foto

Jacques Tourneur

  • nar. 12.11.1904
    Paříž, Francie
  • zem. 19.12.1977 (73 let)
    Bergerac, Dordogne, Aquitaine, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Syn úspěšného francouzského režiséra, Maurice Tourneura, se rozhodl pokračovat ve šlépějích svého otce a shlédl se v tvorbě dechberoucích thrillerů a filmu noir. Jeho osobnost je spíše okrajová a ne příliš známá, přesto filmy, které vytvořil, jsou hodnotná díla své doby.

Jeho první zkušenost s filmem přišla v roce 1929 snímkem DAS SHIFF DER VERLORENEN MENSCHEN s Marlene Dietrich, který režíroval jeho otec, a Jacques si osvojil asistenci a práci střihače. Poté se přestěhoval z Německa, kde film natáčeli, do Hollywoodu a pracoval pro MGM. Zde také započala jeho spolupráce s producentem Valem Lewtonem. V roce 1942 si Val najal Jacquese pro natočení hororu CAT PEOPLE, jež je všeobecně zařazen mezi nejlepší díla tohoto žánru. Val produkoval i jeho další filmy: THE LEOPARD MAN (1943), PUTOVALA JSEM SE ZOMBIÍ (1943).

PRYČ OD MINULOSTI (1947) je dalším významným představitelem svého žánru - filmu noir, kterému vévodí dialogy, a na kterém máme možnost po letech interpretovat znaky tohoto žánru (femme fatale, soukromý detektiv, šerosvit). V 50.letech se opět vrátil k hororu - např. NIGHT OF THE DEMON (1957) a svou režisérskou dráhu zakončil seriálem T.H.E. Cat (1966).

Lucie "Ynés" Petrašová

Režijní filmografie

Filmy

1965 The City Under the Sea
1964 Komedie plná hrůz
1961 Fury River
1959 Bitva o Marathon
Frontier Rangers
Mission of Danger
Timbuktu
1958 Cool and Lam (TV film)
Fearmakers, The
1957 Nightfall
Night of the Demon
1956 Great Day in the Morning
1955 Stranger on Horseback
Wichita
1953 Appointment in Honduras
1952 Way of a Gaucho
1951 Anne of the Indies
Circle of Danger
1950 Stars in My Crown
The Flame and the Arrow
1949 Easy Living
1948 Berlin Express
1947 Pryč od minulosti
1946 Canyon Passage
1944 Dny slávy
Experiment Perilous
1943 Putovala jsem se Zombií
The Leopard Man
1942 Incredible Stranger, The
Kočičí lidé
Magic Alphabet, The
1941 Doctors Don't Tell
1940 Phantom Raiders
1939 Nick Carter - Master Detective
They All Come Out
1938 Strange Glory
The Face Behind the Mask
The Ship That Died
Think It Over
What Do You Think? (Number Three)
What Do You Think?: Tupapaoo
1937 Boss Didn't Say Good Morning, The
Man in the Barn, The
Rainbow Pass, The
Romance of Radium
The Grand Bounce
The King Without a Crown
What Do You Think?
1936 Killer-Dog
Master Will Shakespeare
1934 Les Filles de la concierge
1933 Pour ętre aimé
Toto
1931 Tout ça ne vaut pas l'amour
Vieux garçon, Un

TV seriály

1966 T.H.E. Cat (TV seriál)
1960 The Barbara Stanwyck Show (TV seriál)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
The Alaskans (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
1958 Northwest Passage (TV seriál)
1957 The Walter Winchell File (TV seriál)

Dokumentární

1939 Yankee Doodle Goes to Town
1936 Harnessed Rhythm
Jonker Diamond, The

Herecká filmografie

Filmy

1927 Anna Kareninová

Dokumentární

2007 Val Lewton: The Man in the Shadows (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace