foto

Jan Grygar

  • nar. 2.6.1955 (62 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Grygar, ač pražský rodák, patří mezi stálice činohry brněnského Národního divadla, na jehož prknech působí již 25 let. Od mládí aktivně působil v amatérských divadelních souborech, přesto jeho cesta k herectví nebyla jednoduchá. Po maturitě se opakovaně pokoušel o přijetí na pražskou DAMU, avšak bezúspěšně. Spíše než umělecké důvody však sehrála roli činnost jeho otce, které od 60. působil jako literární kritik v Nizozemsku.

K profesionálnímu divadlu se dostal v roce 1978, kdy nastoupil do Divadla pracujících v Mostě, kde strávil šest sezon. Zde si zahrál například v Poprasku na laguně (Tofollo), v Ostrovského hře I chytrák se spálí (Glumov) nebo v Gogolově Revizorovi (Chlestakov).

Od roku 1984 je členem uměleckého souboru činohry Státního divadla v Brně (dnešní Národní divadlo v Brně). Krátce po příchodu do Brna si zahrál Mattiho v Brechtově hře Pan Puntila a jeho služebník Matti. Brňané s touto inscenací sklidili ovaci i na hostování v Berliner Ensembl – mateřské scéně Bertolta Brechta. Od té doby se objevil v mnoha dalších rolích, aktivně také působí v divadelních představeních pro malého a nejmenšího diváka. Je činný i mimo divadlo, působí jako lektor rétoriky pro firmy z různých oborů. Věnuje se také chování včel.

Na televizních obrazovkách se objevil v především v inscenacích z tvorby brněnského studia ČT. Asi nejvíce se do povědomí diváků dostal rolí strážmistra Václava Jaroše v ČETNICKÝCH HUMORESKÁCH. Objevuje se také v dabingu.

Ondřej "DecentFellow" Adamec

Herecká filmografie

Filmy

2012 Posel
Sejít z cesty (TV film)
2011 Vetřelci a lovci: Krutá nevěra (TV film)
2008 Na rozchodnou (TV film)
2007 Cesta do Vídně a zpátky (TV film)
O kominickém učni a dceři cukráře (TV film)
Škola žen (divadelní záznam)
2001 Podzimní návrat
1998 Harumpant (TV film)
1995 Valčík na uvítanou (TV film)
1993 Císařovy nové šaty
Kaspar Hauser
1991 Černá Fortuna (TV film)
1989 Smrt v kruhu (TV film)
1988 Případ medvědí jeskyně (TV film)
1987 Okřídlená hřídel (TV film)
Satelit (TV film)
1984 Nasredin (TV film)

TV seriály

2017 Četníci z Luhačovic (TV seriál)
Baron Kafr (E02)
2013 České století (TV seriál)
Veliké bourání (1918) (E01)
2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Epilog (S03E13)
Pojistka (S03E10)
Skokan (S03E09)
další epizody (10)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Slavnost (S02E13)
Loupežník (S02E12)
Hypnotizér (S02E11)
další epizody (12)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
Černá ruka (S01E12)
Lázeňské intermezzo (S01E11)
další epizody (13)

Dokumentární

1999 Dukla - krev a mýtus 2: Agónie vítězství (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace