Reklama

Reklama

Clona

(seriál)
  • Velká Británie The Lens
Trailer
Česko, 2014, 6 h 8 min (Minutáž: 52–53 min)

Scénář:

Marek Epstein

Kamera:

Jan Cabalka

Hrají:

Kryštof Hádek, Vica Kerekes, Viktor Preiss, David Novotný, Rostislav Novák ml., Taťjana Medvecká, Jan Hartl, Simona Prasková, Jordan Haj, Jenovéfa Boková (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Clona je příběhem, v jehož středu stojí postava mladého policejního kameramana Romana (Kryštof Hádek). Ten svou práci, kterou mu dohodil jeho otec (Jan Hartl), vnímá jako jednoroční výplň, kterou je nucen absolvovat po neúspěšných přijímacích zkouškách na vysokou školu. Při jedné z prvních akcí se však situace fatálně zvrtne a banálně vyhlížející výjezd se změní v tragédii, při níž pod koly ujíždějícího automobilu umírá Romanův otec. Touha vyřešit otcovu vraždu, napínavá policejní vyšetřování a Romanův vztah k Lence (Vica Kerekes) i vlastní matce (Taťána Medvecká) jsou leitmotivy celého seriálu. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (165)

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Vica je svým způsobem hezká ženská, nicméně ptala jsem se taktéž našich východních sousedů i ti říkali, že JÍ NENÍ ROZUMĚT ANI ZBLA! Což je škoda, protože občas svým monologem přispěla i k posunutí děje.. Jinak seriál fajn, trošku po reálné stránce přitažené za vlasy (viz Hádek všude jako první a neposlechl jediný rozkaz), ale napětí a akce na mě fungovaly.. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně blbé, jen na můj vkus přespříliš umělecké. Neposedná kamera, umělecky amatérské záběry, světla, filtry, zvuk... a místy pěkná nesmyslnost dění a rozuzlení. Oproti Případům 1. oddělení mi to celkově přišlo jako slabota. Třeba to bylo ultrarealistické a do oddělení a do akce se fakt může dostat každé trdlo, co prodělá PT, základní výcvik a umí natáčet na digitální zrcadlovku, a jehož matka po smrti otce policajta svého syna raději nezabije sama, než aby šel umřít taky k policii. Přišlo mi to prostě poněkud nesmyslné, byť ty samotné případy nemusely být špatné - jen kdyby byly jinak zpracované. Bude-li nějaké pokračování, tak zřejmě již bez mé divácké účasti. ()

Reklama

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Hodnocení, které možná budu několikrát přepisovat, ale i tak: od Clony jsem nečekal nic, protože česká krimi se obvykle potácí v tragických (filmově, obsahově) polohách. Ale první díl na mě fungoval skoro na výbornou. Může za to především režie společně s kamerou. Efekty a filtry mi tady nevadí, k žánru patří a jsou pořád ještě na horní hranici únosnosti; nevyznívají trapně, spíše ryze filmově, a to je dobře. Po doku-televizním přístupu veškeré české konkurence, která ve své doslovnosti prakticky nikdy nefunguje, to je najednou snímání a stříhání s velkým smyslem pro kompozici, napětí, drama. Řehořkův přístup sice působí trochu okázale, protože je v rozporu s českým seriálovým standardem, ale v jistém slova smyslu je nesmírně úsporná. Nevidíme žádné zbytečné dialogy, žádné zbytečné zdravení postav, žádné nadbytečné scénky příchodů, odchodů, vysvětlujících voice-overů. Několikrát mě příjemně překvapilo, kolik toho zůstává nevyřčeno postavami. Stačí chytrý záběr a chytrý střih, abychom pochopili různé souvislosti. Bavil jsem se celý díl a s napětím čekám, jestli přijde zklamání, nebo zůstane laťka stejně vysoko. Dobrý Hádek. ///////// Druhý, třetí a čtvrtý díl to rozmělňují, příběh na sebe skoro vůbec nenavazuje (co se stalo s tou zmizelou bývalkou?!) a ubylo chytré režie a nadstandardní kamery, která se mi tak líbila v první části. Škoda, jde to do kelu. ()

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Kde nic není ani smrt nebere. Není to nejhorší ale zdá se mi to zbytečně ploché a určité naprosto nelogické kroky pachatelů - např. v jednom z prvních dílů jak u Romana objevili zapnutou kameru a pak ji roztřískali ale SD kartu už nevytáhli!!! Ten scénář mohl být zřejmě daleko lepší.... škoda. Hold případy 1. oddělení nasadili laťku moc vysoko. Ještě by mě teda ale zajímalo, jak pan kapitán přišel ke své funkci, když to všecko vlastně vyřešil 25ti letý kameraman. Pokud ho fakt vzali na tu školu, tak mu tu mordpartu nechají rozpustit. ()

greetchen 

všechny recenze uživatele

Případy 1. oddělení mě tolik neoslovily a po sedmidílné sérii Clona nutno uznat, že České se to tentokrát s televizními detektivkami moc nevyvedlo. Clona je nesympatická v podstatě vším. Chybí postavy, se kterými by vás bavilo to prožívat, nebo na ně aspoň koukat (pánům by mohla stačit Vica Kerekes, jenže proč se většinu filmu tváří tak strašně znuděně?), příběhy nemají hloubku, napětí, postavám chybí trošku lidskosti. Postava policejního kameramana/fotografa je jako nápad špica, měla potenciál nabídnout nový pohled na kriminálku, ale totálně ho nevyužila, Hádek se v tom plácá a většinu děje je na obrazovce jaksi navíc. Nechci České křivdit, ale v tomhle za mě palec dolů a těším se na chystanou sérii prověřené novácké Kriminálky Anděl. ()

Galerie (251)

Zajímavosti (9)

  • Epizoda se natáčela mj. na zámečku Bon Repos na Nymbursku. (a-ja)
  • „Nejedná se o profesní kriminálku, ale spíše o příběh mladého muže, který se řízením osudu ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě,“ prozradil o seriálu Clona kreativní producent ČT Jan Lekeš. (SONY_)
  • Vica Kerekes s souvislosti se seriálem uvedla: "Miluji akční věci a práci v terénu a taky že jsem byla jedinou ženou ve vyšetřovacím týmu, to mně okamžitě přesvědčilo. Která herečka by takovou práci nepřijala? S Tomášem se mi pracovalo skvěle. Stačilo, když něco naznačil, a já to hned pochopila a udělala, byli jsme napojení. Umí taky herce motivovat a pochválit. A mám ráda tu jeho dětinskost."  (nicolcat)

Reklama

Reklama