foto

Bohuslav Ličman

  • nar. 4.1.1924
    Prešov, Československo
  • zem. 11.6.2001 (77 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bohuslav Ličman (někdy uváděn i jako Bohumil Ličman) se narodil 4. ledna 1924 v Prešově. Už od dětství projevoval umělecké sklony. Svojí hereckou kariéru budoval v Čechách na oblastních scénách zájezdového Vesnického divadla (1948 – 1949), trutnovského Městského oblastního divadla (1949 až 1951), Krajského oblastního divadla v Pardubicích (1951 – 1952), Krajského krušnohorského divadla Teplice (1952 – 1954), kolínského Městského oblastního divadla (1954 – 1957), opět Vesnického divadla (1957 – 1959), karlovarského Divadla Vítězslava Nezvala (1959 – 1962), Krajského divadla Mladá Boleslav (1962 – 1966) a nakonec do penze Divadla Jaroslava Průchy na Kladně (1966 – 1987).

U Bohuslava Ličmana vynikal jeho výrazný kulatý obličej ostrých rysů a charakteristický hrubý hlas. Na divadle se objevil ve hrách „Bílá nemoc“ (Baron Krüg), „Romeo a Julie“ (Eskalus), „Vojnarka“ (Brožek), „Sen noci svatojánské“ (Theseus), „Hrátky s čertem“ (Školastykus), „Fidlovačka“ (Andreas), „Mnoho povyku pro nic“ (Košťál a Don Juan), „Žebrácká opera“ (Matyáš), „Morálka paní Dulské“ (Dulský), „Noc na Karlštejně“ (Arnošt z Pardubic), „Loupežník“ (Profesor), „Caesar“ (Ratata), „Svatá Jana“ (Arcibiskup), „Tři veteráni“ (Servác), „Maryša“ (Vávra), „Jan Hus“ (Jan z Chlumu), „Hamlet“ (Hrobník) ad.

Jako oblastní herec se Ličman v 50. a 60. letech objevoval na filmovém plátně jen ojediněle ve velkých pauzách. Tak se předvedl jako mladý muž v Blumenfeldově MALÉM PARTYZÁNU (1950), příslušník SS v dramatu ZLATÝ PAVOUK (1956) Pavla Blumenfelda, učitel ve snímku Pavla Hobla ZA PĚT MINUT SEDM (1964), otec malého Jirky Navrátila (Tomáš Novák) v dětském snímku ÚTĚK DO VĚTRU (1965) Václava Táborského a lékař v Schulhoffově detektivce PO STOPÁCH KRVE (1969).

Od roku 1972 se však jeho filmografie začala překvapivě rychle rozrůstat. V 70. a 80. letech byl velmi vytíženým filmovým epizodkářem (ač byl plně zaměstnán i na kladenské divadelní scéně) – tř. roku 1973 hrál v šesti filmech.

V 70. letech to tedy byly snímky CESTY MUŽŮ (hostinský Dolák), DNY ZRADY (zástupce Dr. Hubert Masařík), MILENCI V ROCE JEDNA a ZATYKAČ NA KRÁLOVNU (otec), POČKÁM, AŽ ZABIJEŠ (četník), VÝSTŘELY V MARIÁNSKÝCH LÁZNÍCH (policista Paleček), ZLOČIN V MODRÉ HVĚZDĚ (radikál), ZBRANĚ PRO PRAHU (úředník Havelka), DVACÁTÝ DEVÁTÝ (člen ÚV KSČ Josef Hais), MĚSTO NIC NEVÍ (technik VB), OSVOBOZENÍ PRAHY (Hlavina), POMERANČOVÝ KLUK a NA KOHO TO SLOVO PADNE… (lékař), NOC KLAVÍRISTY (kriminalista Bouček), VÍTĚZNÝ LID (dělník Pomajzl), COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT (vychovatel), CAUSA KRÁLÍK (prokurátor), DRSNÁ PLANINA (terorista Werner), LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (vedoucí ajznboňáků) a ROMANETO (dělník Kerbr).

