foto

Olga Blechová-Matušková

  • nar. 2.10.1948 (70 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zpěvačka Olga Blechová pochází z Prahy a od dětství se cílevědomě připravovala na hudební dráhu, soukromě se učila hrát na kytaru, rejstřík nástrojů pak na Lidové škole umění rozšířila o housle. Po základní škole nastoupila na Lidovou konzervatoř, kde vystudovala zpěv a hru na kytaru. V rámci studií amatérsky účinkovala ve skupině Atlantis, po dokončení konzervatoře pak spolu s Jiřinou Menšlovou a Irenou Rezkovou založila dívčí skupinu, která nesla zprvu název Krystalky, později Potatoes. Po odchodu Jiřiny Menšlové se skupina změnila na dívčí pěvecké duo Irena a Olga, které v roce 1966 začalo hostovat v divadle Rokoko.

V Rokoku v té době působila řada začínajících hvězd a duo Irena a Olga se doprovodnými vokály podílelo na řadě dodnes známých písní Václava Neckáře, Heleny Vondráčkové nebo Waldemara Matušky, jen výjimečně dostaly příležitost interpretovat samostatně vlastní píseň (Tenhle kluk z roku 1966). Olga Blechová v té době také debutovala na filmovém plátně, sice jen malou roličkou, ale v jednom ze stěžejních titulů šedesátých let – jako jedna z kandidátek na volbu královny krásy se mihla ve Formanově filmu HOŘÍ, MÁ PANENKO! (1967). Následovaly další nevelké úlohy ve filmech s výraznou hudební složkou (KULHAVÝ ĎÁBEL, 1968; ŠEST ČERNÝCH DÍVEK ANEB KAM ZMIZEL ZAJÍC, 1969).

Od roku 1969 byla Olga Blechová životní partnerkou Waldemara Matušky (1932-2009), následně spolu začali i pracovat, například v duetu Láska je lék z roku 1970. V roce 1973 se pak stala stálou vokalistkou Matuškovy kapely KTO. Pracovní i soukromý vztah byl korunován svatbou v roce 1976. Olga Blechová-Matušková nadále také příležitostně hrála ve filmech, výhradně ovšem menší role atraktivních dívek a žen, spíše v komediích (ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU, 1976; JÁ TO TEDY BERU, ŠÉFE, 1978), výjimečně se objevila například v kriminálním žánru (role Helenky ve filmu ZATYKAČ NA KRÁLOVNU, 1973). Pracovní a soukromé spojení s Waldemarem Matuškou přineslo Olze Blechové jistou dávku popularity spojenou s častým vystupováním v hudebně zábavných pořadech v televizi, nazpívali spolu řadu duetů. Jako samostatná zpěvačka ovšem Olga Blechová v dobové konkurenci neobstála a její sólové písně nikdy neměly hitové ambice. Setkali se spolu i na filmovém plátně, vzhledem k relativně velkému věkovému rozdílu hráli otce a dceru v hudební komedii TRHÁK (1980).

V roce 1986 emigrovali manželé Matuškovi do USA; jejich začátky zde byly těžké, pomohly jim ale známosti ještě z 60. let (například Miloš Forman), prosadili se díky koncertům pro české krajany, později začali poměrně úspěšně podnikat v realitách. Po změně politické situace v Československu v roce 1989 se začali v poměrně krátkých intervalech vracet domů (poprvé přiletěli hned v únoru 1990), znovu koncertovali a vystupovali v televizi. Poslední společná vystoupení v České republice podnikli v roce 2007. Více než kdy jindy se Olga Blechová stala objektem zájmu médií paradoxně až po smrti Waldemara Matušky (2009). Z jejich manželství pochází syn Waldemar Matuška ml. (*1977), který trvale žije v USA.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1984 Příliš velká šance
1982 Zelená vlna
1980 Trhák
V hlavní roli Oldřich Nový
1978 Trasa
1977 Talíře nad Velkým Malíkovem
„Já to tedy beru, šéfe...!“
1976 Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1973 Zatykač na královnu
1972 Půlnoční kolona
1971 Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
1970 Menu á la Grand (TV film)
1969 Pražská romance (TV film)
Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
1968 Kulhavý ďábel
1967 Hoří, má panenko

Dokumentární

2016 Zlatá lýra (TV seriál)
2015 40 let s Chalupáři
W. Matuška - Známý i neznámý (TV film)
2012 Tajemství Waldemara Matušky (TV film)
2011 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Olgy Matuškové (S06E39)
2010 Slyšet znít dřevo (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Walda (S11E12)
1991 Waldemar Matuška Tour’ 91 (koncert)

TV pořady

2013 Což takhle dát si VIP? (TV pořad)
Kurňa, co to je? (TV pořad)
2010 TOP STAR Extra (TV pořad)
2007 Co nikdy neodnese čas... (TV pořad)
2002 Když jdou na mužskýho léta... (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1994 Zpívání v Grandu (TV pořad)
Čundrcountryshow (TV pořad)
1993 Kavárnička aneb Dlouho jsme se neviděli (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1982 Rytmus (TV pořad)
1980 Pojďte s námi na tah (TV pořad)
1979 Z melodie do melodie aneb Televizní samoobsluha (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace