foto

John Madden

  • nar. 8.4.1949 (68 let)
    Portsmouth, Hrabství Hamp, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Napriek tomu, že sa s jeho menom nestretávame často, predsa len ide o režiséra ktorého najslávnejší film pozbieral na Cenách Akadémie 13 nominácií, pričom 7 z nich premenil a v kategórii Najlepší film nechal za sebou Benigniho Život je krásny a dvojicu slávnych vojnových eposov Tenká červená líniaZachráňte vojaka Ryana. A ani po dokončení svojho najslávnejšieho filmu sa zo scény svetovej kinematografie nestratil.
 
Narodil sa 8. apríla 1949 v Portsmouthe, na juhu Anglicka. Študovať začal na Clifton College, neskôr sa mu podarilo úspešne dokončiť aj University of Cambridge (študoval anglickú literatúru). Začínal v televízii, režíroval niektoré epizódy seriálov Prime Suspect, Inšpektor Morse alebo The Adventures of Sherlock Holmes.
 
Čo sa týka režírovania filmov, prvé skúsenosti začal zbierať v raných deväťdesiatych rokoch. Hovoríme najmä o jeho celovečernom debute Ethan Frome (1993) a nasledujúcich snímkach ako Golden Gate (1994) či Pani Brownová (1997). Hoci Madden divákom ponúkal kvalitné obsadenie (Joan Chen, Matt Dillon, Judi Denchová či Gerard Butler), žiaden z týchto filmov nezískal výraznejší divácky ohlas. To sa zmenilo až s príchodom roku 1998 a nakrútením Zamilovaného Shakespeara.
 
Divákov si Zamilovaný Shakespeare získal najmä prepracovanou výpravou a kvalitným hereckým obsadením. Klasickí anglickí herci, mnohí so značnými skúsenosťami s dielom najslávnejšieho anglického dramatika (Judi Denchová, Antony Sher, Colin Firth), sa tu stretli so svojimi zámorskými kolegami (Gwyneth Paltrow, Geoffrey Rush, Ben Affleck) a pod Maddenovým vedením spolupracovali na výrobe najúspešnejšieho filmu roku 1998 (z hľadiska porotcov Cien Akadémie). Film znamenal aj značný finančný úspech a pozbieral množstvo kladných diváckych odoziev.
 
Svoj nasledujúci film nakrútil Madden až o tri roky neskôr – išlo o Mandolínu kapitána Corelliho. Napriek tomu, že režisér opäť ponúkol divákom kvalitné obsadenie (Nicolas Cage, Penelope Cruz, Christian Bale, John Hurt) tentokrát sa žiaden veľký úspech nekonal. Diváci film prijali vlažne, kritika ešte vlažnejšie a bezmála šesťdesiat miliónový rozpočet sa splácal len veľmi ťažko (nakoniec sa to po značnom úsilí podarilo). Citeľným zlepšením bol film Dôkaz (2005) v ktorom sa opäť stretol s Gwyneth Paltrow (herecké obsadenie tentokrát dotvorili napr. Anthony Hopkins a Jake Gyllenhaal). Kritika film prijala vcelku dobre, ale divácka odozva bola slabá (možno to súvisí aj so značným množstvom filmov o geniálnych matematikoch, ktoré boli nakrútené okolo roku 2000, úspechy tak zožal Dobrý Will HuntingČistá duša).
 
Po Dôkaze nasledoval nízkorozpočtový Killshot (2009) a pomerne úspešný Dlh (2010), v ktorom vsadil na ostrieľaných anglických hercov ako napr. Helen Mirren, Tom Wilkinsom alebo Ciaran Hinds. Pomerne nedávno však zaznamenal druhý masívny úspech s filmom Báječný hotel Marigold (2012), kde opäť vsadil na skúsených britských hercov (Judi Dench, Bill Nighy, Maggie Smith a opäť Tom Wilkinson). Vďaka nízkym nákladom a vysokému zisku sa rozhodlo o príprave pokračovania, ktoré má opäť režírovať Madden, okrem neho mu však na stole ležia aj iné zaujímavé ponuky (napr. muzikál My Fair Lady, pripravovaný na rok 2016 a tentoraz s Keirou Knightley). Ešte predtým si však odskočil do televízie nakrútiť pilotnú epizódu seriálu Masters of Sex.

Milan "unclejack" Kolesík

Režijní filmografie

Filmy

2018 Rivals, The
2017 My Fair Lady
2016 Miss Sloane
2015 Druhý báječný hotel Marigold
2011 Báječný hotel Marigold
2010 Dluh
2009 Taggart: Práskač (TV film)
Taggart: Skutečnost a fikce (TV film)
2008 Smrtící úder
2005 Důkaz
2001 Mandolína kapitána Corelliho
1998 Zamilovaný Shakespeare
1997 Paní Brownová
1996 Vadí, nevadí (TV film)
1995 Hlavní podezřelý: Unesené dítě (TV film)
1994 Golden Gate
Meat (TV film)
1993 Ethan Frome
1991 Nezvěstná šlechtična (TV film)
1990 Zabiják (TV film)
1987 Wreath of Roses, A (TV film)
1986 Škola v Priory (TV film)
1985 Grown-Ups (TV film)

TV seriály

2013 Masters of Sex (TV seriál)
Pilot (S01E01)
1991 Z deníku Sherlocka Holmese (TV seriál)
1990 Storyteller: Greek Myths, The (TV seriál)
1987 Inspektor Morse (TV seriál)
1986 Návrat Sherlocka Holmese (TV seriál)

Herecká filmografie

Dokumentární

2002 John Thaw Story, The (TV film)
2001 Italian Soldiers

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace