Reklama

Reklama

Zelená vlna

Československo, 1982, 87 min

Scénář:

Vladimír Kalina

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Radovan Lukavský, Rudolf Jelínek, Josef Chvalina, Jiří Adamíra, Pavel Zedníček, Monika Hálová, Lukáš Bech, Jiří Bartoška, Veronika Jeníková, Karel Koloušek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Poviedkový film o Prahe a Pražanoch a začínajúcom víkende. Veselé i vážne sekundy jedného piatočného popoludnia. Známa zvučka Zelenej vlny oznamuje obyvateľom Prahy, že sa začal víkend a s ním i tradičné "sťahovanie národa" do prírody. Zatiaľ čo policajné hliadky v helikoptére môžu iba konštatovať, ktorá z komunikácií je čiastočne alebo celkom neprejazdná, kamera nám v pestrej mozaike drobných príbehov približuje zážitky tých, ktorí uviazli v nekonečnej kolóne áut i v životných ťažkostiach. Stretávame sa s peknou Jiřinou a jej priateľom Milošom, ktorý po fláme nejaví najmenšiu chuť vstávať z postele, opustiť byt svojej vydatej priateľky a na radnici povedať inej žene svoje rozhodné manželské áno. Predstavia sa nám manželia, ktorí našli na starej odbočke z hlavnej cesty stratené spomienky, dávno zabudnutých priateľov i kúsok dávneho hrejivého šťastia. Poznáme i doktora Pelca z Linky dôvery. Chystal sa práve na výlet, keď zazvonil telefón a celkom zmenil jeho víkendové plány. Staneme sa svedkami "lovu" na papagája, ktorý uletel starým manželom, nepodareného vlúpania do bytu, z ktorého nie je čo vziať, prvého ľúbostného sklamania i nekonečného čakania naplneného obavami z prvej vážnej životnej skúšky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

kingik 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na plejádu dobrých českých herců, ale tohle byl výblitek století. Václav Vorlíček je režisér, který v minulosti uměl režírovat, ale jeho povídkovému filmu sluší nejlépe přídomek mimořádně nepovedený. Absolutně zde nic nefunguje, nic nemá řád a odvyprávět děj souvisle dá velkou práci, protože děj se zde prakticky nevyskytuje. Situační komika je křečovitá až hrůza, povídky se celou dobu jako by chystají na zakončující pointu, ale ani jednou k ní nedojde. Povídky jsou vesměs o ničem a dorazila to povídka o páru seniorů, kterému ulítne papoušek, a pak ho zdlouhavě hledají po sídlišti. Žádný z herců nezůstane v paměti, až na Vaculíka v nemožném blond příčesu. Pozitivně hodnotím jen bohaté herecké obsazení, které čítá samá slavná jména, ale tenhle nemožný film je dokonale rozžvýkal a vyplivl někde po Praze. Posbírat je po celé Praze se filmu za žádnou cenu nepodařilo. Film naprosto zapadl a na komedii je zde minimum vtipu. 20% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tolik známejch herců v jednom filmu pohromadě asi jinde nenajdete. Komentáře a hodnocení mě sice odrazovaly, ale chtěl jsem to vidět, protože jsem si moc nedokázal představit, jak se vůbec tolik herců může do těch 87 minut vejít. A vešli se tam všichni. Film je taková mozaika sestavená z mnoha krátkejch příběhů a herci se tam střídaj jeden za druhym. Některý příběhy jsou lepší, jiný horší, ale každej má jakous-takous pointu. Jinak moc nechápu, proč je tady uvedeno, že je to komedie, protože rozhodně né všechny příběhy byly komický. Abych se vrátil k hercům. Většina z nich má sice jen takový štěky, ale dokázali i na tom malym prostoru na sebe strhnout pozornost, takže film mě dokázal bavit po celou dobu. A pro mě jako milovníka youngtimerů je navíc zajímavý pozorovat tehdejší vozovej park. 70% ()

Reklama

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Pekne ;-). Kto to zazil, doceni. Citlivo vypravanych asi milon pribehov, len skoda, ze sa clovek nedozvie ich pokracovanie. Tu nejde ani tak ale o tie pribehy, ako ten suhrnny dojem z komunistickej existencie beznych biedakov, co robili na papalasov. Sceny ako cyklista v kudoloch dymu po Tatrovke, proste nemaju chybu :-D! V pohode 4*, vysoko pozeratelna pohodovka, ktora cloveka prenesie z kapitalizmu domov pod patcipu hviezdu ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) ,,Na dobré věci v životě nikdy není pozdě." Přemýšlím, jakým žánrovým pojmenováním bych tenhle film označil: povídkový by nebylo úplně přesné, experimentální je vzhledem k obyčejným tématům i obsahu asi příliš silný výraz... Vorlíček vlastně natočil reprezentativní snímek neexistujícího žánru epizodický. Takový socialistický filmový (neo)realizmus v podobě mozaiky smutných i veselých příhod všedního dne. V tomhle směru funguje velice dobře i přes drobné nedostatky a výhrady. Osobně mě občas rušili ty násilně stylizované přechody zdůrazněny hudbou i vizuálními efekty a pár příběhů či spíše epizodek občas postrádá nějakou tu záživnější pointu či význam. Jinak to má v sobě snad všechno dobrého, co divák od zapomenutého a průměrně hodnoceného čs. filmu může očekávat - výraznou dokumentární hodnotu (tu už silně podtrhuje prolog laděný jako TV reportáž s pilotem vrtulníku VB), alespoň zčásti poutavý příběh (zde jednoznačně ten s doktorem z Linky důvěry), humorné momenty (některé dokonce s velkým potenciálem kultovních scén, kdyby si je Vorlíček nechal na film jiného typu, např. dvě holky na silnici stopující auta nahoře bez!! :o)) a pak nějaký ten tah v hereckém obsazení. Charismatický Radovan Lukavský si v roli doktora Pelca důvěry opět získal moje sympatie. Příběh o člověku věnujícího celý svůj volný den pátráním po neznámém člověku, který telefonem oznámil předem svou sebevraždu, mě z celého filmu zaujal a zasáhl nejvíc. I když na druhé straně mě současně zamrzelo, že tak silnému námětu (navíc kromě onoho pátraní a pokusu o záchranu se zajímavou vedlejší pointou o postupném vytváření přátelského vztahu mezi doktorem a taxikářem-pomocníkem) nebyl věnován samostatný film. (75%) ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Rozmanité příběhy pražáků, kteří startují do víkendu každý po svém. Dobře zachycená atmosféra jednoho období v životě pražského běžného obyvatelstva? Ne, kaleidoskop myšlenek a příběhů je směřován k dobrotě lidské a ta tehdy moc reálně nepřevládala, no nyní sice taky ne, ale tenhle film a jeho hlásky jsou jako hesla doby. Doby, která je pryč a ta dnešní hesla by už nikoho do kin nepřitáhla jako tehdy tenhle film.***Spíše zvláštnost, neb kde chcete dneska vidět tolik idylky? ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Režisér Vorlíček se objevil na začátku filmu v koloně aut. (M.B)
  • Pracovní název filmu zněl Milión každý pátek. (Xell)

Reklama

Reklama