foto

Adolfo Celi

  • nar. 27.7.1922
    Messina, Sicílie, Itálie
  • zem. 19.2.1986 (63 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Českým divákům zůstává italský herec Adolfo Celi v paměti především jako zlotřilý zbohatlík Brooke ze slavného seriálu SANDOKAN (1979), je to ale jen zlomek jeho bohaté umělecké dráhy zahrnující řadu mezinárodně úspěšných filmových projektů. Narodil se v sicilské Messině jako syn vysokého státního úředníka a vyrůstal kromě Sicílie i v severní Itálii. Díky otci, který mu pořídil kameru, se již v raném mládí seznamoval s filmařinou a ve dvaceti letech začal studovat herectví na Národní akademii dramatických umění v Římě. Tady se setkal například s Vittoriem Gassmanem nebo Vittoriem Capriolim, celoživotní přátelství tu navázal s hercem Renatem Baldinim.

Po dokončení studia herectví se Adolfo Celi objevil v několika italských filmech, prvním z nich byl snímek UN AMERICANO IN VACANZA (1946). Koncem čtyřicátých let odešel Adolfo Celi do Brazílie, kde strávil patnáct let života. Do médií pronikal díky manželství se slavnou brazilskou herečkou Toniou Carrero (*1922), s níž žil v letech 1951-1962. V této době Adolfo Celi spolu s manželkou našel bohaté uplatnění v divadle (Teatro Brasileiro di Comédia), jen výjimečně se objevil i ve filmu, pustil se ale do filmové režie a snímek TICO-TICO NO FUBÁ (1952; v hlavní roli s jeho manželkou) mu vynesl nominaci na Velkou cenu festivalu v Cannes. S Toniou Carrero se rozvedl v roce 1962, vzápětí se mu pak podařil návrat do Evropy a k poměrně významné účasti ve filmech. Mezitím absolvoval krátké druhé manželství s další brazilskou herečkou Maríliou Branco (*1942), s níž se oženil v roce 1963.

Když se v Brazílii natáčel francouzský dobrodružný film MUŽ Z RIA (L′homme de Rio, 1963), byl Celi přizván k vedlejší roli Maria de Castro, což odstartovalo jeho další filmovou kariéru. Po dvou rozvodech jej v Brazílii již nic nedrželo, vrátil se do Evropy a objevil se v několika francouzských filmech, mezinárodní věhlas mu přinesla především velká role italského padoucha Emilia Larga v bondovce THUNDERBALL (1965). Následovaly další nabídky nejen v Evropě, objevil se také v několika amerických filmech, například ve slavném válečném snímku VON RYANŮV EXPRES (Von Ryan´s Express, 1965), v dalším americkém filmu, historickém titulu VE SLUŽBÁCH PAPEŽE (The Agony and the Ecstasy, 1965), ztvárnil Giovanniho de Medici.

V šedesátých a sedmdesátých letech točil Adolfo Celi několikrát ročně, znovu hrál v amerických a francouzských filmech, těžiště své práce ale nacházel stále častěji v rodné Itálii, kde se několikrát objevil před kamerou s kolegou ze studií Vittoriem Gassmanem (ALIBI - L′alibi, 1969; BRANCALEONE NA KŘÍŽOVÉ VÝPRAVĚ – Brancaleone alle crociate, 1970). Doménou Adolfa Celiho se staly postavy se záporným charakterem, zločinci, intrikáni a podvodníci, často hrál ale také policisty. Připomeňme zde také, že prakticky v žádném filmu nezazněl jeho vlastní hlas, a to i přes dobrou znalost několika jazyků. Kromě rodné italštiny mluvil dobře španělsky díky dlouholetému pobytu v Brazílii, dále ovládal němčinu i angličtinu, ale jeho verbální projev trpěl silným sicilským přízvukem, takže i v italských filmech byl dabován.

Z typologie záporných postav Adolfa Celiho vybočuje role profesora Sassaroliho v úsměvném filmu MOJI PŘÁTELÉ (Amici miei, 1975), který se dočkal dvou pokračování. Třetí film MOJI PŘÁTELÉ III. (Amici miei atto III, 1985) nakonec Celiho filmografii uzavírá, protože herec zemřel 19. února 1986 v toskánské Sieně následkem srdeční příhody ve věku 63 let. Závěrem je na místě vzpomenout jeho postavu zlotřilého Jamese Brooke v seriálu SANDOKAN (1976), která jej znovu proslavila v celé Evropě včetně tehdejšího Československa.

Od roku 1966 byla Celiho třetího manželkou italská herečka rumunského původu Veronica Lazar (*1938), s níž měl dvě děti. Syn Leonardo Celi (*1968) se uplatnil jako režisér, dcera Alessandra Celi (*1970) je herečkou.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2013 L'uomo dai quattro nomi - a.z.
1987 Due assi per un turbo (TV film)
1985 Moji přátelé III
1984 Cindy
1982 Di padre in figlio
Moji přátelé II
Monsignor
1981 Zamilovaný blázen
1980 Café Express
Únos aut
1979 Affittacamere, L'
1978 Braghe del padrone, Le
Indagine su un delitto perfetto
Profesor Kranz, Němec z Německa
1977 Genova a mano armata
Holocaust 2000
Che notte quella notte!
Chléb, máslo a marmeláda
Sandokan se vrací (TV film)
Uomo di Corleone, L'
1976 Další muž
Dámy a pánové, dobrou noc
Dostihová horečka
Grand escogriffe, Le
Moglie di mio padre, La
Nebezpečný cestující
Panenství
Uomini si nasce poliziotti si muore
1975 Libero, má lásko
Moji přátelé
Trpký příběh baronky z Carini (TV film)
1974 Až tam nezbyl žádný
Il venditore di palloncini
Přízrak svobody
Sorriso del grande tentatore, Il
Tenkrát v New Yorku
1973 Hitler: The Last Ten Days
Mataf
Villeggiatura, La
1972 Bratr Slunce, sestra Luna
Chi l'ha vista morire?
La mala ordina
Mano lunga del padrino, La
Occhio nel labirinto, L'
Ragazza tutta nuda assassinata nel parco
Terza ipotesi su un caso di perfetta strategia criminale
1971 Hanno cambiato faccia
Chica casi decente, Una
Vraždy v ulici Morgue
1970 Appuntamento col disonore
Brancaleone na křížové výpravě
Finale di partita (TV film)
Un condé
Zlomek strachu
1969 Alibi, L'
Arcangelo, L'
Blonde Köder für den Mörder
Detective, Un
In Search of Gregory
Io, Emmanuelle
Midas Run
Uno scacco tutto matto
1968 Diabolik
Sentenza di morte
Sette volte sette
Uomo del colpo perfetto, L'
1967 Ad ogni costo
A zítra potáhnete do pekla
Bobo
Colpo maestro al servizio di Sua Maestà britannica
Hrnec medu
La donna, il sesso e il superuomo
Operace "Mladší bratr"
1966 Geheimnis der gelben Mönche, Das
Grand Prix
Le Greco
Piacevoli notti, Le
Srdcový král
Yankee
1965 E venne un uomo
Par un beau matin d'été
Slalom
Thunderball
Ve službách papeže
Von Ryanův Expres
1964 Dobré rodiny
Muž z Ria
Pán ze společnosti
Tre notti d'amore
1952 Tico-Tico no Fubá
1950 Caiçara
1948 Emigrantes
Proibito rubare
1947 Natale al campo 119
1946 Americano in vacanza, Un

TV seriály

1985 Aeroporto internazionale (TV seriál)
1982 Sconosciuta, La (TV seriál)
1981 Borgiové (TV seriál)
1979 Altro Simenon, L' (TV seriál)
1976 Sandokan (TV seriál)
1972 Joe Petrosino (TV seriál)

Dokumentární

2007 True Bond (TV film)
2002 Bondovy dívky jsou věčné (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

1969 Alibi, L'
1952 Tico-Tico no Fubá
1950 Caiçara
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace