameramanský kolega Ivan Šlapeta.

Za své kameramanské umění získal řadu domácích i mezinárodních ocenění, jako např. v roce 1971 cenu Stříbrný Hugo za barevnou kameru na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicago (za již zmiňovaný film Valerie a týden divů) nebo v roce 1982 Cenu poroty kritiků za nejlepší kameru na Mezinárodním filmovém festivalu Cartagena (za film Lásky mezi kapkami deště).

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Kameramanská filmografie

Filmy

1989 Blázni a děvčátka
1987 Kam, pánové, kam jdete?
1986 Lev s bílou hřívou
1983 Fandy, ó Fandy
Katapult
Sestřičky
1982 Velký případ malého detektiva a policejního psa Kykyna (TV film)
1981 Pozor, vizita!
Počítání oveček (TV film)
1980 Cukrová bouda
1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Lásky mezi kapkami deště
Zlatí úhoři (TV film)
1978 Setkání v červenci
Čekání na déšť
1977 Když kluci drží basu (TV film)
Talíře nad Velkým Malíkovem
1976 Ostrov stříbrných volavek
1975 Sarajevský atentát
1974 Lidé z metra
Poslední ples na rožnovské plovárně
1973 Maturita za školou
Milenci v roce jedna
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
Z pohádky do pohádky (TV film)
1970 Kateřina a její děti
Valerie a týden divů
1969 Flirt se slečnou Stříbrnou
1968 Spravedlnost pro Selvina (TV film)
Žert
1967 Hladký běh
Malé letní blues
Pět holek na krku
1965 Bloudění
Finský nůž
1964 Každý den odvahu
Místo v houfu
1963 O něčem jiném
Postava k podpírání
1962 Neschovávejte se, když prší
Transport z ráje
1961 Každá koruna dobrá
Případ Gleiwitz
1960 Holubice
Páté oddělení
1959 Pět z milionu
Vstup zakázán
1958 Žižkovská romance
1956 Váhavý střelec
1955 Tanková brigáda

TV seriály

1985 Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Návrat domů (E06)
Moje druhá první láska (E05)
Válka si nevybírá (E04)
další epizody (6)

Dokumentární

1989 Předčasný portrét
1959 Národní umělec Ladislav Pešek
1956 Dopis z fronty
Posádka na štítě
1955 Mladé dny
Spartakiáda
1953 Modrý den
Vzpomínka
1952 Neprojdou
Velký svátek
1951 Armádní sportovní hry
Ocel písní kalená
Slyší tě nepřítel

Režijní filmografie

Filmy

1965 Bloudění

Herecká filmografie

Filmy

1959 Pět z milionu
1958 Žižkovská romance

Dokumentární

1966 Příležitost promluvit

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(37)