foto

Victor Jory

  • nar. 23.11.1902
    Dawson City, Yukon, Kanada
  • zem. 12.2.1982 (79 let)
    Santa Monica, California, USA

Biografie

Victor Jory byl kanadský herec. Vždy byl rozvážné povahy. Právě proto mohl sloužit jako mladý u vojenské služby. Poté cestoval s kočovnými divadly a ještě před svým prvním debutem se objevil také na Brodwayi.

Hned jeho první filmový debut Kavalíři smrti (1930) dosáhl velkého úspěchu. Poté se uvedl do ústraní a nějakou dobu ho nešlo vidět. V těch několika nepříliš úspěšných filmech hrál převážně romantické role, například ve filmu podle Shakespeara A Midsummer Night's Dream, ale později se začal proslavovat v záporných rolí. Vše to začalo úlohou ve čtyřhodiném bijáku a osmioscarové podívané Odváto větrem s Clarkem Gablem ve vedoucí úloze.

Potom měl zase horší léta, ale v roce 1960 se to napravilo romancí s Marlonem Brandem a Joanne Woodward Sestup Orfeův. Snad jeho první vedoucí úloha nastala v též úspěšném snímku, a to v dramatu Divotvůrkyně. Ovšem jeho nejznámější role vzešla až v jeho sedmdesáti jedna letech, a to ve vězeňském dramatu Motýlek, kde si zahrál po boku Steva McQueena a Dustina Hoffmana roli indického šéfa.

Victor Jory zemřel 12. února 1982 ve věku 79 let na infarkt. Jory měl jednu manželku Jean Inness Jory a rozdělila je až její smrt v roce 1978. Vzali se v roce 1928. Jory měl také dvě děti, syna a dceru. Victor Jory má dosud hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy na adrese 6605 Blvd.

PlayEasy

Herecká filmografie

Filmy

1987 Puppetoon Movie, The
1980 Horalové
Power (TV film)
1978 Devil Dog: The Hound of Hell (TV film)
1977 Kino: The Padre on Horseback
1976 Perilous Voyage (TV film)
1975 Boy Who Talks to Whales, The
1974 Bonanza - Ride the Wind (TV film)
1973 Frasier, the Sensuous Lion
Motýlek
1970 Poslední bojovník
1969 Mackennovo zlato - vyp.
Time for Dying, A
1968 Jigsaw
1965 Who Has Seen the Wind? (TV film)
1964 Podzim Čejenů
1962 Divotvůrkyně
1960 Sestup Orfeův
1957 The Last Stagecoach West
The Man Who Turned to Stone
1956 Blackjack Ketchum, Desperado
Death of a Scoundrel
Manfish
1954 Moby Dick (TV film)
Sabaka
Údolí králů
1953 Cat-Women of the Moon
The Man from the Alamo
Wide Open Town - a.z.
1952 Flaming Feather
Son of Ali Baba
Toughest Man in Arizona
1951 Cave of Outlaws
The Highwayman
1950 The Capture
The Cariboo Trail
1949 Canadian Pacific
Fighting Man of the Plains
South of St. Louis
Woman's Secret, A
1948 The Gallant Blade
The Loves of Carmen
1947 Shoe Shine Jasper
Tubby the Tuba
1945 Hot Lisp Jasper
Jasper Tell
1944 Jasper's Paradise
1943 Bar 20
Buckskin Frontier
Colt Comrades
Hoppy Serves a Writ
Power of the Press
The Kansan
The Leather Burners
Záhadný host
1942 Jasper and the Watermelons
Shut My Big Mouth
Tombstone, the Town Too Tough to Die
Tulips Shall Grow - vyp.
1941 Bad Men of Missouri
Border Vigilantes
Charlie Chan in Rio
Hoola Boola - vyp.
Riders of the Timberline
Secrets of the Lone Wolf
The Gay Knighties - vyp.
The Stork Pays Off
Wide Open Town
1940 Cherokee Strip
Girl from Havana
Give Us Wings
Knights of the Range
Lady with Red Hair
River's End
The Green Archer
The Light of Western Stars
The Lone Wolf Meets a Lady
The Shadow
1939 Blackwell's Island
Call a Messenger
Dodge City
Each Dawn I Die
I Stole a Million
Jih proti Severu
Man of Conquest
Pod dusotem kopyt
Wings of the Navy
Women in the Wind
1938 The Adventures of Tom Sawyer
1937 Bulldog Drummond at Bay
First Lady
Glamorous Night
1936 Meet Nero Wolfe
Pekelná loď
Rangle River
The King Steps Out
1935 A Midsummer Night's Dream
Party Wire
Streamline Express
Too Tough to Kill
White Lies
Útěk z Ďábelských ostrovů
1934 He Was Her Man
I Believed in You
Madame DuBarry
Mills of the Gods
Murder In Trinidad
Pursued
1933 Broadway Bad
I Loved You Wednesday
Infernal Machine
My Woman
Sailor's Luck
Second Hand Wife
Smoky
State Fair
The Devil's in Love
Trick for Trick
1932 Handle with Care
Pride of the Legion
1930 Kavalíři smrti

TV seriály

2003 Právo a pořádek (TV seriál)
Blaze (S14E05)
1978 Greatest Heroes of the Bible (TV seriál)
1964 Suspense (TV seriál)
1959 Manhunt (TV seriál)
1955 King's Row (TV seriál)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
Tales of Tomorrow (TV seriál)

Dokumentární

2001 Hopalong Cassidy: Public Hero #1 (TV film) - a.z.
1963 Trail of the Hunter
1935 Screen Snapshots Series 14, No. 6

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky