foto

Natalia Tena

  • nar. 12.11.1984 (34 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Britská herečka a zpěvačka Natalian Gastiain Tena se narodila 1. listopadu 1984. Otec Jesus byl tesař a matka Maria Tena pracovala jako sekretářka pro OSN. Oba pocházeli ze Španělska, a tak není divu, že Natalia kromě angličtiny také velmi dobře ovládá španělštinu. Její zaujetí pro umění bylo patrné už od jejích dětských let – jako malá hrála na klavír, housle a harmoniku a zároveň ji fascinovalo malířství a cirkus.

Toto nadšení tak ovlivnilo i výběr jejího budoucího studia: Natalia se zapsala na internátní uměleckou školu Bedales v Hampshiru (kam chodili třeba Minnie Driver nebo Daniel-Day Lewis). Přestože poměry na takových uměleckých institutech nejsou zrovna tvrdé, Natalia se i tak dostávala do problémů, ať už byla přistižena jak kouří v areálu školy nebo kvůli ignorování svých povinností, ale i přes všechny potíže spojené s jejím chováním školou procházela s velmi dobrými známkami. Na Bedales se také začala věnovat pozemnímu hokeji a různým dalším oborům, například francouzštině a herectví. Právě zde se u ní naplno projevila její velká láska k divadlu a jako vycházející hvězdička zazářla v nejednom školním představení.

Bylo to však právě její ne zrovna vzorné chování, které Natalii dopomohlo k první filmové roli: poté, co byla znovu přistižena s cigaretou v ruce (ano, možná už tušíte, že kouření je jedna z jejích oblíbených činností), se místo trestu dočkala účasti v konkurzu na roli sprosté rebelující punkerky Ellie ve filmu JAK NA VĚC („About a boy“). Natalia roli dostala a už jako šestnáctiletá dívka se pustila do poznávání hereckého světa.

Po této její první zkušenosti začala Natalia vést trojí umělecký život – objevovala se na telvizních obrazovkách (role Amy Emersonové v seriálu DOCTORS, role Gemmy v seriálu AFTERLIFE), hrála v nezávislých fimech (role Very ve filmu THE FINE ART OF LOVE: MINE HA-HA) a nezapomněla ani na „prkna, která znamenají svět“ (hlavní role Hazel v divadelním zpracování filmu GONE TO THE EARTH, role Desdemony v dramatu OTHELLO v podání Royal Shakespeare Company). Její počínání samozřejmě nezůstalo nepovšimnuto a britští kritici si díky jejím výkonům všimli nového vycházejícho talentu.

Opravdovou slávu však Natalii získala až role bystrozorky Nymfadory Tonksové ve filmu HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD („Harry Potter and the Order of the Phoenix“). K jejímu obsazení možná přispěla i tato skutečnost: Natalia se na londýnský konkurz vydala na poslední chvíli na kole aniž tušila, o jakou roli se uchází (reagovala jen na zavolání svého agenta), do studia přijela udýchaná a vyčerpaná a před zraky členů štábu zakopla o stůl a židli. Ihned se začala překotně omlouvat a David Yates tak našel stejně nemotornou a stejně energickou osobu, jakou je i Tonksová v knihách J.K.Rowlingové. Na druhém konkurzu viděl, že ta nešikovná slečna je přesně to, co hledal, roli jí dal a Natalia se díky postavě růžovovlasé mladé čarodějky stala známou po celém světě. Objevila se samozřejmě i v pokračování ságy o mladém čaroději – HARRY POTTER A PRINC DVOJÍ KRVE („Harry Potter and the Half-Blood Prince“) a nyní natáčí poslední díl rozdělený na dvě části s názvem HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI („Harry Potter and the Deathly Hallows“).

Natalii však sláva nestoupla do hlavy a zůstala sama sebou. Kromě filmů o Harrym Potterovi pokračuje v natáčení nízkorozpočtových filmů s přáteli z Bedales, vystupuje v anglické hudební skupině Molotov Jukebox, kde zpívá a hraje na harmoniku, a věnuje se dále divadlu. Ve volném čase ráda plave, jezdí na kole, zpívá, vaří, čte a chodí do kina nebo divadla.

Jirka "Thorian" Hron

Herecká filmografie

Filmy

2017 Amar
Na jedné lodi
2016 FishWitch
2015 Residue
SuperBob
Vale
2014 10.000 km
50 Kisses
2012 Miláček
2011 Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
You Instead
2010 Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
Lůno
Ways to Live Forever
2009 Harry Potter a Princ dvojí krve
2008 Lekce 21
2007 Harry Potter a Fénixův řád
2005 Show začíná
Umění milovat
2002 Jak na věc

TV seriály

2018 Origin (TV seriál)
God’s Grandeur (E04)
Bright Star (E03)
Lost on Both Sides (E02)
další epizody (4)
Wisdom of the Crowd (TV seriál)
The Tipping Point (E13)
Root Directory (E12)
2017 Wisdom of the Crowd (TV seriál)
Alpha Test (E11)
Live Stream (E10)
Proof of Concept (E09)
další epizody (11)
2016 Hra o trůny (TV seriál)
Kniha cizince (S06E04)
Křivopřísežník (S06E03)
2014 The Refugees (TV seriál)
Černé zrcadlo (TV seriál)
White Christmas (S02E04)
2013 Ambassadors (TV seriál)
Hra o trůny (TV seriál)
Deště Kastameru (S03E09)
O medvědovi a krásné panně (S03E07)
Cesta vzhůru (S03E06)
další epizody (4)
2012 Falcón (TV seriál)
Hra o trůny (TV seriál)
Valar Morghulis (S02E10)
Princ ze Zimohradu (S02E08)
Muž beze cti (S02E07)
další epizody (6)
2011 Hra o trůny (TV seriál)
Oheň a krev (S01E10)
Bodej ostrým koncem (S01E08)
Zvítězíš, nebo zemřeš (S01E07)
další epizody (4)
2005 Afterlife (TV seriál)
2000 Doctors (TV seriál)

Dokumentární

2007 Hidden Secrets of Harry Potter, The (TV film)
2005 Památné bitvy (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace