foto

Eva Sadková

  • nar. 16.7.1931
    Praha, Československo
  • zem. 8.4.2000 (68 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Brutality je v životě tolik, že podle mého názoru by dobrý kumšt měl posilovat v lidech laskavost.“ Tak zní životní krédo jedné z nejlepších českých televizních režisérek.

Do Československé televize nastoupila Eva Sadková již po absolutoriu oboru režie na pražské DAMU v roce 1954 a zůstala ji věrná až do důchodového věku. Za tu dobu zde natočila přes 150 televizních inscenací. Mezi ty nejvýraznější patří například Půlpenny (1974) s Karlem Högerem v hlavní roli anebo báječná adaptace Oscara Wildea Zločin lorda Savila (1967) s Václavem Voskou.

V polovině 60. let natočila své jediné 2 kinematografické filmy, které však spíše zapadly. Druhý z nich, krimi 5 milionů svědků (1965), představuje poměrně originální kriminální příběh z prostředí začínající televize, které Sadková velmi dobře znala. V devadesátých letech si Eva Sadková vyzkoušela i literární žánr, když se podílela na knize „Scénář pro Naďu“ o zpěvačce Nadě Urbánkové.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Režijní filmografie

Filmy

1994 Modrý den (TV film)
Nespavost ve dvou (TV film)
Návrat do cizí země (TV film)
1993 Odměna (TV film)
1992 Odplata (TV film)
1991 Erotický triptych (TV film)
Odsouzen k životu (TV film)
Ten lokaj (TV film)
1990 Die Generalin seiner Majestät (TV film)
1989 Vítězná prohra (TV film)
1988 Dvojčata (TV film)
Rukojmí (TV film)
Zlý věk (TV film)
1987 Srdíčko (TV film)
Zaslepení (TV film)
Zykovovi (TV film)
1986 Mandarinkový pokoj (TV film)
1985 Gobseck (TV film)
Rudin (TV film)
1984 Zaspala nevěsta (TV film)
1983 Bledě modré ženské písmo (TV film)
Vzpurní svědkové (TV film)
1982 Kočičí hra (divadelní záznam)
Obyčejná historie (TV film)
1981 Měsíční tónina (TV film)
Na ostrově (TV film)
Tá dáma (TV film)
Čím kdo žije (TV film)
1980 Lovec (TV film)
1979 Cukrárna (TV film)
Kořist (TV film)
1978 Romance z Hlubočep (TV film)
Slečna Rajka (TV film)
Ztrácím tě, lásko (TV film)
1977 Ráno budeme moudřejší (TV film)
1976 Milenci z kiosku (TV film)
Všetci tí čestní muži (TV film)
1975 Ať hodí kamenem (TV film)
Otevři oči (TV film)
1974 Konec semestru (TV film)
Psáno na pranýř (TV film)
Půlpenny (TV film)
Čekání (TV film)
1973 Slečna ze spořitelny (TV film)
1971 Hostinec U létavého draka (TV film)
Jeden ze soubojů (TV film)
Otcové a děti (TV film)
Svatba Krečinského (TV film)
1970 Kruh světla (TV film)
Romanetto (TV film)
1969 Nespavost ve dvou (TV film)
1968 Lásko, měj se hezky (TV film)
1967 Drahý lhář (TV film)
Po francouzsku (TV film)
Studie jednoho strachu (TV film)
Zločin lorda Savila (TV film)
1966 Křišťálová noc (TV film)
Ministerstvo strachu (TV film)
1965 5 milionů svědků
Poslední opona (TV film)
1964 Dvanáct
1963 Ohnisko nenávisti (TV film)
1962 Jejich den (TV film)
1961 Němci (TV film)
Zuzana je zase sama doma (TV film)
1960 Paní Bovaryová (TV film)
Strýček Váňa (TV film)
1957 Krvavá svatba (TV film)
Od noci k ránu (TV film)

TV seriály

1973 Kluk na ženění (TV seriál)

TV pořady

1961 Herci a písničky (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Semafor - Největší hity (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

1994 Modrý den (TV film)
1988 Dvojčata (TV film)
1987 Srdíčko (TV film)
Zykovovi (TV film)
1983 Vzpurní svědkové (TV film)
1979 Jak je důležité míti Filipa (TV film)
1975 Ať hodí kamenem (TV film)
1974 Půlpenny (TV film)
1971 Jeden ze soubojů (TV film)
1968 Lásko, měj se hezky (TV film)
1967 Po francouzsku (TV film)
Studie jednoho strachu (TV film)
1966 Křišťálová noc (TV film)

Herecká filmografie

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace