foto

Bedřich Kubala

  • nar. 8.2.1916
    Hradec Králové, Rakousko-Uhersko
  • zem. 12.3.2000 (84 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bedřich Kubala, později známý pod uměleckým pseudonymem Jaroslav Klíma, byl nejen hercem, ale především scénáristou a dramaturgem. Narodil se v Hradci Králové, ale vyrůstal v Kladně, kde také absolvoval měšťanku. Gymnázium začal studovat v Praze, ale protože toužil dělat divadlo v různých profesích, studia nedokončil a začal účinkovat v pražském divadle Akropolis. V roce 1936 se vrátil do Kladna a nastoupil do tamního Městského divadla, kde pak působil do roku 1943. Následovala další štace v Praze, tentokrát v Uranii, po válce hrál v Divadle 5. května.

Spolu s prvním divadelním angažmá okusil Bedřich Kubala i práci s filmem. Jako dvacetiletý byl osloven režisérem Kubáskem a obsazen do role bohémského malíře v melodramatu SVĚTLO JEHO OČÍ (1936). S odchodem do Kladna nastala v jeho filmování několikaletá přestávka, před kameru se vrátil až po svém opětovném divadelní angažmá v Praze. Po boku Jaroslava Marvana v roli svého otce se objevil v lyrickém snímku ŘEKA ČARUJE (1945), další dvě menší role odehrál ve filmech TŘI KAMARÁDI (1947) a SIRÉNA (1947). Poslední filmovou roli ztvárnil v historickém titulu TEMNO (1950).

Ještě před svým posledním filmem opustil Bedřich Kubala práci divadelního herce a v roce 1948 nastoupil dráhu scénáristy a dramaturga Československého státního filmu. Tehdy také začal užívat pseudonym Jaroslav Klíma a pod tímto jménem vypracoval své první filmové scénáře. Jeho debutem v tomto oboru byl kvalitní životopisný snímek POSEL ÚSVITU (1950), k němuž napsal scénář podle literární předlohy J. R. Vávry (na scénáři se podílel také režisér Václav Krška). Ke svému dalšímu filmu TANKOVÁ BRIGÁDA (1955) byl Klíma zároveň autorem námětu i scénáře. Film s vojenskou tématikou logicky vyplynul z tehdejší Klímovy funkce uměleckého vedoucího Československého armádního filmového studia (1951-1956).

V letech 1957-1968 pracoval Klíma ve Filmovém studiu Barrandov jako spoluvedoucí tvůrčí skupiny, z titulu této funkce se podílel na vzniku řady významných i zapomenutých filmů šedesátých let. Do tohoto jeho období spadají scénáře ke zdařilým filmům BÍLÁ SPONA (1960) nebo KULHAVÝ ĎÁBEL (1968). Naproti tomu jeho pozdější práce pro televizi jsou tendenčními tituly poplatnými době vzniku; jedná se například o televizní inscenaci TITUL PRO HRDINU (1975) nebo seriál MATKA (1975). Naopak, televizní film PŘÍPAD MAURICIUS (1970) patřil k nejlepším počinům své doby, zde byl však scénář opět adaptací kvalitní literární předlohy.

Bedřich Kubala, respektive Jaroslav Klíma, byl ženatý s herečkou Evou Klenovou (1924-1998), s níž se seznámil za války; manželství však nevydrželo dlouho a Klenová se později znovu provdala za dirigenta Zdeňka Chalabalu.

Pavel "argenson" Vlach

Scenáristická filmografie

Filmy

2001 Kdo jinému jámu kopá (TV film)
1981 Kamenný orchestr (TV film)
Příjemce platí v dolarech (TV film)
1980 Medvědí tanec (TV film)
1977 V Bakersvillu není hrdina (TV film)
1975 Titul pro hrdinu (TV film)
1973 Až jednou v Barceloně (TV film)
1970 Případ Mauricius (TV film)
1968 Kulhavý ďábel
Motýl a smrt (TV film)
1966 Noc bez úsvitu (TV film)
1963 Táto, přečti to!
1960 Bílá spona
1959 Vstup zakázán
1958 Útěk ze stínu
1955 Tanková brigáda
1950 Posel úsvitu

TV seriály

1984 Adam a Eva (TV seriál)
1975 Matka (TV seriál)
Matka naděje (E09)
Neporažení (E08)
Čin (E07)
další epizody (9)
1970 Lidé na křižovatce (TV seriál)

Dokumentární

1991 Případ Salieri (TV film)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace