foto

Stanislav Fišer

  • nar. 14.12.1931 (86 let)
    Hořice v Podkrkonoší, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Stanislav Fišer se narodil v roce 1931 v Hořicích v Podkrkonoší jako nemanželské dítě herečky kočovné divadelní společnosti a starožitníka z Vysokého Mýta. V Poděbradech vychodil obecnou školu a začal hrát ochotnické divadlo. Po válce se stal hereckým profesionálem, když jako elév nastoupil do Pražského divadla pro mládež paní Míly Melanové. Po jeho zrušení si našel angažmá v Divadle na Vinohradech, Divadle Jiřího Wolkera a v divadle E. F. Buriana D34.

V roce 1959 ho angažoval Werich v divadle ABC a Fišer s ním přešel v roce 1962 do Městských divadel pražských. Tam působil až do svého odchodu do důchodu v roce 1993. Na prknech tohoto divadla nicméně hostoval dál až do doby, než mu lékaři v roce 2004 diagnostikovali rakovinu hrtanu. Po chirurgickém zákroku přišel o hlasivky a stáhl se do ústraní.

V malých filmových rolích se začal objevovat už velice záhy. Jeho prvním snímkem bylo psychologické drama AŽ SE VRÁTÍŠ z roku 1947, kde se mihl jako kluk postávající u auta. Od té doby dostával menší i větší chlapecké role ve filmech různých žánrů, např. KŘÍŽOVÁ TROJKA, ČERVENÁ JEŠTĚRKA, ROČNÍK 21 nebo RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍSKY. Postupně se propracoval k rolím dospělých mužů nejrůznějšího charakteru a povolání. Měl široký rejstřík, zvládal jak dramatické tak komediální postavy. V hlavních rolích se objevoval jen výjimečně, k těm větším patří například řadový voják Václav ze zfilmované povídky Aloise Jiráska ZTRACENCI. Režiséři Fišera využívali nejčastěji ke ztvárnění zajímavých figurek z podsvětí, slabošských nebo intrikánských typů. Zahrál si např. v seriálu HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA nebo PAN TAU, ve filmech SMRT ČERNÉHO KRÁLE, PĚNIČKA A PARAPLÍČKO či DRAHÉ TETY A JÁ.

Mimořádný kus práce odvedl Fišer na poli dabingu, patřil mezi deset nejobsazovanějších dabérů u nás. Jeho hlasem mluvil např. Pierre Brice v roli indiánského náčelníka Vinnetoua z cyklu dobrodružných filmů na motivy knih Karla Maye. Svůj hlas propůjčil také Peteru Sellersovi, ale i animovanému Asterixovi ve filmu ASTERIX A PŘEKVAPENÍ PRO CÉSARA. Za celoživotní mistrovství v této oblasti získal cenu Františka Filipovského. Ve zralém věku se začal věnovat i výtvarnému umění, svým stylem se řadí mezi naivisty. Po několikaletém boji se zákeřnou nemocí se vrátil před kameru jako němý pan Lang v seriálu VELMI KŘEHKÉ VZTAHY. Jeho portrét je zachycen v knize Nekončící potlesk aneb Galerie nezapomenutelných.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

2016 Rudý kapitán
2012 Školní výlet
2011 Santiniho jazyk (TV film)
2009 Hodinu nevíš...
Pamětnice
2002 Brouk v hlavě (TV film)
2001 Andělská tvář
Karlínská balada (TV film)
1999 Návštěva staré dámy (TV film)
Z pekla štěstí
1993 Nesmrtelná teta
1991 Lorna a Ted (TV film)
Svědkyně (TV film)
Zálety koňského handlíře (TV film)
1990 Radostný život posmrtný (TV film)
1989 Divoká svině
1987 Balónová pohádka (TV film)
1986 Dva na koni, jeden na oslu
1985 Berete se dobrovolně? (TV film)
O chamtivém strašidle (TV film)
Podfuk
Případ Platfus (TV film)
1984 Nejdelší návrat (TV film)
Noc smaragdového měsíce
Šach mat (TV film)
1983 Byt je vykraden, maminko (TV film)
Tři mušketýři (TV film)
Zázračný lékař (TV film)
1982 Lék (TV film)
Nejhlavnější hodinky na světě (TV film)
Pošťácká pohádka (TV film)
Vojáček a dračí princezna (TV film)
Šťastný domov (TV film)
1981 Chodím a hvízdám si (TV film)
Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku
O stříbrném a zlatém vajíčku (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
V týlu nepřítele
1980 Facka (TV film)
Lázně (TV film)
Noční expres (TV film)
1979 Bílá kočička (TV film)
Hastrmanská povídačka (TV film)
Malované na skle aneb Jánošík (divadelní záznam)
O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku (TV film)
Poprask na silnici E 4
Rozhodčí (TV film)
Velká policejní pohádka (TV film)
1978 Domácí strava je domácí strava (TV film)
1976 Bratránek z Batávie (TV film)
Moje sestra je cvok (TV film)
O třech bratřích (TV film)
Odysseus a hvězdy
Paleta lásky
Parta hic
1975 Tango (TV film)
1974 Dobrodruh a kavalír (TV film)
Drahé tety a já
Hvězda padá vzhůru
1973 Dary skřítků (TV film)
Tři nevinní
Vídeňská krev (TV film)
Výstřely v Mariánských Lázních
Větrné moře
1972 Jako padlý sníh (TV film)
Královna Černá růže (TV film)
1971 Jak se státi gentlemanem
Prolhaná Ketty (divadelní záznam)
Smrt černého krále
1970 Drobínek (TV film)
Kalifův prsten (TV film)
Pěnička a Paraplíčko
Rekviem za rytierov
Žižkův meč (TV film)
1969 Charleyova teta (divadelní záznam)
1967 Osudná smyčka (TV film)
Traktér u královny Pedauky (TV film)
Čtyři v kruhu
1966 Dva šlechtici z Verony (TV film)
Když se čerti rojili (TV film)
O chytré princezně (TV film)
Slečny přijdou později
1964 Gambit (studentský film)
Starci na chmelu
Strakatí andělé
Vajíčko - vyp.
Zapomenutý čert (TV film)
1963 Krásná Galathea (TV film)
Smutný půvab (TV film)
Strašidlo, které se směje (TV film)
Táto, přečti to!
Tři veteráni (TV film)
1962 Deštivý den
Vzpoura na Bounty (TV film)
1961 Kolik slov stačí lásce?
1960 Osm hodin vlakem (TV film)
Ostrov Tulipatan (TV film)
Sedmý kontinent
Těžká Barbora (divadelní záznam)
Černá sobota
1959 Dva muži a balon
Křižovatky
Přátelé na moři
1958 Ročník 21
Smrt v sedle
V šest ráno na letišti
1957 Florenc 13,30
1956 Advent
Příležitost
Vina Vladimíra Olmera
Zaostřit, prosím!
Ztracenci
1955 Větrná hora
1952 Konec strašidel
Únos
1951 Milujeme
1950 Posel úsvitu
1949 Pan Habětín odchází
Rodinné trampoty oficiála Tříšky
1948 Hostinec „U kamenného stolu“
Křížová trojka
Na dobré stopě
1947 Až se vrátíš...

TV seriály

2012 Ztracená brána (TV seriál)
Život je ples (TV seriál)
Nebe je moudrý a zlatý (E16)
V sedmém nebi (E14)
Konkurz (E10)
další epizody (5)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
2007 Velmi křehké vztahy (TV seriál)
2004 Josef a Ly (TV seriál)
Banh chung (E07)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Pekelný stroj (E02)
Z pekla štěstí (TV seriál)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Pražský písničkář (TV seriál)
Rozpad monarchie (E02)
Četnické humoresky (TV seriál)
Grunt (S01E07)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Ženské za volantem (E07)
Náhrdelník (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Antropologie (S02E04)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Tým (S01E08)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Veronika a páv (E03)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Návrat (E01)
Rodáci (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
1986 Gottwald (TV seriál)
To je naše zem (E02)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Jan Jiří Grasel (E03)
1982 Kosí bratři a větrný kohout (TV seriál)
Jak přestěhovali dědu Dvořáčka (E13)
Jak do města přijel cirkus (E12)
Jak se ztratil cestář (E11)
další epizody (13)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Včelař (E04)
1981 Poručík Petr (TV seriál)
Pláč Bardotky (E01)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Jízdenka do Bagdádu (E04)
Kocour Vavřinec a jeho přátelé (TV seriál)
Kosí bratři (TV seriál)
Jak našli špendlík (E13)
Jak si namalovali čerta (E12)
Jak jim učaroval létající koberec (E11)
další epizody (13)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Romance o nenápadné paní (S02E03)
1975 My z konce světa (TV seriál)
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vyznavači ohně (S01E02)
1973 Neználkovy příhody (TV seriál)
Německé pohádky (TV seriál)
1972 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a cesta kolem světa (S02E03)
Pan Tau to zařídí (S02E02)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Kaprova smrt (E10)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)

Dokumentární

2008 Příběhy slavných (TV seriál)
Saša (S09E13)
2006 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Stanislava Fišera (S02E04)
2003 Příběhy slavných (TV seriál)
Herec od Boha (S04E09)
2002 Film o filmu: Andělská tvář (TV film)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1973 Herci-novinári (TV film)
1956 U lékaře
1955 Varšavské léto

TV pořady

2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad) - a.z.
2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1967 Pějme píseň dokola (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1974 Dobrodruh a kavalír (TV film)
1973 Vídeňská krev (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

1974 Dobrodruh a kavalír (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace