foto

Michel Gondry

  • nar. 8.5.1963 (56 let)
    Versailles, Francie

Biografie

Rodák z Versailles Michel Gondry patří k nejoriginálnějším filmařským osobnostem současné světové kinematografie. Podobně jako jeho souputníci - Spike Jonze či David Fincher - se nevydává cestou přímočaře mainstreamové tvorby, ale chce svým divákům nabídnout neotřelý pohled na svět a to jak díky formálním postupům, tak především proto, že jeho hrdinové se vymykají jakémukoliv začlenění a díky tomu je jejich život někdy až bláznivou alternativou k stereotypu tradičních hodnot.  A ještě jedna věc spojuje Gondryho a výše jmenovanými kolegy - podobně jako oni získal filmařskou profesionalitu na desítkách videoklipů nebo reklam a právě tyto "malé" útvary ho naučily hutnosti vyprávění a přesnému využití všech formálních postupů.
 
V Gondryho videoklipové filmografii najdeme hudebníky různých stylů. Od Björk, přes Paula McCartneyho, Sheryl Crow až k Radiohead či Lennymu Kravitzovi. V roce 2001 na sebe upozornil originálním celovečerním debutem Slez ze stromu (Human Nature). Tři roky na to ho pak proslavilo drama Věčný svit neposkvrněné mysli (Eternal Sunshine of the  Spotless Mind) s Jimem Carreym a Kate Winsletovou v hlavních rolích. Kladný ohlas u kritiky i komerční úspěch filmu byly korunovány Oscarem pro nejlepší původní scénář pro spoluautory: Gondryho, Charlieho Kaufmana a Pierra Bismutha.
 
Gondryho tvrdohlavé hrátky s realitou a její přetváření do příběhů, které nejsou pro lidi bez fantazie, pokračovalo i ve filmu Nauka o snech (The Science of Sleep; 2006) nebo komedii Prosíme, přetočte (Be Kind Rewind, 2008) či akční krimikomedii Zelený sršeň (The Green Hornet, 2011).  O tom, že Gondryho filmová poetika navzdory své mimořádnosti i jisté výlučnosti není nepřitažlivá, svědčí nejen tisíce fanoušků jeho díla, ale i to, že do většiny svých filmů získává známé herecké osobnosti z obou stran oceánu.

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2017 Détour
2015 Mikrob a Gasoil
2013 Pěna dní
2012 Poslední školní autobus
2011 Zelený sršeň
2008 Prosíme přetočte
Tokio!
2007 Science des rêves, La - Film B
2006 Nauka o snech
The Willowz: Seeinsquares
2004 Věčný svit neposkvrněné mysli
2003 Chemical Brothers: Singles 93-03 (video kompilace)
Pecan Pie
2001 Massive Attack: Eleven Promos (video kompilace)
One Day...
Slez ze stromu
1999 Björk: Volumen (video kompilace)
D.A.F.T. (video kompilace)
1998 La lettre
1989 Vingt p'tites tours

TV seriály

2018 K smíchu (TV seriál)
Some Day (S01E10)
LT. Pickles (S01E09)
The Cookie (S01E06)
další epizody (6)
2009 Flight Of The Conchords (TV seriál)
Nepřirozená láska (S02E05)

Dokumentární

2013 Je muž, který je vysoký, šťastný?
2009 How to Blow Up a Helicopter (Ayako's Story)
Trn v srdci
2005 Block Party
2003 I've Been Twelve Forever
The Work of Director Michel Gondry (video kompilace)
1999 Clip Cult Vol. 1: Exploding Cinema

TV pořady

2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)

Hudební videoklipy

2011 Björk - Crystalline (hudební videoklip)
2007 Paul McCartney: Dance Tonight (hudební videoklip)
2005 Kanye West feat. Adam Levine - Heard 'Em Say (version 1) (hudební videoklip)
2002 Kylie Minogue - Come into My World (hudební videoklip)
1997 Daft Punk: Around the World (hudební videoklip)
1995 Foo Fighters - Everlong (hudební videoklip)
Massive Attack: Protection (hudební videoklip)
The Rolling Stones - Like A Rolling Stone (hudební videoklip)
1993 Björk: Human Behaviour (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2008 Prosíme přetočte

Skladatelská filmografie

Kameramanská filmografie

Host

TV pořady

2017 The IMDb Show (TV pořad)
2009 C à vous (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 Jour de fête (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(945)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace