foto

Jiří N. Jelínek

  • nar. 1982

Biografie

V letech 1993-2002 byl houslistou Pražského Studentského Orchestru pod uměleckým vedením Mirko Škampy. Studium herectví absolvoval na Katedře alternativního a loutkového divadla na DAMU, kde ztvárnil mnoho rolí v divadle Disk (Soleného ze Tří sester, Bettelheimave Spalovači mrtvol, Vladimíra a Estragona v Čekání na Godota atd).

V Národním divadle poprvé hostoval ještě za studií jako Orlík v Pitínského adaptaci Babičky Boženy Němcové a později se zde objevil i v Žebrácké opeře. V současné době působí v mezinárodní divadelní skupině NIE Theatre, kde se podílel na inscenacích „Tales From The Middle Of Town“ v Anglii a „HAV“ v Norském Oslu v režii Alexe Byrna a Kjella Moberga. V Praze ho můžete též vidět jako Tonyho D. (Antonína Dvořáka) ve stejnojmenné inscenaci divadla Rubín. Účastní se též různých produkcí spojených s pouličním divadlem jako performer, chůdař a hudebník.

V roce 2009 založil tanečně akrobatickou skupinu chůdařů Long Vehicle Circus, jejíž první premiéra proběhla v rámci českého národního dne na EXPU 2010 v Šanghaji. Jako houslista a zpěvák účinkuje v balkánké klezmer kapele Fekete Seretle,k s níž v roce 2008 natočil CD.

Před kamerou si zahrál větší či menší role pod vedením režisérů Hideki Takeuchiho, Karla Smyczka, Christopha Starka, Gary K.Griffina aj. Věnuje se i divadelní fotografii a plakátové tvorbě (výstava Babiččino údolí v Národním divadle 2008).

Národní divadlo

Herecká filmografie

Filmy

2017 Die Puppenspieler - Aus dem Feuer (TV film)
Poslové (studentský film)
2016 Návštěvníci 3: Revoluce
Slíbená princezna (TV film)
Underworld: Krvavé války
2015 Hex Games (amatérský film)
2014 Listopad
2010 Nodame Cantabile: saišú gakušó zenpen
Nodame Kantâbire saishû gakushô - Gôpen
2008 Iluze a procitnutí (studentský film)

TV seriály

2020 Modrý kód (TV seriál)
Spanilá jízda (S04E73)
Specialisté (TV seriál)
Skejťák (S05E11)
2019 Carnival Row (TV seriál)
The Joining of Unlike Things (S01E04)
Rapl (TV seriál)
Ryba smrdí od hlavy (S02E12)
2018 Polda (TV seriál)
Samí zrádci (S03E05)
2017 Modrý kód (TV seriál)
Dárek (S02E33)
2015 12 opic (TV seriál)
Doktor Martin (TV seriál)
Vyhazov (S01E02)
2014 Clona (TV seriál)
Smrt policajta (E01)
2008 Dobrá čtvrť (TV seriál)
Velikonoce (S02E07)
Poslední večer (S02E06)
Šanghajský drak (S02E05)
další epizody (5)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky