Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sirotek Tomáš (T. Materna) musel nastoupit do učení ke kominickému mistru Dýmalovi (P. Zedníček) a podřídit se tak rozhodnutí svého strýce. Začátky nebyly vůbec lehké. Vydržel mistrovo svérázné „učení“ i všechna příkoří jeho hašteřivé manželky a naučil se všemu, co patřilo ke kominickému řemeslu. Přesto snil o tom, že jednou bude pekařem, jako byl táta. Měl štěstí, že si ho vybral do učení cukrářský mistr, který rozpoznal jeho šikovnost a chuť do práce. To druhé řemeslo mu doslova učarovalo. Aby se však dokázal v tomto novém prosadit, musel ještě překonat řadu překážek, především však nástrahy svého rivala, cukrářského učně Vojtina. Velkou oporou mu byla cukrářova dcera Eliška (A. Neubauerová) a za svou houževnatost a píli byl Tomáš nakonec odměněn. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

caesarous 

všechny recenze uživatele

Hodně specifická pohádka. Odehrává se ve zvláštním prostředí, které připomíná 1. republiku. Hlavní hrdnina dostavá "sodu" snad ode všech. Nakonec si ale, jak už to v pohádkách bývá, dokáže poradit. Výkony dětských herců jsou nadstandardní a originální scénář také není špatné. Proto celkově hodnotím 75%. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Příjemné filmové atributy a dobré městské reálie bylo první co jsem při úvodních titulcích uviděl. Neobvyklý vstup do současné české pohádky. Herecké výkony povětšinou neznámích představitelů byli vcelku ucházející a nerušili narůstající atmosféru. Linka dobra a zla o kterou v pohádkách jde především zde byla ztvárněna jasně a i reálným způsobem, bez příkras čar a kouzel. Nebýt občas přítomné babičky, ztvárňující pohádkovou postavu, dalo by se říci, že jde klasickou filmovou povídku pro děti. Ve snímku se podařilo výchovný efekt hezky zabalit do samotného děje, a ve výsledné rovině vyznívá, že co si člověk nevydělá vlastníma rukama, nemá. Pohádka byla dozajista pro mě příjemným překvapením a jsem rád, že se v našich končinách umí točit i takovéto snímky. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Trochu neobvyklá a hlavně poměrně zdařila tv pohádka, která se takhle na nedělní pošmourné odpoledne určitě báječně hodí...Klasický vánoční romantický příběh, zajímavý a hezký námět, méně známé herecké obsazení, které ale, co se týká hraníí celkem obstálo. Střet lidského dobra a zla jak to ostatně v pohádkách už chodí, příjemné překvapení po dlouhé době v tomto žánru a na této tv a v tuto hodinu.. ()

BS 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že můj devítistý hodnocený film bude trochu jiná kvalitativní třída, ale i o téhle české televizní záležitosti se dá říct, že je to kvalitní film, který je pro české prostředí dosti atypický. Celkem příjemné překvapení a solidní čtyři hvězdičky. // Nemůžu nechat bez povšimnutá, že Adriana Neubauerová je roztomilé děvče :) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzajímavějších pohádek, co tu v posledních dvaceti letech vznikla, jednak je výjimečná už tím, že se narozdíl od většiny neodehrává v reáliích inspirovaných hrady, zámky a meči, nýbrž se odehrává v něčem, co je nejspíš trochu lyričtější verze první republiky, jednak má na tv pohádku velmi hezký vizál a to přesto, že jej z většiny tvoří filtry a exteriérů, ani interiérů je nemnoho. A navíc tu nejsou žádné vilné omladilé šlechtičny. V některých momentech jsem až kacířsky přemýšlel nad tím, jak by tahle záležitost působila, když by se z ní vyháčkovala kouzelná bábuška, zbyl by totiž i tam docela pěkný, poetický příběh, něco jako hodně umírnění páni kluci (ovšem mluvím tu o základu děje, jinak je scénář sktriktně pohádkovej). Mimochodem, hodně pomáhá sympatické obsazení. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Na 39. Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana získal film "O kominickém učni a dceři cukráře" Zvláštní cenu poroty (za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem). (Karlos80)

Reklama

Reklama