Reklama

Reklama

Dalziel a Pascoe

(seriál)
  • Velká Británie Dalziel and Pascoe
Krimi / Mysteriózní / Drama
Velká Británie, (1996–2007), 72 h 5 min (Minutáž: 87–120 min)

Předloha:

Reginald Hill (kniha)

Hrají:

Warren Clarke, Colin Buchanan, Jodie Whittaker, Nicholas Gleaves, Harriet Walter, Richard Coyle, Matthew Lewis, Michelle Dockery, Norman Wisdom (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(46)

Obsahy(1)

Dalziel je stárnoucí hulvát prosáklý whiskou a cigaretovým dýmem. Pascoe je mladý gentleman, který absolvoval policejní akademii s vyznamenáním. I přes očividné rozdíly jsou sehraným tandemem, který vyšetří i ten nejzapeklitější případ... (TV Prima)

Recenze (22)

xaver 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem snad všechny díly, které vysílala televize. některé i dvakrát. Tento seriál jenom dokazuje, že Britové jsou v tomto žánru opravdu dobří, a to jak autoři předloh, tak filmaři. Úroveň jednotlivých dílů je samozřejmě rozdílná, nekteré příběhy jsou zajímavější a napínavější, ale je potřeba to posuzovat jako celek a ten jednoznačně stojí za 5. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nechci, a ani nebudu tvrdit, že všechny případy této nesourodé dvojice jsou za plný počet. Nejsou. Naopak spousta z nich je pouze mírně nadprůměrná. Ovšem jen málo déle trvajících kriminálních seriálů si drží tolik let za sebou tak vysokou kvalitu. Je to jediný podobný typ seriálu, který sleduji pravidelně i po letech. A stále rád. Právě to je ta pátá hvězdička v mém hodnocení. ()

Reklama

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nazdar, já jsem policajt!" Už během druhé série jsem musel změnit hodnocení na plný počet a nyní, v průběhu série třetí mám nutkání už psát komentář. Proč? Protože tento kriminální seriál zdaleka přesahuje běžné standardy. Zde nejde jen o zajímavé případy, ale především o perfektní vykreslení charakterů postav, které se rozšiřují i o vedlejší osoby. "Nikdy nepodceňuj rozsah lidský zkaženosti!" A co se týče hlavního hrdiny, Warren Clarke zde jistě stvořil svou životní roli, ten suchý anglický a zde dost hrubý a cynický humor v jeho představení je excelentní, přitom je tak lidský... Takže spolu s vynikajícím scénářem a režií vzniklo parádní britské dílo, které je jistě jedním z nejlepších kriminálních seriálů všech dob. "Toť král všech bestií..." ()

S120 

všechny recenze uživatele

Výborný britský seriál, který hlavně prvními díly nasadil laťku hodně vysoko a překvapivě dlouho ji dokázal udržet. I když samotné detektivní příběhy nejsou mnohdy nejlepší, trojice hlavních "hrdinů" Dalziel, Pascoe a Wieldy vytahuje celé dílo do nadprůměru. Především herecký um Warrena Clarka stojí za zmínku. Bohužel jak už to bývá ke konci seriál ztratil šmrnc, Wieldy se bez jediného vysvětlení ztratil, Dalziel slevil ze svých zásad, ubral bonmotů a gest, přestal kouřit, hrubě nadávat a se seriál sklouzl do slabšího průměru. Ale za ty první díly se pořád dají nasadit 3 hvězdy. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě lze seriálu, který vstoupil do druhého desetiletí svého tvůrčího života, vytýkat nevyrovnanost zápletek, rozptyl hereckých výkonů, šedivost řady prostředí, do nichž jsou vloženy příběhy případů této osobité detektivní dvojice. Samozřejmě. Co však samozřejmé není, je skutečnost, že v kontextu obecně nadprůměrné francouzské a anglické detektivky přesahuje toto obsáhlé dílo svým celkovým vyzníváním i takto postavenou pomyslnou - samozřejmě absurdně zjednodušující - laťku. Autorský pohled, který charakterizuje schopnost vidět případy v celospolečenském kontextu, výrazně propracovaná psychologie postav obou protagonistů, zčásti se v čase a prostoru i vyvíjející a měnící, je jedním zdrojem tohoto spíše výjimečného než typického úspěchu. Druhým je výběr i výkon představitelů obou rolí, v nichž se konstruktivní bručlavost a nevrlost spojená se společenskou obratností a intelektuálním nadhledem propojují do sourodého, neobvykle výkonného týmu. Skutečnost, že detektivní žánr vstoupil do třetího století své existence, spolupotvrzuje toto výjimečné dílo svého žánru beze zbytku. ()

Galerie (69)

Reklama

Reklama