foto

Erik Pardus

  • nar. 2.2.1957
    Uherské Hradiště, Československo
  • zem. 10.5.2011 (54 let)
    Brno, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Erik Pardus se narodil 2. února 1957 v Uherském Hradišti. Už od dětství žil v Brně. Herectví vystudoval na brněnské Státní konzervatoři a na JAMU, kterou absolvoval roku 1982. Po absolvování se stal až do předčasného konce svého života členem Divadla bratří Mrštíků, dnes Městské divadlo Brno (1. únor 1982 – 10. květen 2011), které se stalo jeho jediným angažmá.

Hostoval i na jiných scénách (brněnské Národní divadlo, Foibos, Loutkové divadlo Radost, Slezské divadlo v Opavě a další). Erik Pardus byl výrazným charakterním hercem, jenž s bravurou dokázal ztělesnit komické i tragické postavy. Ovšem ke větším a výrazným postavám se dostal až na sklonku svého života.

Rozličné postavy sehrál (jich více jako sto) v inscenacích „Babička“ (Jan), „Strakonický dudák“ (Matěj), „Dům se sedmi balkóny“ (Uriel), „Cokoli chcete“ (Danny), „Poprask na laguně“ (Toffolo), „Něžný barbar“ (Eman), „Škola pomluv“ (Benjamin), „Lucerna“ (Vodník Ivan), „Revizor“ (Sluha Osip), „Věc Makropulos“ (Solicitátor Vítek), „Višňový sad“ (Jepichodov), „Pension pro svobodné pány“ (Mulligan), „Mam’zelle Nitouche“ (Celestin), „Mamon Lescaut“ (Pierre), „Brouk v hlavě“ (Romain), „Mandragora“ (Syr a Ligur), „Smrt obchodního cestujícího“ (Wagner), „Othello“ (Jago), „My Fair Lady“ (Zoltán), „Maryša“ (Lízal), „Naši Furianti“ (Habršperk), „Osudy dobrého vojáka Švejka“ (Švejk), „Divotvorný hrnec“ (Čochtan), „Smrt Pavla I.“ (Pavel I.), „V jámě lvové“ (Arthur Kirsch), „Poprask na laguně“ a nebo „Jméno růže“ (Salvátor).

Avšak vůbec první herecké zkušenosti nezískal Erik Pardus na divadelních jevištích, ale předtím už před filmovou kamerou. Už jako dvanáctiletý debutoval v kinematografii jako mladý Standa Hálek v dětské detektivce Josefa Pinkavy MLČENÍ MUŽŮ (1969) a v titulní úloze jako žák 5. třídy Míša Dvořák v dalším dětském snímku DOSPĚLÁCI MŮŽOU VŠECHNO (1969) Radima Cvrčka.

Po dvou letech se objevil na filmovém plátně v dalších dětských postavách Jana Proška ve filmu podle románu Boženy Němcové BABIČKA (1971) Antonína Moskalyka a Petrova (Pavel Brabec) kamaráda Martina v psychologickém příběhu režiséra Pinkavy PANTER ČEKÁ V 17:30 (1971).

O rok později se představil jako bratr Imricha (Vítězslav Jandák) Silvestr Křepinský v příběhu Antonína Máši RODEO (1972). V osmnácti letech přetvořil svojí druhou a poslední hlavní filmovou postavu učně Josefa Vorla zvaného Píďa v hudebním filmu ROMANCE ZA KORUNU (1975) Zbyňka Brynycha, jenž se odehrává i na poli tehdejší populární hudby.

Po menší úloze Pavlova (Vítězslav Jandák) kamaráda Kajdy v Mášově tragikomedii PROČ NEVĚŘIT NA ZÁZRAKY (1977) se ve filmu odmlčel a zbylých 34 let se v něm neobjevil. V 80. letech ještě nadaboval role učně Tondy (Jiří Kovács) a Reného (Stanislav Dvořák) ve Cvrčkových filmech MEZI NÁMI KLUKY (1981) a TŘETÍ SKOBA PRO KOCOURA (1983).

Ač byl Erik Pardus filmem zanedbáván, o to více hereckých příležitostí mu připravil brněnský rozhlas („Paní Šarlotka“, „Dálnice aneb Pánská jízda“, „Štít“, „Chléb náš vezdejší“, „Můj domov“, „Skladba cti“, „Protisměr“, „První parta“), dabing (STAR TREK, HLASY V HLAVĚ) i televize (PROFESOR POPELNICE, ROZSUDKY SOUDCE OOKY, KRÁL LENOCHŮ, O ŠEVCI ONDROVI A KOMTESE JŮLINCE, ČESKÝ HONZA aj., či seriály KONEC DĚTSKÝCH LÁSEK, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, DETEKTIV MARTIN TOMSA, KONEC VELKÝCH PRÁZDNIN, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA BRNĚNSKÉHO, ČERNÍ BARONI, OŠKLIVKA KATKA, OKNO DO HŘBITOVA ad.), kde největší popularitu získal jako veselý a svérázný strážmistr Josef Zahálka v Moskalykově brněnském seriálu ČETNICKÉ HUMORESKY.

Za své herectví se dočkal krátce před smrtí i několika ocenění. Za postavu cara Pavla I. („Smrt Pavla I.“) obdržel Cenu Thálie (2007) za nejlepší mužský herecký výkon v činohře a Cenu Alfréda Radoka (2007) za mužský herecký výkon roku, za Arthura Kirsche („V jámě lvové“) získal Cenu Kolegia revue Dokořán (2007), Cenu ankety Křídla (2007) za Nejpopulárnějšího herce a též Cenu za mimořádný herecký výkon (2008) na festivalu České divadlo.

Jeho ženou byla herečka Eva Gorčicová (1950 – 2015) a měl syna Jana. Erik Pardus zemřel po těžké nemoci 10. května 2011 v Brně ve věku pouhých čtyřiapadesáti let. Ještě těsně před smrtí začal zkoušet postavu Sancheze ve hře „Měsíční kámen", tu už ovšem zahrát nestihl.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2009 Dům U Zlatého úsvitu (TV film)
2008 Bekyně mniška (TV film)
Smrt Pavla I. (divadelní záznam)
2007 Český Honza (TV film)
V jámě lvové (divadelní záznam)
2005 O ševci Ondrovi a komtesce Jůlince (TV film)
2004 Balíci (TV film)
To vánoční šturmování aneb Pokoj lidem dobré vůle (TV film)
2003 Parazit (divadelní záznam)
2002 Koločava (divadelní záznam)
O princezně se zlatým lukem (TV film)
2001 Mistr a Markétka (divadelní záznam)
1998 Brouk v hlavě (divadelní záznam)
1996 Jak se Kuba stal mlynářem (TV film)
1994 Noční stráž (TV film)
1993 Půlnoční večeře (TV film)
1991 Honzík (TV film)
O líné Pepině, Vojtovi a sedmi raraších (TV film)
1989 Král lenochů (TV film)
Papírový most (TV film)
1988 Rozsudky soudce Ooky (TV film)
Ztráta paměti (TV film)
1987 Kachýnky (TV film)
Profesor Popelnice (TV film)
1986 Doktor a bubeník (TV film)
Nejlepší lékař mého života (TV film)
1985 Dokonalá finta (TV film)
Trpká chuť slávy (TV film)
Výměna (TV film)
Zlatý drak (TV film)
1984 Brigáda (TV film)
1981 Dlouhý týden (TV film)
Trojúhelníková podobnost (TV film)
1977 Proč nevěřit na zázraky
1976 Klec (TV film)
Strom vědění dobrého (TV film)
1975 Romance za korunu
1973 Kazisvěti (TV film)
Rodeo
1971 Babička
Panter čeká v 17.30
1970 Dospěláci můžou všechno
1969 Mlčení mužů

TV seriály

2012 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Černý Mušketýr (S03E02)
2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
2008 Ošklivka Katka (TV seriál)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Epilog (S03E13)
Skokan (S03E09)
Tizian (S03E08)
další epizody (9)
2004 Černí baroni (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Hypnotizér (S02E11)
Doktor Smrt II (S02E09)
Doktor Smrt I (S02E08)
další epizody (10)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
Černá ruka (S01E12)
Lázeňské intermezzo (S01E11)
další epizody (6)
1996 Konec velkých prázdnin (TV seriál)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Písmo (S02E01)
1980 Konec dětských lásek (TV seriál)
Abiturienti (E06)
Návrat (E03)

Dokumentární

2007 Postůj, okamžiku, jsi tak krásný... (TV film)

TV pořady

2008 Putování za písničkou (TV pořad)
2007 Silvestr s četníky (TV pořad)
2005 Vínečko, ne voda (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1985 Námořnický karneval (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace