Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný válečný film mapuje osudy tankové posádky na nejtěžším úseku bojové cesty První československé samostatné brigády. Sledujeme i osud jejího velitele - četaře Juraje Klimku. V době krvavých bojů o Dukelský průsmyk se mu nevyhne láska a ukáže se, že za maskou suveréna je ve skutečnosti plachý a citlivý člověk. Ve válečných scénách účinkovali tři tisíce příslušníků Československé lidové armády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud pominu nadmíru povedené bojové scény, tak se jedná jen a jen o tupou propagandu. Představitelé západního odboje jsou zobrazováni jako arogantní snobové pohrdající dělnou třídou popřípadě jako zbabělci, zatímco u ruských generálů a komunistů je tomu pochopitelně naopak. Vše korunuje samostatná, zřejmě dramaticky-milostná, linie jednoho z tankových velitelů, který je navíc extrémě na pěst. 30% ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu je opravdu dost komunistické propagandy (chudáci "zápaďáci, z nichž byla řada v době natáčení v lágrech a ve vězeních). Odpovídající vojenská technika, výprava a výkony některých herců tento film udržují na jakés takés úrovni. Zajímavostí je zakomponování osobnosti Miloše Sýkory do děje filmu. 45-50 % ()

Reklama

zlabus 

všechny recenze uživatele

Naprosto hrozná bolševická propaganda, u které člověk nevím zda se smát, či s hrůzou kroutit hlavou nad tím, že tohle někdo myslel vážně. Jediným plusem jsou pak bojové scény, na kterých je velice poznat, že film vznikl ve spolupráci s československou lidovou armádou. ;) 30% P.S.: Viděna 93 minut dlouhá verze vydaná Filmexportem. (Celkem by mě zajímalo, kde by byla k sehnání 114 minut dlouhá verze) ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Písnička v Kežmaroku mne překvapila, neb my jsme jako vojáci sloužící u PTP na týž nápěv zpívali něco podobného. Technicky jistě špičkový film, který by nám mohli v USA závidět. Ale ten děj… Jednako jsem ho částečně nechápal, tedy vnitřní boj proti komančům, a jednako dost přeskakoval. Hlavně na konci opustil linii tankistů a skočil mezi civilisty. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jednostranne a velmi zavadejici valecne dilo z nasich luhu a haju. Temer kazdy rozhovor je skutecna " perla ", o to vice jsem ale presvedceny o budouci hodnote tohoto snimku. Je to totiz dvousecna zbran, ktera ukazuje nejen pohled na dejiny konce druhe svetove ( i kdyz z casti zkreslene ), ale take pohled na propagandu komunismu v letech padesatych ( zde uz plne autenticke ). Vykony hercu jsou jake jsou, ve valecnych filmech malokdy nekdo vynikne a neni to tolik naskodu jako treba u dramatu. Sceny na bitevni pole jsou ale pastvou pro oko fanouska tohoto zanru. Je jasne, ze tomu dost pomohl rok nataceni, i tak film pripomina svou vypravou filmy sovetske. Povinnost videt, nazor at si udela kazdy svuj. Zabery z Ostravy mi udelaly radost. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (7)

  • Sovětské a české jednotky používají zbraně: Těžký kulomet Maxim 1910, PPŠ-41 Špagin, Děgťarjov DP, Mosin-Nagant a další sovětské zbraně. (ArthasKarfa)
  • Většina tanků, které jsou ve filmu k vidění, jsou tanky T-34/85 sovětské výroby. (ArthasKarfa)
  • Natáčelo se i na dnes již zaniklé části Slezské Ostravy i v samotné Ostravě. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama