Reklama

Reklama

Milan Svoboda

Milan Svoboda

nar. 10.12.1951 (72 let)
Praha, Československo

Biografie

Milan Svoboda je český jazzový hudebník, skladatel, dirigent a pedagog. Narodil se v roce 1951 v umělecké rodině – dědeček byl za první republiky profesorem herectví na konzervatoři, otec zase před válkou členem Osvobozeného divadla. Jeho bratrancem je flétnista Jiří Stivín.

Vystudoval hru na varhany na Pražské konzervatoři a Muzikologii na Karlově Univerzitě v Praze a začátkem osmdesátých let pak skladbu na Akademii múzických umění v Praze a na Berklee College of Music. Zde měl možnost jazzovou orchestrální kompozici probíral se slavným jazzmanem Gilem Evansem.

V roce 1974 založil svůj první jazzový orchestr Pražský Big Band orientující se na (instrumentální) jazz, funk a jazz-rock. Hned v šestasedmdesátém se PBB objevil v televizním pořadu Inventura písniček pod rentgenem a o rok později byl v anketě hudebního časopisu Melodie zvolen nejlepším orchestrem roku 1976. V PBB měl Milan Svoboda možnost se prezentovat i vlastní autorskou tvorbou. Namátkou uveďme skladby „Do rocku a do dna“, „Počkej na mě“ nebo „Tišina“ či „Poste restante“ z poslední desky PBB „Poste restante“ (1981/1982).

V pozdějších letech stanul jako dirigent v čele česko-polského big bandu sestaveného ze špičkových sólistů zvučných jmen obou zemí. V 90. letech pak vedl kreativní jazzový orchestr Kontraband. Jako dirigent se podílel též na velkých muzikálových projektech „Jesus Christ Superstar“, „Evita“ a „Les Miserables - Bídníci“.

V roce 1998 vydal Svoboda sólové album „Family“ (1998) se skladbami jako „Monkey Diet“, „Abu Dhabi“, „Dune“ či „The Cyclops“. V roce 2006 bylo realizováno album „Ve znamení střelce“, na kterém se Svoboda spojil s violoncellistou Jiřím Bártou. O čtyři roky později nahrál s Moravskou filharmonií své verze skladeb Beatles – pro komorní smyčcový orchestr a klavír. Od roku 2010 také vystupoval v roli dirigenta v Divadle Járy Cimrmana ve hře „Cimrman v říši hudby“.

Coby skladatel je Milan Svoboda podepsán mj. pod původním muzikálem podle románu Borise Viana "Pěna dní" a celovečerním baletem "Mauglí" pro Národní divadlo v Praze. Napsal též  scénickou hudbu k téměř 70. divadelním hrám (z toho 15 pro Národní divadlo, např. „Hamlet“, „Faust“, „Lev v zimě“, „Peer Gynt“, „Tartuffe“ aj.). Jeho vůbec prvním pokusem byla v roce 1981 muzika pro semaforskou hru „S Pydlou v zádech“, ve které vystupovala mj. jeho manželka Jan Paulová.

Pokud jde o oblast filmové hudby spolupracoval Milan Svoboda poměrně výrazně s Karlem Kachyňou (např. Oznamuje se láskám vašim, Blázni a děvčátka Poslední motýl). Jeho hudbu ale můžeme slyšet též například ve filmu Súkromné životy Dušana Hanáka a v mnoha krátkých filmech a televizních inscenacích.

Milan Svoboda také působí na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka v Praze jako profesor skladby a jazzové harmonie. Zde vede velmi úspěšný studentský jazzový orchestr Big Band VOŠ KJJ (Prague JJ Conservatory Jazz Orchestra). V roce 2013 vyšla jeho obsáhlá hudebně teoretická publikace „Praktická jazzová harmonie“.

Milan Svoboda je bezesporu jednou z nejzásadnějších postav na naší hudební scéně. Za svou hudební kariéru spolupracoval s řadou známých osobností jako například James Moody, Tony Lakatos, Aaron Scott, Phil Wilson, Maria Schneider, Jerry Bergonzi, Greg Badolato, Sonny Costanzo, Victor Mendoza, Ed Partyka nebo Zbigniew Namysłowski. V roce 2016 o něm vznikl krátkometrážní studentský film Jazzman.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatel

Filmy
2004

Ruth to vidí jinak (TV film)

1994

Modrý den (TV film)

1990

Křížová vazba

 

Pokoj pro dva (TV film)

 

Poslední motýl

 

Súkromné životy

1989

Blázni a děvčátka

 

Království za kytaru

 

Úraz (TV film)

Reklama

Reklama

1988

Oznamuje se láskám vašim

1987

Kam, pánové, kam jdete?

 

Narozeniny režiséra Z. K.

 

Pojď, dáme sbohem žízni (TV film)

1986

Lásky na zítřek (TV film)

1985

A co dál, Silvestře? (TV film)

 

Případ Jaruška (TV film)

1982

Pouť králů (TV film)

1978

Filatelistická historie (TV film)

Seriály
1990

Chillers

1987

Ahoj sídliště

Dokumentární
2016

Jazzman (studentský film)

Divadelní záznam
1986

Hamlet

1985

S Pydlou v zádech

 

Vévodkyně valdštejnských vojsk

Krátkometrážní
1989

Krušnohorské pohádky (seriál)

1988

Vzpomínky na Karla IV.

1979

Ráno po flámu

Herec

Host

Pořady
2005

Všechnopárty

2000

P.F.

1999

Banánové rybičky

1998

Zlatíčka

Reklama

Reklama