V 80. letech se objevil jako svobodník Ritter (SVÍTALO CELOU NOC), muž na nádraží (ÚTĚKY DOMŮ), strážmistr VB (V HLAVNÍ ROLI OLDŘICH NOVÝ), mistr (HODINA ŽIVOTA), policajt (KAŽDÉMU JEHO NEBE), vrátný (POZOR, VIZITA! a FIGURKY ZE ŠMANTŮ), velitel (ZAKÁZANÝ VÝLET), tajný (ZÁCHVĚV STRACHU), žoldnéř (PUTOVÁNÍ JANA AMOSE), Viskup (SESTŘIČKY), veterán (POKLAD HRABĚTE CHAMARÉ), Doubek (LÁSKA S VŮNÍ PRYSKYŘICE), vinař (MÁG), kuchař (…NEBO BÝT ZABIT), muž v čepici (NOC SMARAGDOVÉHO MĚSÍCE), host v hospodě (PAPILIO), majitel statku (NÁHODOU JE PRÍMA!), dozorce (ZUŘIVÝ REPORTÉR), hostinský (VOJTĚCH, ŘEČENÝ SIROTEK).

Od 90. let byl Pěrekatov (BYLI JSME TO MY?), soused (SILNĚJŠÍ NEŽ JÁ), promítač (KOLJA), Sehnálek (JE TŘEBA ZABÍT SEKALA), strýc Karel (POSTEL), mistr (PRAMEN ŽIVOTA) a starší muž (OBĚTI A VRAZI). Zjevil se i v zahraničních produkcích (LA VALLÉE DE LA LUNE / MĚSÍČNÍ ÚDOLÍ).

Jeho herecké schopnosti byly využity i pro rozhlas („Přátelé od Kajetánů“ atd.), dabing (DARYL, ČERNÁ VDOVA, ŽELEZNÝ JAN, WALL STREET, BLOKÁDA, KONEC RASPUTINA atp.), televizní filmy (LIDÉ NA KŘIŽOVATCE, ZÁCHVĚV STRACHU, VELKÝ DRAČÍ PROPADÁK, GAMBIT) i seriály (NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ, ARABELA, OKRES NA SEVERU, LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, RODÁCI a nebo DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY či ŽIVOT NA ZÁMKU).

Ač se před kamerami zjevoval prakticky až do svého úmrtí, nakonec zesnul v naprostém zapomenutí. Bohuslav Ličman zemřel 11. června 2001 v Praze ve věku sedmasedmdesáti let. Jeho datum úmrtí bylo zjištěno až o více jak deset let později.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2000 Der Lebensborn - Pramen života
Gambit (TV film)
Oběti a vrazi
1998 Je třeba zabít Sekala
Postel
1994 Měsíční údolí
1991 Skús ma objať (TV film)
1990 Silnější než já
1989 Vojtěch, řečený sirotek
1988 Temná aréna (TV film)
1987 Zuřivý reportér
1986 Hlava plná slunce (TV film)
1985 ...nebo být zabit
1984 Láska s vůní pryskyřice
Noc smaragdového měsíce
1983 Sestřičky
Větrná setba (TV film)
Záchvěv strachu
1981 Hodina života
Každému jeho nebe
1980 Romaneto
Svítalo celou noc
Útěky domů
V hlavní roli Oldřich Nový
1979 Causa Králík
Drsná Planina
Historie začíná pod kaštany (TV film)
Lásky mezi kapkami deště
Na koho to slovo padne...
1977 Což takhle dát si špenát
Vítězný lid
1976 Noc klavíristy
1975 Město nic neví
Osvobození Prahy
Pomerančový kluk
1974 Dvacátý devátý
Ohnivý máj (TV film)
Vrtkavý král (TV film)
Zbraně pro Prahu
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Milenci v roce jedna
Počkám, až zabiješ
Výstřely v Mariánských Lázních
Zatykač na královnu
Zločin v Modré hvězdě
1972 Cesty mužů
1969 Po stopách krve
1965 Útěk do větru
1964 Za pět minut sedm
1956 Zlatý pavouk
1950 Malý partyzán

TV seriály

1995 Život na zámku (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1988 Rodáci (TV seriál)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Rozhovor (E09)
1980 Arabela (TV seriál)
Čas zakladatelů (TV seriál)
Hořký ústup (E02)
Příliv naděje (E01)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
1970 Lidé na křižovatce (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace