foto

Robert Sean Leonard

  • nar. 28.2.1969 (49 let)
    Westwood, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Sean Leonard se narodil 28.2.1969 ve Westwoodu v USA. Vystudoval historii na Fordhamské univerzitě. Už od mládí měl vztah k herectví. V 11 letech poprvé hraje na prknech, co znamenají svět a od 15 let se stává profesionálním hercem. Od 16 let vystupuje na Broadwayi.

Do světa filmu proniká v 17 letech v akční komedii VRAŽEDNÉ HRY. Ve 20 letech se objevuje po boku začínajícího Ethana Hawkeho a Robina Williamse ve vynikajícím snímku SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ. Film slaví úspěch, získá Oscara za scénář a na další 3 je nominován. O rok později se objeví ve filmu s Paulem Newmanem PAN A PANÍ BRIDGEOVI. V roce 1993 hraje ve třech vynikajících filmech. Pod taktovkou Martina Scorseseho si zahraje ve filmu VĚK NEVINNOSTI, s Keanu Reevesem či Kate Beckinsale ve snímku MNOHO POVYKU PRO NIC a hlavně ve filmu SWING KIDS, který se natáčel v Praze. Za tento film byl nominován na cenu pro vyjímečný mládežnický výkon. Od poloviny 90. let se objeví v několika filmech, z nichž za zmínku stojí televizní film ZA SOUMRAKU, kde hraje Dannyho, který umírá na AIDS.

V roce 2001 hraje postavu Jona Saltera ve vynikajícím dramatu PŘIZNÁNÍ. Po jeho boku se objevil Ethan Hawke a Uma Thurman. Poté si zahrál v několika TV filmech a menších projektech, nebo miniroli po boku Sylvestera Stalloneho ve FORMULIi. Od roku 2004 hraje nejlepšího (a jediného) přítele Dr.House, onkolga Dr. Jamese Wilsona v seriálu HOUSE MD.

Martin "gogos" Prokeš

Herecká filmografie

Filmy

2004 Ztráta paměti
2003 Rodinné tajemství (TV film)
2001 Chelsea Walls
Formule!
Přiznání
Záblesk z pekel (TV film)
1998 Past
Poslední dny disca
Přistání naslepo
1997 Za soumraku (TV film)
1996 Kluci ze sousedství (TV film)
Má mě rád, nemá mě rád
1995 Deník vraha
1994 Nejlepší máma
Normandy: The Great Crusade (TV film)
1993 Dog Race in Alaska, A
Mnoho povyku pro nic
Swing Kids
Věk nevinnosti
1991 Manželské rošády
1990 Pán a paní Bridgeovi
1989 Společnost mrtvých básníků
1988 My Best Friend Is a Vampire
1987 Bluffing It (TV film)
1986 My Two Loves (TV film)
Vražedné hry

TV seriály

2017 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Ztracené duše (S07E15)
2016 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Catfishing Teacher (S17E10)
2015 Policie Battle Creek (TV seriál)
Sympathy for the Devil (E13)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Transgender Bridge (S17E03)
Zneužitá spravedlnost (S16E21)
2014 Falling Skies (TV seriál)
Saturday Night Massacre (S04E07)
Door Number Three (S04E06)
Mind Wars (S04E05)
další epizody (4)
Dobrá manželka (TV seriál)
Dear God (S06E03)
2013 Černá listina (TV seriál)
Frederick Barnes (No. 47) (S01E07)
Falling Skies (TV seriál)
Brazil (S03E10)
Journey to Xibalba (S03E09)
Search and Recover (S03E05)
další epizody (5)
2012 Dr. House (TV seriál)
Všichni umřou (S08E22)
Vydržet (S08E21)
Post mortem (S08E20)
další epizody (13)
2011 Dr. House (TV seriál)
Nebezpečí paranoie (S08E08)
Mrtvý a pohřbený (S08E07)
Rodiče (S08E06)
další epizody (20)
2010 Dr. House (TV seriál)
Drobné oběti (S07E08)
Neštovice o rok více (S07E07)
Politická objednávka (S07E06)
další epizody (20)
2009 Dr. House (TV seriál)
Wilson (S06E09)
Blažená nevědomost (S06E08)
Týmová práce (S06E07)
další epizody (22)
2008 Dr. House (TV seriál)
Radujme se, veselme se (S05E11)
Ať jedí koláče (S05E10)
Poslední možnost (S05E09)
další epizody (17)
2007 Dr. House (TV seriál)
Kdopak půjde z kola ven? (S04E09)
Kdo ví, nepoví (S04E08)
Ošklivec (S04E07)
další epizody (23)
2006 Dr. House (TV seriál)
Šťastné mini-vánoce (S03E10)
Hledá se Jidáš (S03E09)
Plácni krtka (S03E08)
další epizody (30)
2005 Dr. House (TV seriál)
Tuberák (S02E04)
Bumbrlíček (S02E03)
Neviditelný nádor (S02E02)
další epizody (19)
2004 Dr. House (TV seriál)
Věrnost (S01E07)
Sokratovská metoda (S01E06)
Jeptiška (S01E05)
další epizody (7)
2002 Corsairs (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)

Dokumentární

2012 Dr. House: Houseova labutí píseň (TV film)
2009 Dr. House: Průvodce věrného diváka (TV film)
2005 RSC Meets USA: Working Shakespeare
2002 Intimate Portrait: Cynthia Nixon (TV film)
1999 New York: A Documentary Film (TV seriál)
1988 American Experience (TV seriál)

TV pořady

2011 The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace