foto

Jana Bittnerová

  • nar. 31.1.1963 (57 let)
    Zlaté Moravce, Slovensko, Československo

Biografie

Jana Bittnerová se narodila v rodině, která v ní vzbudila velký zájem o umění. Velmi záhy začala tíhnout k veškerým divadelním formám. Na prknech, které znamenají svět, poprvé vystoupila již v deseti letech. Po osmi letech zkušeností v amatérském souboru svého rodného města, Zlatých Moravcích, studovala na bratislavské Vysoké škole múzických umění v ročníku profesora Karola L. Zachara, Ladislava Chudika atd.

V době studia účinkovala v úspěšném kabaretu Fujarova Show, Rychlokurz Geniality. Posléze obdržela stálé angažmá v Divadle Andreje Bagara v Nitře (deset let spolupracovala s Jozefem Bednarikem, Karolom Sisakom a Martinom Kakosom). Hojně vystupovala v Praze, Bratislavě, Budapešti, Krakově, Zakopaném, Petrohradě či v Moskvě a interpretovala např. role Katinky v Katince Heilbronnské H. von Kleista, Nikoly v Molièrově Měšťákovi šlechticem nebo Sonetky v Leskovově Lady Macbeth z Mcenského Úseku.

V letech 1988-1993 hrála monodrama Jany Juranové Salome, které též ve francouzské verzi uvedla v Divadle Nesle v Paříži. V roce 1990 založila se skupinou dalších umělců Teatro Tatro (M.Ghelderode "Sir Halewyn“ vytvořila dvojroli matek). V roce 1992 se rozhodla přesídlit do Paříže, kde se zdokonalovala pod vedením Stuarta Seideho, Daniela Mesguicha či Maria Gonzalese na Vyšší národní divadelní konzervatoři.

Spolupracovala mimo jiné s Philippem Adrienem, což vedlo k tomu, že jí Adrien režíroval ve svém divadle Théâtre de la Temête. V letech 2008/2010 Théâtre de la Tempête v Čechovově Ivanovi  P. Adriena a ve Snech J. L. Bauera a P. Adiena. V roce 2014 hrála opět v divadle Théâtre de la Tempête hru Koffi Kwahuleho Misterioso 119. V letech 2015/2016 v divadle Théâtre de Châtelet pod vedením Fanny Ardant Vàsen – italskou guvernantku. Jana Bittnerová vystupuje jako herečka a mimka v mnoha prestižních pařížských divadlech, 2001/2018 mimo jiné v Châtelet, Théâtre de Chaîllot či v Národní opeře, opeře Bastille v režiji Roberta Wilsona, A. Engelse, Y. Kokosa, G. Vicka, F. Zabella, R. Johnsona, Z. Breitmana, Guillauma Galienna atd.

Rovněž pravidelně účinkuje ve filmech a v televizních inscenacích. V této oblasti spolupracovala s režiséry včetně Luca Bessona, J. P. Salomé, Niny Campanez, Yanna Gozlana, J. P. Mockyho, Maria Andreacchia, François Ozona, N. Lvovskyho, C. Telermana, M. Gondryho, J. Audiarda, Rachida Hamiho atd.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2018 Bumper
Je mi fajn s.r.o.
2017 Telle mère, telle fille
2015 Dheepan
Mikrob a Gasoil
2014 Les Yeux jaunes des crocodiles
2012 Le Cri du homard
U nich doma
Znovu zamilovaná
2011 Le Dossier Toroto
Pan chůva (TV film)
2010 Captifs
Tajemství mumie
2009 Coco Chanel
2008 A l´Est de moi
Patnáctka z Paříže
Rien dans les poches (TV film)
Soit je meurs, soit je vais mieux
2006 Beau masque (TV film)
Jean de La Fontaine
2005 Espace détente
2004 Arsen Lupin - zloděj gentleman
2003 Kotlety
Lesní chodci
Můj otec a ostatní muži (TV film)
Můj učitel Ibrahim
Nalezený ráj
2002 Merci... Dr Rey !
1999 Tôt ou tard
1995 ...kone na betóne
Mikuláš Mráz
1991 Dúhová cesta (TV film)
Trpký voz nádeje (TV film)
1989 Mali ste mi to povedať (TV film)
Segment (TV film)
1988 Dirigent (TV film)
Dunajské rozprávky (TV film)
1987 Hrdina západu (TV film)
Hľadanie šťastnej chvíle (TV film)
Mechanici (TV film)
Noc pred Kračúnom (TV film)
Vytriezvenie (TV film)
Zbojnícke fašiangy (TV film)
1985 Plánka (TV film)
Rozprávanie kvetu kamélie (TV film)
1984 Cesta životom (TV film)
Dovolenka na zotavenie (TV film)
Seminárna práca (TV film)
1983 Miesto pre dvoch osamelých cyklistov (TV film)
Svadba bude (TV film)
Tereza (TV film)
Tomáš a Zuzana (TV film)
Učiteľka (TV film)
Živí musia žiť alebo Červené víno víťazstva (TV film)
1982 Májový víkend (TV film)
Nech sa niekto opováži alebo ako Ďuro Konôpka o fujaru prišiel (TV film)
Živý sen (TV film)

TV seriály

2015 Le Bureau des Légendes (TV seriál)
2011 Platane (TV seriál)
2007 Greco (TV seriál)
Voici venir l'orage... (TV seriál)
2004 Léa Parkerová (TV seriál)
2000 Ženská spravedlnost (TV seriál)
1998 Avocats & associés (TV seriál)
1997 P.J. (TV seriál)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
Kto je kto (E01)
1988 Posledný drak (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Fatamorgána (E03)
Prekliaty rod (E02)
1984 Bakaláři (TV seriál)
Čertove volky (S13E06)
1980 Bakalári (TV seriál)

Dokumentární

2005 1905, l'année lumière

Divadelní záznam

1988 Katarínka z Heilbronnu (divadelní záznam)
1987 Vidiecka lady Mackbeth (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2019 V dobrej spoločnosti (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky