foto

Francesca Annis

  • nar. 14.5.1945 (73 let)
    Kensington, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Velká radost zavládla čtrnáctého května roku 1945 v železniční stanici města Bohumín, když byl obnoven provoz stravovny pro zaměstnance. Talíř polévky s příchutí čerstvé svobody rozradostnil v těch těžkých časech asi každého zaměstnance, v parcích voněl šeřík a asi nikdo neměl ani tušení, že toho samého dne nebo rok předtím se někde ve vzdáleném městě narodila budoucí filmová a televizní herečka Francesca Annis.

Samotné datum a místo narození Francesci Annis je tak trochu malou záhadou. Její matka je brazilsko-francouzského původu Mariquita Purcell (1913-2009) a otec Brit celým jménem Lester William Anthony Annis (1914-2001). Francesca má dále ještě dva bratry a to Quenton D. a Tony P.Annis. Filmový svět fanoušků a odborníků je v případě narození Francesci Annis rozdělen na dva tábory. Jedni tvrdí, že Francesca se narodila v brazilském Rio de Jaineru a ti ostatní, že to bylo v anglickém Londýně. Spekulace jsou i o roku narození zda to bylo v roce 1944 nebo 1945. Jedno je ale jisté, Francesca se narodila čtrnáctého května.

Sedmého roku svého života začala navštěvovat Francesca klášterní školu, kde získala významné vzdělání a zkušenosti. V tomto období je silně rozhodnuta se vydat klášterním životem, ale tanec a záčátky hereckých úspěchů nakonec rozhodují ve prospěch herecké dráhy. Filmově debutovala v roce 1959 snímkem THE CAT GANG, kde si zahrála čipernou Sylvii. Film pojednává o skupině anglických dětí, které se poflakují v místním přístavu a při své zábavě nechtěné odhalí temnější stranu přístavu.

Na konci padesátých a počátkem šedesátých let se objevuje ve filmech komediálního typu například CARRY ON TEACHER (1959), NO KIDDING (1960), HIS AND HERS (1961). Avšak asi nejdůležitější roli v těchto letech dostala ve filmu THE YOUNG JACOBITES (1960), kde ztvárnila postavu Jean. Snímek o dvou dětech během dovolené na ostrově Skye ve Skotsku, které se vrátí zpět v čase a následně se snaží pomoci uniknout Bonnie Prince Charlie ze Skotska do Francie. Film byl divácky úspěšný a pomohl ukázat opravdové herecké umění, kterým byla Francesca Annis obdařena. Následně se objevuje v epizodních rolích tv seriálů BBC SUNDAY-NIGHT PLAY (1960), HARPERS WEST ONE (1961), GHOST SQUAD (1961), SIR FRANCIS DRAKE(1962), ITV TELEVISION PLAYHOUSE (1961-62), DRAMA 61-67 (1963), SUSPENSE (1963). . Trochu na sebe také upozorňuje ve velkofilmu KLEOPATRA z roku 1963 v menší roli jako Eiras. Posléze dostává slušné obsazení v rodinném filmu FLIPPER'S NEW ADVENTURE, kde hlavním hrdinou je delfín. V šedesátých letech studuje divadelní školu Corona, hraje v mnoha dalších seriálech a filmech různých kvalit. Snad asi její nejznámější seriálové obsazení šedesátých let je v tv sérii GREAT EXPECTATIONS (Velké naděje) z roku 1967, kde si zahrála Estellu.

Sedmdesátá léta jsou pro Francescu Annis moc dobrá a hned na začátku desetiletí se objevuje ve filmech THE SKY PIRATE (1970), THE WALKING STICK (1970) s Davidem Hemmingsem v hlavní roli. Následně v dramatu MACBETH (1971) režiséra Romana Polanského, kde ztvárnila postavu Lady Macbeth po boku Jona Finche. Posléze dostává práci v akčním dramatu PENNY GOLD (1973), kde si zahrála dvojroli dvojčat Delphi a Diane. Tento film na následujících deset let oddělil Francescu od světa klasického filmu a nasměřoval jí pouze na televizní a divadelní tvorbu. V roce 1976 v osobním životě nastává změna a s Patrickem Wisemanem začíná dlouhodobý vztah, ze kterého má Francesca Annis tři děti.

V Národním divadle se Annis proslavila v roce 1981 ve hře Měsíc na venkově ruského klasika Ivana Sergejeviče Turgeněva a to rolí Natálie Petrovny. Divadelní představení sklidilo velký úspěch a bylo stále vyprodané. V roce 1983 si střihla menší roli ve fantasy filmu KRULL a byl to svým způsobem tichý návrat ke klasickému filmu po dlouhé době. Pak přišla televizní série AGATHA CHRISTIE'S PARTNERS IN CRIME (1983-1984), kde se objevila jako Pentlička a zahrála na výbornou. Ovšem nejvíce asi Francesca Annis zazářila znovu ve filmu DUNA (1984) režiséra Davida Lynche. Zde odvedla kus pořádné práce společně s celou řadou významných hereckých osobností. Po Duně se asi čekalo, že by hvězda této herečky mohla zazářit na filmovém plátně ještě víc, ale už se tak nestalo. Dalším celovečerním projektům se příliš nedařilo a za zmínku asi stojí pouze akčně dramatický film THE DEBT COLLECTOR (1999), kde si zahrála společně s Billym Connollym. Poté si ještě Francesca zahrála v dalších filmech, ale její vedlejší role jsou víceméně zamlžené a nepříliš výrazné např. LIBERTINE (2004), REVOLVER (2005), SHIFTY (2008). Její pohasnutí neplatí pro práci u televize či v divadle, kde naopak září a zastiňuje většinu ostatních. Parádně například zahrála společně s Geraldine McEwan v jednom dílu ze série SLEČNA MARPLOVÁ, kde dokázala svůj bravurní herecký výkon podat už jen pohledem na obrázek na stěně. Je také členkou Royal Shakespeare Company, kde odehrála a stále hraje bezpočet skvělých postav už po mnoho desetiletí.

Jak říká sama Francesca Annis : "Jak stárnete, celý váš život se stává více bohatší, vzácnější."

_ "Kinolístek" _

Herecká filmografie

Filmy

2018 King of Thieves
Rubicon
2012 Miloval jsem Joyce Hattovou (TV film)
2010 Malý dům (TV film)
2008 Shifty
2007 Slečna Marplová: V hotelu Bertram (TV film)
2005 Revolver
2004 Libertin
2002 Kodaň (TV film)
2000 Podvod (TV film)
1999 Debt Collector, The
Milk
Oněgin
1998 Reckless: The Movie (TV film)
1997 Deadly Summer (TV film)
1996 Dalziel and Pascoe: An Autumn Shroud (TV film)
1994 Headhunters (TV film)
Zbraň poslední zkázy (TV film)
1992 Už neplač, má lásko (TV film)
1991 Absolute Hell (TV film)
The Gravy Train Goes East (TV film)
1990 Romeo.Juliet
1988 Onassis - nejbohatší muž světa (TV film)
1986 Río de oro, El
Under the Cherry Moon
1985 The Maze (TV film)
1984 Duna
1983 Planeta Krull
Tajemný protivník (TV film)
1982 Coming Out of the Ice (TV film)
1980 Proč nepožádali Evanse? (TV film)
1978 Comedy of Errors, The (TV film)
1977 Stronger Than the Sun (TV film)
1974 Penny Gold
Sign It Death (TV film)
The Wood Demon (TV film)
1973 Pin to See the Peepshow, A (TV film)
1971 Macbeth
1970 Opři se o mě
Sky Pirate, The
1967 Girls in Uniform (TV film)
1966 Run with the Wind
1965 Pleasure Girls, The
1964 Crooks in Cloisters
Eyes of Annie Jones, The
Mate Market, The (TV film)
Murder Most Foul
Skokanova dobrodružství
1963 Kleopatra
Saturday Night Out
West 11
1961 His and Hers
No Kidding
1960 The Young Jacobites
1959 The Cat Gang

TV seriály

2016 Home Fires (TV seriál)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
další epizody (5)
2015 Home Fires (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
2007 Cranford (TV seriál)
2006 Osudová láska Jany Eyrové (TV seriál)
2005 Jericho (TV seriál)
1999 Manželky a dcery (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1997 Reckless (TV seriál)
1992 Between the Lines (TV seriál)
1991 Parnell & the Englishwoman (TV seriál)
1987 I'll Take Manhattan (TV seriál)
1986 Inside Story (TV seriál)
1983 Agatha Christie's Partners in Crime (TV seriál)
Shades of Darkness (TV seriál)
1978 Lillie (TV seriál)
1975 Edward the Seventh (TV seriál)
Madame Bovary (TV seriál)
1967 Great Expectations (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace